• 3
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Belgijski ovčar malinoa: Tvrdoglav, žustar i strog pas za koga ne postoji nijedna prepreka

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

On nije ljubimac za svakoga, iako je inteligentan i suzdržan. Niko mu ne može izbrisati zaštitnički osećaj, pa pripazite čak i na najboljeg prijatelja koji će, iako u vašem društvu, ovom psu uvek biti stranac

  • 3
Belgijski ovčar malinoa

Foto: Shutterstock

Belgijski ovčar malinoa (Chien de berger Belge), rasa poreklom iz Belgije, u FCI standardu upisan je pod brojem 15.

Pripada prvoj FCI grupi u koju spadaju pastirski psi i psi terači stoke (osim švajcarskih pastirskih pasa) i podložan je ispitu u radu.

Poželjna visina mužjaka je 62 cm, a ženke 58 cm, sa dozvoljenim odstupanjem od minus 2 cm ili plus četiri centimetra. Težina ženke je 20-ak do 30 kg, mužjaka 30-ak do 35 kilograma.

Malinoa je jedan od ukupno četiri varijeteta belgijskih ovčara, uz tervirena, grenendala i lakenou.

Može biti velikog ili srednjeg rasta, kratke dlake i četvrtaste, dobro izbalansirane građe. Visoko postavljena glava je jedan od zaštitnih znakova rase.

Na prelazu u 21. vek, malinoa je “radio” u policiji, vojsci, otkrivao je drogu, bio tragač i spasilac, angažovali su ga kao čuvara Bele kuće, a bio je i član tima koji je tragao za Osamom bin Ladenom 2011. godine.

Životni vek malinoe je od 12 do 14 godina.

Belgijski ovčar malinoa

Foto: Shutterstock

 

Istorijski podaci i razvoj rase

U Belgiji je krajem 19. veka bilo mnogo pastirskih pasa različitih rasa, sa raznovrsnim varijetetima dlake. Pionirom rase malinoa smatra se profesor Rel, sa Veterinarskog fakulteta u Kirgernu. Belgijski ovčar je zvanično priznat između 1891. i 1897. godine. Belgijski savez ovčarskih pasa, osnovan 29. septembra 1891. godine, izradio je prvi detaljni rasni standard, dozvoljavajući samo jednu rasu, sa tri varijante dlake.

Belgijski ovčar je tek 1901. godine registrovan u rodovnoj knjizi Belgijskog kinološkog saveza - Kraljevskog društva Sent Hubert (LOSH). Do 1910. su utemeljene rasne osobine i temperament belgijskog ovčara.

Odan, marljiv, odličan pratilac

Belgijski ovčar malinoa

Foto: Pixabay

Malinoa je odan, izuzetno inteligentan i marljiv radni pas, odličan pratilac za aktivnu osobu. Naviknut je na život u slobodi i sposoban da opstane u svim klimatskim uslovima.

Sa urođenom sposobnošću za rad, odličan je čuvar doma i imanja. Nikad ne uzmiče ni pred čim, tvrdoglav je i žustar i strog zaštitnik svog vlasnika. Budan je i oprezan, istraživačke naravi.

Nivo njegove energije veoma je visok i potrebno mu je mnogo svakodnevne mentalne stimulacije i fizičke aktivnosti. Umereno je privržen i oprezan ali stvara jake veze sa vlasnikom. Nije uvek dobar izbor za porodice sa decom. Čak i ako nemate decu, obučite psa da bude miran u društvu najmlađih i nikad ga ne ispuštajte iz vida.

Dlaka i varijeteti

Maska belgijskog ovčara mora biti jedinstvena, sa crnom zonom na gornjim i donjim usnama, uglu usana i očnim kapcima. Kad je reč o boji, pravila su sledeća: malinoa može biti samo u lavljoj boji sa karboniziranim krajevima i crnom maskom. Dlaka belgijskih ovčara je različite dužine, rasporeda i građe, ali kod svih varijeteta mora biti bogata, gusta i dobre strukture, sa poddlakom.

Varijeteti su dugodlaki (grenendal i terviren), kratkodlaki (malinoa) i oštrodlaki (lakenoa). Vidljive sluzokože moraju biti veoma pigmentisane.

Aktivnosti, obuka, socijalizacija

Malinoa nije pas za svakoga. Nije pogodan za život u stanu, jer traži mnogo prostora za trčanje i igru. Najbolji je za vlasnika koji živi aktivno i isto može da pruži svom ljubimcu. Ukoliko mu uskratite fizičku aktivnost: brze šetnje, trčanje, igranje, može postati depresivan i ćudljiv.

Odgovarajuća obuka i socijalizacija malinoe su obavezne i treba ih sprovesti još u periodu šteneta. Izložite psa različitim ljudima, drugim životinjama i situacijama. Malinoa se ne slaže uvek sa drugim psima, ali izlaganje njima, uz pozitivno pojačanje u vidu nagrada, može pomoći u socijalizaciji.

Instinkt ovog psa će ga naterati da juri za automobilima, biciklima i drugim prevoznim sredstvima, pa ga uvek držite na povocu ukoliko nije u ograđenom prostoru.

Nega, zdravlje i ishrana

Malinoa ima kratku, ravnu dlaku sa gustom poddlakom i potrebno mu više od osnovne nege. Četkate ga najmanje jedanput nedeljno kako biste uklonili mrtvu dlaku i sprečili zapetljavanje. Linja se obilno u proleće i jesen. Negujte mu i nokte i secite ih otprilike jednom mesečno, osim u slučaju da ih prirodno troši.

U pogledu zdravlja, mogu se pojaviti nasledni zdravstveni problemi, najčešće displazija kuka i lakta i problemi sa očima (progresivna atrofija mrežnjače).

Malinoa mora imati pristup svežoj i čistoj pijaćoj vodi. Hranite ga visokokvalitetnom, nutritivno uravnoteženom hranom za pse, dva puta dnevno. O raznovrsnosti namirnica i količini se posavetujte sa veterinarom, jer nisu svi psi iste starosti, energije, veličine… Poslastice i nagrade kombinujte količinski sa osnovnim obrocima.

Belgijski ovčar malinoa

Foto: Shutterstock

Neki ljudi ne prave razliku između nemačkog ovčara i belgijskog malinoe.

Naizgled slični, ova dva psa imaju drugačiji oblik glave, malinoa je mršaviji od popularnog “vučjaka” i ima kraću dlaku.

Ljubitelji belgijskog ovčara malinoe, pogledajte video o ovim fascninantnim psima!

Video: Najsmešniji kucov u akciji obavljanja onog što se napolju mora: On je sebi odredio wc šolju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vjeko

    15. februar 2023. | 06:32

    Kul je to pas. Video sam ga jednom. Al dalmatinac bi ga pokidao.