• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ako još niste čuli za šnudlu, evo prilike da je upoznate: Pas koji mora da nauči komande "kaži" i "prestani"

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Od roditeljskih rasa "pokupila" je najbolje osobine i dobro zdravlje, ali je "zakačila" i mane od kojih je najjača glasno i dosadno lajanje

  • 0
Šnudla Šnudla Foto: Shutterstock/Lewis Gardner Photography

Šnudla je još jedna od sve većeg broja mešanih rasas pasa, nastala ukrštanjem šnaucera i pudle: uz dobru sreću, štene ovih roditelja će naslediti njihove najbolje osobine. Dok je šnaucer poznat po lojalnosti vlasniku i i žestokoj zaštitničkoj prirodi, pudla voli zabavu i izuzetno je inteligentna.

Najbolji "miksevi" šnudle ispoljavaju ove karakteristike, ali nisu tvrdoglavi kao šnaucer ni razigrani kao pudla. Međutim, ukrštanje je uvek kockanje: nikada ne možemo da budemo sigurni u ishod u pogledu izgleda i temperamenta budućeg potomka. U slučaju šnudle, možda više nego bilo kog drugog hibrida, izgled može da varira u velikoj meri, jer obe njegove roditeljske rase postoje u tri različita tipa: toj, patuljasta i standardna u slučaju pudle i minijaturna, standardna i velika za šnaucera, piše Dogzone.

Šnudla Šnudla Foto: Shutterstock/Amie Barron

Šnudla je aktivan pas kome je potrebno mnogo vežbanja, a visok nivo njegove inteligencije znači da mu je potreban stalni kontakt sa vlasnikom i porodicom i dosta mentalne stimulacije.

Mnogi psi pate ako provode mnogo vremena bez svojih vlasnika pa je bolje rešenje u tim slučajevima da budu u nekom pansionu, gde mogu da se druže i zabavljaju sa drugim psima.

Šnudla je zdravija od pripadnika njenih roditeljskih rasa, a njen životni vek je oko 15 godina.

Istorija, izgled i boja dlake šnudle

Interesovanje za ukrštanje rasa sa pudlom je oduvek veliko: nadaleko je poznata inteligencija ove rase, a njenu dlaku koja se slabo linja i ne proizvodi mnogo peruti mnogi smatraju hipoalergenom.

Šnudla Šnudla Foto: Shutterstock/Edwin Butter

Šnudla se prvi put pojavila 80-ih godina 20. veka i odmah je postala popularna, verovatno zbog širokog raspona oblika i veličina u kojima se pojavljuje. Kontrastne i potencijalno komplementarne ličnosti dve roditeljske rase takođe su bile presudan faktor. Kritičari šnaucera ukazuju na njegovu tvrdoglavost i teritorijalnost, dok oni koji nisu ljubitelji pudle kao manu navode njenu nervoznu i razigranu prirodu. Prvobitni uzgajivači šnudle su se nadali da će mešanje ove dve rase stvoriti idealnog kućnog ljubimca, a u mnogim slučajevima jeste tako.

Genetska "lutrija" može proizvesti veliki broj vrsta šnudla. Najčešće se viđaju mešanci toj ili minijaturne pudle ukrštene sa patuljastim šnaucerom, što znači da njihovi potomci teže između 6 i 12 kg i visoi su od 25 do 30 cm, dok mešanac standardne pudle i velikog šnaucera može težiti preko 40 kilograma.

Dlaka šnudle je druga izuzetno varijabilna karakteristika ove rase, jer šnaucer ima tvrdu i čvrstu dlaku, dok je pudla mekana i kovrdžava, u sivoj, smeđoj, crnoj, beloj, boji kajsije, crno-bela, tamna s svetlom osnovom, "black & tan"...

Šnudla Šnudla Foto: Shutterstock/Margarita Borodina

Temperament šnudle

Ovo je prijateljski raspoložen pas koji voli da bude u centru pažnje, obožava igru i zabavu, a većina zna trikove koje će izvoditi da bi privukli pažnju ljudi, ukoliko osete da ih ignorišu. One su poznate i po tome što su veoma spretne, koriste prednje šape da manipulišu predmetima. Većina šnudli će provesti dosta vremena ležeći u krilu ili na nogama svojih vlasnika. One vole da se druže sa decom, ali u slučaju da naslede tvrdoglavost šnaucera, neće tolerisati bockanje i nestašluke. Sa nasleđenim instinktom zaštitnika porodice i imovine, šnudle su budne i veoma glasne, pa lajanje može postati njihova mana, posebno kod onih koje dugo ostaju same.

Većina šnudli su izuzetno inteligentni psi i lako se obučavaju, mogu da budu veoma nestašni i treba im strpljivo vođstvo tokom "buntovne adolescencije" kako bi ih sačuvali od nevolja. Ako im je dosadno ili su frustrirane, imaju tendenciju da žvaću predmete u domu, a ako su napolju onda kopaju do besvesti. Možda najvažnije komande koje šnudla treba da nauči su: "kaži" i "prestani".

Šnudla Šnudla Foto: Shutterstock/Julie Holmes

Zdravlje, nega i aktivnost šnudle

Kao i roditeljske rase, šnudle su sklone određenim zdravstvenim problemima, uključujući: Adisonovu bolest, nedostatak hormona koji nastaje kao rezultat autoimunog oštećenja nadbubrežnih žlezda, kataraktu, dijabetes, epilepsiju, progresivnu atrofiju mrežnjače.

Šnudla je izuzetno energičan pas koji voli šetnju i aktivnosti. Njena nega zavisi vrste dlake koju nasleđuje od šnaucera i pudle, ali je većini potrebna dobra oralna higijena, povremeno kupanje i redovna kontrola ušiju i noktiju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari