• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Irski vučji hrt, džinovski pas čiji rep može da bude duži od 70 centimetara

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

On nije predodređen da bude čuvar, jer će bukvalno svakoga pozdraviti kao prijatelja, ali će svojom impozantnom pojavom i te kako odvraćati uljeze

  • 1
Irski vučiji hrt Foto: Pixabay/lutz-p0

Irski vučji hrt, stara rasa nekadašnjih lovaca, najviši je član grupe hrtova kojima pripada.

Uzgajan je u Irskoj, gde je bio odličan lovac na vukove i danas izumrle irske losove. Ovaj pas rezultat je ukrštanja engleskih pasa i bliskoistočnih goniča.

Samo plemići u srednjovekovnoj Irskoj imali su dopuštenje da poseduju irske vučje hrtove u srednjovekovnoj Irskoj.

Rasa je skoro izumrla početkom i sredinom 19. veka, kada se plen smanjio i više nije bio potreban za lov. Srećom, doživeo je oporavak u kasnom 19. veku zahvaljujući britanskom kapetanu Džordžu Grejemu koji se koncentrisao na program uzgoja i standardizacije kako bi obnovio rasu.

Minimum visine i težine za mužjaka irskog vučjeg hrta je 79 cm i 54,5 kg, a ženke 71 cm i 40,5 kg, prema Standardu ovog psa koji pripada 10. FCI grupi.

Džon Ficdžerald Kenedi je u Beloj kući držao irskog vučjeg hrta po imenu Vuk.

Poznato je da pevač i tekstopisac Sting ima odgajivačnicu irskih vučjih hrtova koja se zove Dukesarem.

Danas je irski vučji hrt izuzetan kućni ljubimac, iako je veoma veliki i traži posebnu negu. Neverovatno je nežan i divan član doma i porodice, ali mora da ima svoje vreme za sagorevanje energije. Uz odgovarajuću obuku i socijalizaciju, veoma je dobar u ophođenju sa decom. Izuzetno je inteligentan, spreman da udovolji porodici i bezuslovno odan vlasniku i članovima familije. Ima tendenciju da svakoga pozdravi kao prijatelja, pa na njega ne treba računati kao na čuvara, ali može i te kako da odvrati uljeze svojom veličinom.

Irski vučiji hrt Foto: Pixabay/12019

Ovaj pas ponekad je veoma nespretan i sporo sazreva: potrebno mu je oko dve godine da sasvim odraste. Brzo raste i neophodna mu je kvalitetna hrana. Dok je štene, ne treba ga forsirati, jer mnogo aktivnosti će opteretiti njegovo telo. Veoma je važno da nauči da ne vuče povodac pre nego što postane previše jak. Irskog vučjeg hrta je relativno lako obučiti, jer dobro reaguje na čvrsto, ali nežno i dosledno vođstvo. On se dobro slaže sa drugim psima i životinjama.

Irski vučiji hrt je džinovski pas, pa budući vlasnici moraju imati dobar novčani budžet i imati na umu da mu je potrebna velika količina hrane, uz dobar balans hranjivih sastojaka, minerala i vitamina. On je sklon dilataciji (uvrtanju) želuca, pa mu treba davati češće, manje obroke i izbegavati aktivnosti posle hranjenja.

Irski vučji hrt može da ima mnogo povezanih zdravstvenih problema. Kao i većina velikih rasa, njegov prosečan životni vek je 6 do 8 godina. On je predisponiran na ortopedske probleme uključujući osteohondrozu, artritis, displaziju kuka i osteosarkom. Problemi sa srcem su česti kod starijih irskih vučijih hrtova, a potrebni su im pregledi i na očne probleme, u vidu katarakte, entropije kapaka...

Ovo je visok pas, vitak i dugonog, dubokih grudi i blago zakrivljenih leđa. Njegov rep može da bude duži od 75 centimetara!

Njegova čvrsta, gruba dlaka viđa se u mnogim bojama, najčešće crnoj, plavoj, kremastoj, boji pšenice, sivoj i tigrastim kombinacijama. Ne linja se mnogo, ali je dva puta godišnje neophodno češće uklanjanje mrtve dlake. Nega podrazumeva češljanje svake nedelje kako se dlaka ne bi zapetljala.

Iako poslušan i prijateljski raspoložen, irski vučji ne sme da se dosađuje, jer će ispoljiti destruktivnu stranu. U starosti postaje veoma miran i tada je idealan za ulogu terapijskog psa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Рашо

    13. novembar 2023. | 15:14

    Не верујем да постоји ружнија врста пса!