• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Japanski čin, prelepi pas duge svilenkaste dlake, poznat i po noktima koji mu rastu "kao iz vode"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kažu da najverovatnije potiče iz Koreje i veoma je sličan rođaku pekinezeru, leti teško diše i sklon je pregrevanju, inteligentan je ali tvrdoglav, često ga zovu "psom-mačkom" i sklon je mnoštvu očnih oboljenja

  • 0
Japanski čin Foto: Shutterstock/Natalia Fedosova

Japanski čin, poznat i kao japanski španijel je neobična toj rasa aristokratskog i drevnog nasleđa.

Kako se tvrdi, preci čina su 732. godine stigli na japanski dvor kao poklon korejanskog vladara iz dinastije Sil. Sredinom 19. veka, kada je Japan počeo da aktivno trguje sa drugim zemljama, nakon više od dva veka samonametnute izolacije, japanski čin je često nuđen kao cenjen poklon pomorskim oficirima ili je prodavan trgovcima i mornarima. To je dovelo do njegovog širenja u zapadnim zemljama.

Pod brojem 206, u 9. grupi pasa za pratnju i razonodu, japanski čin dobio je svoje mesto u FCI standardu.

Sa velikim pljosnatim licem, široko postavljenim očima i dugim, visećim ušima sa peruškama, ovaj pas je blisko povezan sa rasom pekinezera.

Japanski čin ima uravnotežen karakter, lojalan je i često ga upoređuju sa mačkom, jer voli da se sklupča u krilu svog vlasnika. Iako može pokazati rezervisanost prema neznancima i nepoznatim kućnim ljubimcima, on je neverovatno društven i veran. Životni vek japanskog čina je oddecenije do 14 godina.

Japanski čin Foto: Pixabay/GoranH

Ovaj pas ima divnu, sjajnu, dugu, meku i glatku dlaku koju treba češljati barem jedanput nedeljno. Viđa se u crno-beloj boji, limun-beloj, boji samurovine, bele i crne i kombinaciji smeđe i bele.

Iako voli da leži na krilu vlasnika, japanski čin voli i aktivnost. Šetnja jednom ili dva puta dnevno laganim tempom u trajanju od 15 minuta je sasvim dovoljna. Ovaj pas nije izdržljiv, pa je najbolje da ga ostavite u domu ako planirate dužu aktivnost.

Japanski čin Foto: Shutterstock/Holli

Pošto pripada rasama sa pljosnatim licem, povedite računa o njemu kad su velike vrućine, jer je netolerantan na toplotu. Preporučljivo je da mu nabavite pojas, a ne ogrlicu i povodac, jer ima nežan vrat.

Rasa je poznata po tome što joj nokti rastu veoma brzo, pa ih redovno negujte.

Japanski čin je inteligentan, ali tvrdoglav pas i biće potrebno dosta strpljenja i istrajnosti kada je u pitanju obuka.

Iako je relativno zdrava rasa, poboleva od urođenih oboljenja, kao što su luksacija patele, oftalmološki problemi (katarakta, suvo oko, entropija (uvrtanje kapka) i abrazija rožnjače, zatim šum na srcu, epilepsija i retka Taj-Sačova bolest (neurološko stanje koje može biti fatalno).

Čin je sklon gojaznosti, pa mora da ima uravnotežene i zdrave obroke, dok će količina hrane varirati u zavisnosti od aktivnosti, starosti i zdravstvenog stanja psa.

Uvek mora da ima velike količine vode, naročito u toplim letnjim mesecima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari