• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Majmunski pinč, pas "igračka" sa temperamentom lava: Nije dobar izbor za porodice sa malom decom

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Majmunski pinč, poznat i kao afenpinčer je minijaturni tvrdoglavi kucov dobre duše koji zarad "mira" u domu pristaje na obuku i vežbu i ne može da odoli jurnjavi za glodarima, čak i kad su mu "cimeri" u zajedničkom domu

  • 0
Majmunski pinč Foto: Shutterstock/Mr.navith

Majmunski pinč ili afenpinčer je rasa pasa "igračaka", poreklom je iz Nemačke, ima kratku do srednje dugu tvrdu i gustu dlaku i lice koje liči na "majmunsko". U stvari, ime rase potiče od nemačke reči za majmuna.

Ovi psi su obično crni, ali mogu biti i u drugim bojama: crna i srebrna, crno-smeđa, crna i crvenkasto-braon, crvena sa crnom maskom, žućkasta, svetlo siva do tamno siva, crno-siva do čisto crne. Imaju kratak nos, veličanstvenu bradu, žbunasto-bodljikave obrve i uši koje uokviruju glavu poput venca. Majmunski pinčer je razigran i žestok mali pas i zabavan je ljubimac.

Izgled i osobine majmunskog pinča

Visina majmunskog pinča je 25 cm do 30 cm, a težina od 3 do 4, 5 kilograma. Sa živahnim, neustrašivim i druželjubivim karakterom, mali majmunski pinč, koji se smatra hipoalergenom rasom, živi od 12 do 15 godina.

Majmunski pinč Foto: Shutterstock/Evgeniia Shikhaleeva

Majmunski pinč (afenpinčer) voli da se upušta u zabavne ludorije.

Njegov temperament je jak, pa ponekad pravi probleme prilikom obuke, ali je poslušan i voli vlasnika kome nastoji da ugodi.

Istorija majmunskog pinča

Afenpinčer ima korene u Nemačkoj s početka 17. veka, a predstavio ga je Albreht Direr u drvenim rukotovorinama. U to vreme je bio rastom veći i uzgajan zbog veštine "tamanitelja" pacova, ali je bio i omiljen kao kućni ljubimac.

Nagađa se da su nemački pinčer i mops doprineli razvoju majmunskog pinča koji je pomogao da se podstakne razvitak više rasa, uključujući briselskog grifona i minijaturnog šnaucera. U FCI standardu, majmunski pinčer se nalazi u drugoj grupi, u "društvu" ostalih pinčera i šnaucera, molosa i švajcarskih pastirskih pasa.

Aktivnost i obuka majmunskog pinča

Majmunski pinč nije visokoenergetski pas, ali mu je potrebna svakodnevna umerena aktivnost. Ovo je pas koji mora da bude dobro obučen i socijalizovan. Nekoliko brzih šetnji i igra u toku dana, igračke za pseće sportove i slagalice su odlična podloga za razvijanje aktivnosti i mentalnu stimulaciju ovog psa.

Majmunski pinč Foto: Shutterstock/Didkovska Ilona

Imajte na umu da se ova rasa lako zamara i pregreva zbog kratkog nosa, pa ga ne treba šetati po vrućini. Neka uvek bude na povocu dok ste u šetnji, jer će pobeći ako vidi glodara.

Kad je reč o obuci, majmunski pinč je ponekad veoma tvrdoglav, ali je bistar, mali pas željan učenja, posebno kada koristite pozitivne metode treninga, u vidu poslastica. Kratki treninzi su najbolji da ovaj pas zadrži fokus. Cilj je da počnete sa treninzima dok je sasvim mlad, da bi naučio osnovne veštine i manire. I socijalizaciju započnite u najranijem uzrastu, izlažući ovog psa različitim ljudima i situacijama. Majmunski pinč ne voli da se s njim grubo postupa, niti dopušta stezanje u naručju, što ga ne čini idealnim za malu decu. On je umereno tolerantan prema drugim psima, posebno kada se druže od rođenja, ali nije prikladan za manje kućne ljubimce, posebno glodare, zbog nagona za plenom.

Majmunski pinč Foto: Shutterstock/Didkovska Ilona

Nega dlake i zdravstveni problemi majmunskog pinča

Pinčeri se ne linjaju mnogo, ali im je potrebna poprilična nega. Koristite četku i češalj, najmanje dva puta nedeljno, da biste uklonili mrtvu dlaku. Obavezno je šišanje, pogotovo područja oko očiju. Nije potrebno često kupanje, jer ovaj pas ima čistu dlaku. Podrazumeva se provera čistoće ušiju, stanje zuba i podrezivanje noktiju.

Majmunski pinč je generalno zdrava rasa, ali je sklon nekim naslednim zdravstvenim problemima, uključujući: luksaciju patele, displaziju kuka, srčane probleme, probleme sa očima, tegobe sa disanjem i pregrevanje. Nutritivno uravnotežena ishrana i uvek dostupna sveža voda su imperativ za većinu rasa, pa i za majmunskog pinča. Povedite računa o količini poslastica koje dajete svom ljubimcu, jer je i majmunski pinč sklon gojaznosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari