• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Oni uteruju strah u kosti svojim izgledom, veličinom i ponašanjem: 10 najstrašnijih rasa pasa

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Na osnovu analize 250.000 tvitova o psima, jedan sajt posvećen kućnim ljubimcima otkrio je koje rase pasa najviše plaše ljude

  • 1
Pas Foto: Shutterstock/David Good

Naučno je dokazano da držanje psa u domu podiže raspoloženje porodice i ima jaku vezu sa smanjenjem depresije i sniženjem krvnog pritiska. Ipak, nisu sve rase pasa jednake, pa neki psi izazivaju strah kod mnogih ljudi.

Koje rase pasa nas najviše plaše?

Na osnovu analize 250.000 tvitova o psima, jedan sajt posvećen kućnim ljubimcima otkrio je koje rase pasa uteruju ljudima strah u kosti.

Evo kakvi su rezultati: bilo da je to zbog veličine psa, njegovog ponašanja ili čak samo izgleda, ovo su 10 najstrašnijih rasa pasa.

1. Bradati koli

Bradati koli Foto: Shutterstock/Alen Ka

Bradati škotski ovčar uzgajan je u prošlosti da bi bio pastirski pomoćnik. Kao i druge ovčarske rase, i bradati koli može pokazati tvrdoglavost ako ne prođe odgovarajuću obuku.

Najverovatniji razlog straha od bradatog kolija je to što je veoma glasan, ali je njegovo lajanje glasnije od njegovog ujeda. Kinolozi kažu da je ova rasa posebno dobra u ophođenju sa malom decom i drugim psima.

2. Stafordski bul terijer

Stafordski bul terijer Foto: Shutterstock/A_Lesik

Stafordski bul terijer je pripadnik porodice pit bul terijera i često ima lošu reputaciju zbog toga što je korišćen u borbama pasa. Njegova nepokolebljiva lojalnost vlasniku čini ga lakim za obuku bilo kog tipa, a ta osobina ga čini i vrhunskim porodičnim psom, ukoliko je vlasnik odgovoran. Ipak, njegova zdepasta građa, mišićavo telo i izuzetno jaka vilica mogu izgledati zastrašujuće onima koji nisu upućeni u istoriju ove rase.

3. Vižla

Vižla Foto: Shutterstock/dezy

Vižla je pas koji je veći od mnogih drugih rasa i teži oko 25 kilograma. Pripadnik lovačke rase, vižla je čvrsto vezana za svog vlasnika i ne voli da bude sama. Vižlin nivo energije i potreba za stalnom mentalnom stimulacijom pojedincima mogu predstavljati napornu smetnju.

4. Pas Svetog Huberta

Pas svetog Huberta Foto: Shutterstock

Još jedna lovačka rasa koja uživa u ljudskom društvu, ali se pokazala odličnim prijateljem drugih pasa, pa čak i dece. Međutim, ako je pas svetog Huberta "na mirisu", njegova tvrdoglavost da se zaustavi i pronađe "krivca" koji mu golica njuh može da bude nemilosrdna. Osim toga, njegova veličina i težina od oko 50 kilograma, ne izgledaju nimalo privlačno.

5. Belgijski ovčar malinoa

Belgijski ovčar malinoa Foto: Shutterstock

Belgijski ovčar malinoa je radni pas, poznat po ulozi psa stočara u istoriji rase, što znači da su mu konstantno potrebni zadaci ili bilo kakva mentalna stimulacija na dnevnom nivou. U suprotnom će se malinoa dosađivati i praviti haos. Belgijski ovčar malinoa je dobar u ulozi službenog psa, ali tek tad će uterivati ljudima strah u kosti.

6. Italijanski hrt

Italijanski hrt Foto: Pexels/Valeria Boltneva

Hrtovi imaju jedinstven izgled koji ljudi vole ili ne podnose, a italijanska verzija hrta "stiže" u malom "pakovanju" od oko 4, 5 kilograma. Italijanski hrt je patuljast i deluje elegantno, ali je to ipak lovac koji će juriti za svim što se kreće.

Ipak, prava posvećena porodica će ga učiniti poslušnim i divnim ljubimcem.

7. Irski vučiji hrt

Irski vučiji hrt Foto: Freepick/DejaVuDesigns

Irski vučiji hrt sličan je navedenim lovačkim rasama, a uz njegov karakter "ide" i zastrašujući izgled, iako je ovaj pas divan prema članovima porodice. Njegova seda oštra dlaka i građa, u kombinaciji sa težinom većom od 50 kg i zaštitničkim temperamentom, garantovano će uplašiti uljeze.

8. Bokser

Najbalavije rase pasa Bokser Foto: Pixabay

Bokser je još jedna rasa pasa koja dokazuje da o "knjizi ne treba suditi po koricama". On je mišićav i krupan i to nekima može izgledati zastrašujuće. Ali, njegovo strpljenje i lojalnost doneli su mu mnogo "poena" u ulozi porodičnog psa. Mnogi ga smatraju manje inteligentnim, što naravno nije tačno.

9. Japanski čin

Japanski čin Foto: Pixabay/GoranH

Rasa pufnaste dlake, težine oko 4, 5 kg, japanski čin često se opisuje kao "pas mačijeg karaktera". Iako zahvaljujući iskošenim očima i lavljoj grivi može delovati narogušeno, ova rasa je rođena za kraljevski tretman, pošto je bila popularna među kineskim carevima pre oko 500 do 1.000 godina.

10. Akita

Akita inu Akita inu Foto: Pixabay

Akita je poznata po tome što je veoma zaštitnički nastrojena što je čini lojalnim članom porodice. Vernost akite je opasna i znači da je na oprezu prema bilo kome ili bilo čemu što smatra pretnjom. Ovaj pas može biti prilično agresivan prema drugim psima, a u proseku teži oko 50 kg, što je zastrašujuće ako je neko na pogrešnom mestu u pogrešno vreme.

(Telegraf,rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Umesto da ih goni, pas postao deo krda: Ova akita je najbolji prijatelj maznih teladi

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari