• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Oni nemaju podočnjake, ali imaju pogled za desetku: Devet rasa pasa sa tamnim krugovima oko očiju

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ova osobina objašnjava se jakom pigmentacijom na tom delu lica

  • 0
Pas Foto: Shutterstock

Naši četvoronožni prijatelji postoje u brojnim divnim rasama i svaka od njih poznata je po jedinstvenim osobinama. Među njima je i fascinantna grupa kucova sa tamnim krugovima oko očiju. To je prirodna osobina određenih rasa i objašnjava se jakom pigmentacijom na tom delu lica.

Zašto neki psi imaju tamne krugove oko očiju

Nije neuobičajeno da određene rase pasa ponekad imaju jaku pigmentaciju oko očiju, što se pripisuje pigmentima koji utiču na obojenost suza i iscetka iz oka.

Tamni krugovi oko očiju mogu da budu rezultat zapušenja nasolakrimalnih žlezda što dovodi do toga da se suze prelivaju na lice, umesto da se slivaju u nos.

Ovaj problem može biti uzrokovan i iritacijom, nejednakom dužinom trepavica, abnormalnošću očnih kapaka, čirom na rožnjači ili alergijama koje izazivaju pojavu suza, a one su često crvenkaste ili tamno obojene.

Ako vaš pas oduvek ima tamne "podočnjake", nema potrebe da brinete, ali ako želite da odagnate bilo kakvu sumnju, odvedite ljubimca kod veterinara.

Rase pasa sa tamnim krugovima oko očiju

Ovo su rase pasa koje su prirodno sklone pojavi tamnih krugova oko očiju.

1.Aljaski malamut

Pas Foto: Shutterstock

Poznat po izdržljivosti i snazi, aljaski malamut ima divne oči bademastog oblika u nizu nijansi, uključujući braon i skoro crnu. Bez obzira na boju očiju, ovaj pas ima simpatičan tamni krug oko organa čula vida što samo pojačava njegov šarm i lepotu.

2 Sibirski haski

Pas Foto: Shutterstock

Sibirski haski podseća na aljaskog malamuta, uključujući boju očiju i tamni krug oko njih. Većina pripadnika rase ima prodorne plave oči prekrivene tamnim krugovima pa psi deluju "našminkano".

3. Flandrijski govedar

Flandrijski govedar Flandrijski govedar Foto: Shutterstock/Dasyadasya

Flandrijski govedar je veliki, grub i moćan pas poznat je po mnogim odlikama, od kojih su najuočljivije tamni nos i tamnosmeđe ovalne oči crnih očnih ivica. Ovaj pas ima i mnogo dlake na licu.

4. Akita

Akita inu Foto: Shutterstock

Ova japanska lepotica je još jedna rasa sa tamnim krugovima oko očiju. Akita je velika i moćna i to daje kontrast njegovim malim trouglastim, tamnim i sjajnim očima oivičenim tamnim krugovima. Akita odiše budnošću i gracioznošću.

5. Anadolski ovčar

Anadolski ovčar, poreklom iz Turske je pas-stočar i odani čuvar. Zahvaljujući njegovom masivnom rastu i uvek budnim tamnim očima, pas deluje zastrašujuće, naročito zbog tamnih krugova oko očiju, ali je u suštini miran i prijateljski ljubimac u svojoj porodici.

6. Izraelski ovčar

Izraelski ovčar je stara rasa pasa srednje veličine, mršavog tela i tamnih bademastih očiju upotpunjenih tamnim obodima.

7. Bedlington terijer

Pas Foto: Shutterstock

Bedlington terijer ima male, bademaste, duboko usađene oči crne boje. Njegovi kapci su dobro pigmentisani, pa pas deluje našminkano, ali ljupko.

8. Dendi dinmont terijer

Poznat po neverovatnom čulu mirisa i izdržljivosti u lovu, dendi dinmont može da ima i tamne krugove oko smeđe obojenih očiju.

9. Majmunski pinč

Majmunski pinč Foto: Shutterstock/Mr.navith

Majmunski pinč (affenpinscher) je mali pas kovrdžave dlake, sa izrazom lica nalik majmunu, zbog čega je i dobio ime (affen je nemački naziv za majmuna). majmunski pinč ima guste obrve i tamni prsten dlake oko očiju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari