• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Simpatišete agresiju vašeg malog psa: Jedna od zabluda kojim ga dovodite u opasnost (6)

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako uvek mislite najbolje svom ljubimcu, ponekad ga izlažete fatalnim rizicima. Čitajte o 14 najčešćih pogrešnih poteza koji vam se čine bezbednim, a mogu da imaju ozbiljne posledice

  • 0
Agresija malog psa Foto: Shutterstock/otsphoto

Društvene mreže bukvalno su preplavljene video snimcima agresivnih malih pasa.

Njihovi vlasnici se uglavnom smeju ovakvim ispadima svojih ljubimaca i smatraju ih duhovitim i simpatičnim.

Video sadržaj sa ovom temom masovno se gleda i komentariše, a najčešći napisi su: "Tako si majušan i sladak, a toliko opasan!”

Zašto ovo nije dobro

Psi koriste govor tela kao što je pokazivanje zuba, režanje, preterano lizanje, spuštanje ušiju i njihovo prislanjanje uz glavu kako bi izrazili strah, anksioznost ili agresiju. To je uostalom jedini način na koji mogu da saopšte vlasnicima kako se osećaju. Ako pas reži ili laje, on ne pokušava da bude simpatičan i sladak. Takvim ponašanjem pas želi da kaže da mu je potreban prostor. Važno je da slušamo i shvatimo šta nam poručuju naši četvoronošci.

Ako se ne pozabavite ovakvim ponašanjem ljubimca i ne korigujete ga, pripremate svog psa na neuspeh. Bilo da je posesivan zbog igračke ili hrane, ili reži na vas ako ga grlite onda kad mu ne prija, to kasnije može postati opasno. Agresivno ponašanje će se nastaviti bez obzira na to ko je u blizini i najverovatnije će se završiti ujedima.

Agresija malog psa Foto: Shutterstock/koreakhw

Šta treba da radite

Naučite da čitate govor tela vašeg psa. On neće režati, lajati i spuštati uši da bi vas nasmejao. Upamtite: on tada pokušava da vam saopšti da je uplašen, uznemiren, oseća potrebu da se od nečega zaštiti ili želi prostor.

Naučite kako da se pozabavite strahovima i agresivnim ponašanjem vašeg psa čim se oni ispolje. Mali psi se lako uplaše ili osete potrebu da se zaštite od nepoznatih predmeta ili ljudi.

Upoznajte svoje male lajavce sa novim situacijama i nagradite ih poslasticama kad god se lepo ponašaju. Ne ustručavajte se da potražite pomoć trenera ili veterinara ukoliko nemate mnogo uspeha u prevaspitavanju ljubimca.

Nemojte provocirati ili ignorisati agresivno ponašanje svog malog psa.

Posebno je pogrešno da to snimate da biste se smejali sa prijateljima i uveseljavali korisnike interneta.

Umesto toga, rešite probleme i dobićete lajkove od vašeg četvoronožnog prijatelja koji će raditi ono u čemu uživa i čega se ne boji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari