• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Prevarili ste se, jer ovo nije jagnje: Bedlington terijer, pas koji se ne viđa često

Vreme čitanja: oko 3 min.

Njegova glava je kruškolika, sa komičnim profilom i kićankama na ušima, ali ne dajte da vas njegov izgled zavara, jer je tvrdoglav, mnogo laje, ponekad je naporan i ne preza od fizičkog obračuna sa vlasnikom

  • 0
Bedlington terijer Foto: Pixabay

Bedlington terijer je mala i jedinstvena engleska rasa čiji psi liče na jaganjce.

Oni imaju kruškoliku glavu, kovrdžavu dlaku i zakrivljena leđa, teški su između 8 i 10 kg, a dužina im je oko 40 centimetara.

Bedlington terijeri žive u proseku 11 do 16 godina.

Poreklo bedlington terijera i zanimljivosti

U standardu rase bedlington terijer piše da se on nekad zvao rodberi terijer i da potiče iz nekadašnje rudarske oblasti na severu Engleske.

Prvi bedlington terijer se zvao Pajper. O njemu se zna da je uzgojen 1825. godine i da je kao 14-godišnjak lovio jazavce, iako je bio skoro slep i nije imao zube. Rasa je imala nadimak "ciganski psi", jer su ga lutajući Romi koristili kao "partnere" u svojim krivolovnim aktivnostima.

"Ciganskog psa" zavoleo je lord Rodberi od Bedlingtona. On je postao veliki entuzijasta rase čije su pripadnike ponekad zvali Rodberijevim jaganjcima.

Bedlington terijer Foto: Shutterstock

Ove pse nežnog izgleda su koristili i u borbama pasa, što srećom nije dugo trajalo. Vrlo brzo je bedlington postao pas britanske elite i ukrasni detalj njihovog raskošnog života.

Stanovnici Bedlingtona u Engleskoj ponosni su na svog terijera čije ime nosi fudbalski tim Severne lige ovog grada.

U parku u Bedlingtonu postavljene su klupe u obliku ovog psa.

Izgled i temperament bedlington terijera

Krhki izgled bedlingtona ne treba da zavara, jer je on pravi terijer, uporan, žilav i odličan pomoćnik u sportskom lovu. Elegantan je, gibak i mišićav, a njegovo telo je malo duže od visine.

Glava mu je prekrivena bogatom, svilenkastom, gotovo belom dlakom na čijim su krajevima čvorići. Oči su mu male i trouglaste, tamne, boje lešnika ili ćilibara. Uši su interesantnog oblika, nisko su usađene i vise uz obraze, tanke su i somotaste na dodir. Prekrivene su kratkom, finom dlakom sa beličastim svilenkastim resama pri vrhu.

Bedlington terijer Foto: Shutterstock

Dlaka bedlington terijera može da bude plava, smeđa ili boja peska, sa svetlosmeđim nijansama ili bez njih. Dlaka je oštra, a deo krzna je kombinacija meke i oštre dlake. Bedlington se gotovo uopšte ne liinja, iako mu dlaka raste veoma brzo, pa mora često da se šiša. Gotovo se uopšte ne linja i odličan je izbor za ljude kojima smeta pseća dlaka.

Bedlington je uvek prijateljski raspoložen, privržen vlasniku i porodici, inteligentan , pa čak i veoma zabavan.

Voli da bude u centru pažnje porodice koju žestoko štiti i odličan je čuvar. Idealan je za aktivnu porodicu, željnu razigranog i odanog pratioca.

Ovaj pas je pun energije, ali nije razigran i nestašan i traži dosta vežbanja. Ima tendenciju da mnogo laje i može da bude veoma naporan, pa mu je potrebna mentalna stimulacija. Najviše će uživati u brzim dnevnim šetnjama od najmanje pola sata.

Bedlingtoni uživaju i u sportovima i takmičenjima kao što su agilnost, praćenje i poslušnost.

Nega, zdravlje i ishrana bedlington terijera

Poznat je kao inteligentan pas koji želi da udovolji vlasniku, ali ponekad ume da bude tvrdoglav, pa su obavezne rana obuka i socijalizacija.

Neće reagovati na oštre metode treninga ili fizičko kažnjavanje, čak će se i fizički usprotiviti treneru ili vlasniku!

Bedlingtonu je potrebna čvrsta ruka aktivnog i doslednog vlasnika.

Bedlington terijer Foto: Shutterstock

Iako je generalno zdrava rasa, može bolovati od toksikoze bakrom (rasa je sklona ovoj genetskoj hroničnoj bolesti koja uzrokuje nakupljanje bakarnih toksina u jetri), luksacije patele (iščašenje čašice kolena), displazije kuka i lakta (abnormalnosti rasta skeleta koje izazivaju hromost), hipotireoze (usporenog rada štitne žlezde), te Von Vilebrandove bolesti (brzo zgrušavanje krvi).

Povremeno bedlington može da pati zbog suvog oka, keratokonjunktivitisa, distihijaze (abnormalni rast trepavica)...

Pravilno izbalansirana ishrana osnov je dobrog zdravlja svih rasa pasa, pa i bedlingtona.

Treba voditi računa o tome da se ne prejeda, jer lako dobije na težini.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari