• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Matatabi, biljka koja utiče na mačke žešće od mačije trave

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poznata i kao srebrna loza, ona "patosira" mačke za pet minuta, može se davati u poslasticama ili kao igračka i ne izaziva nuspojave, osim u slučaju da mačka ostane sama u kući i pronađe ovog eteričnog pokretača euforije

  • 1
Matatabi i mačka Matatabi i mačka Foto: Shutterstock/Tony Campbell

Matatabi, biljka poznata i kao srebrna loza, predstavlja alternativu omiljnoj biljci svake mačke na svetu - mačijoj travi. "Silvervine" pomaže mačkama da postanu "euforične" i pritom pokažu kako umeju da se kotrljaju, da trljaju obraze, tiho i duboko mjauču, ali pritom i luče veliku količinu bala i preterano se ližu. Iako se reakcije na matatabi razlikuju od mačke do mačke, skoro sve mace "šize" za ovom biljkom!

Matatabi je japanski naziv za srebrnu lozu koja raste u planinskim šumama Kine, Japana i Koreje i divlji je rođak biljke kivi.

U Aziji se vekovima koristi za popularne igračke za mačke i, za razliku od mačije trave i valerijane, sadrži mešavinu različitih mirisa, a svi oni atraktivno i pozitivno utiču na mačke.

Mogu se koristiti svi biljni delovi loze, od ploda, preko grančica, listova, do korena – cela biljka je prožeta eteričnim uljima.

Neki vlasnici mačaka tvrde da mačija trava nimalo ne utiče na njihove kućne ljubimce i da je matatabi zakon za mačke.

Matatabi i mačka Matatabi i mačka Foto: Shutterstock/Neconion

Šta je matatabi

Matatabi ili srebrna loza je autohtona biljka iz istočne Azije koju vlasnici mačaka u Japanu, Kini i Vijetnamu intenzivno koriste kao preventivnu zdravstvenu pomoć i stimulans mačaka. Jedna studija sa Univerziteta u Ilinoisu pokazala je da većina mačaka više voli srebrnu lozu nego mačiju travu.

Matatabi i mačka Matatabi i mačka Foto: Shutterstock/Abigail Crawford

Efekat matatabija na mačke

Matatabi pomaže mačkama da "uđu" u euforično stanje tokom koga se kotrljaju, trljaju obraze, tiho i duboko mjauču, luče mnogo sline i preterano se ližu. Iako se reakcije razlikuju od mačke do mačke, skoro sve mačke obožavaju ovu biljku. Efekti matatabija mogu se ispoljavati između pet i trideset minuta. I to vreme varira od mačke do mačke, a mlađe mačke brže reaguju na matatabi od starijih.

Zašto mačkama treba davati matatabi

Matatabi ne izaziva zavisnost - mačka neće osetiti ono što nazivamo simptomima navike, poput nervoze i uznemirenosti. Matatabi je koristan za emocionalno blagostanje traumatizovanih ili mačaka pod stresom. U takvim slučajevima, matatabi ublažava stresove i smiruje mačku, a poznato je i da izoštrava lovačke veštine mačke, čineći je fokusiranijom da energiju usmeri na nešto produktivno, poput igračaka, umesto da se prepušta stresu i destruktivnom ponašanju zasnovanom na dosadi. Određene studije pokazuju da matatabi ima potencijal da smanji gojaznost mačaka, posebno kod starijih mačaka koje većinu vremena provode u zatvorenom prostoru. Na kraju, i što je najvažnije, matatabi opušta stidljivu mačku i učvršćuje vezu između nje i vlasnika.

Matatabi i mačka Matatabi i mačka Foto: Shutterstock/Lermont51

Kako i koliko često mački davati matatabi

Mačka će najviše uživati u matatabiju kojim se napune igračke, od onih sa perjem ili resama ili kao igračke za žvakanje.

Mački možete davati matatabi dva do četiri puta nedeljno, u vidu poslastice ili igračke, najbolje posle obroka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гоца

    14. februar 2024. | 09:20

    Мој Жућа обожава гранчице кивија.