• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Obratite pažnju na ovaj pogled: Flandrijski govedar je miran i poslušan, ali je težak za vlasnike početnike

B. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

On ima tendenciju da "čuva" sve što se kreće, uključujući decu, ljude na biciklima i džogere, zaštitnički brine o svom "stadu" i nikad ne pokazuje bezrazložnu agresiju, ali ne voli samoću niti društvo mačaka i drugih pasa

  • 0
Flandrijski govedar Flandrijski govedar Foto: Shutterstock/Dasyadasya

Danas je 16. januar koji bi bio sasvim običan dan da nije proglašen Nacionalnim danom flandrijskog govedara. Veliki, pametan pas duge, čupave dlake, flandrijski govedar je svestran radni pas i porodični pratilac poreklom iz Belgije koji zbog intenzivne potrebe za negom i aktivnošću nije za svakog vlasnika.

Flandrijski govedar je velika ovčarska rasa iz Belgije, pas čvrstog tela prekrivenog grubom dlakom, mekih ušiju, "pufnastim" krznom i bradom po kojoj je rasa prepoznatljiva. On je samouveren, moćan i stručnjak u tome da iskoristi svoju veličinu i inteligenciju. Holandski nadimak flandrijskog govedara je "vuilbaard" i znači "prljava brada". Iako je ovaj veliki, robusni pastirski pas poznat po tome što je okretan na poslu, on je i odan pratilac koji voli da bude sa svojom porodicom.

Visina flandrijskog govedara je 60-70 cm u grebenu, a težina od 30 do 45 kilograma. Dlaka mu je duga, čupava, gruba i dvostruka, u bojama so i biber, sivoj, smeđoj, tigrastoj ili sivoj i tigrastoj, ponekad i crnoj koja nije poželjna. Flandrijski govedar pripada psima I FCI grupe, u kojoj se nalaze pastirski psi i psi terači stoke, hipoalergena je rasa, a životni vek mu je 10 do 12 godina. Ovaj pas dolazi iz belgijskog i francuskog dela Flandrije, koja je razdvojena malom prirodnom granicom. Veruje se da je rasa nastala od irskih vučijih hrtova, škotskih jelenjih hrtova i lokalnih farmskih pasa. Flandrijski govedar bio je odličan stočar (bouvier). Njegov zvanični standard je ustanovljen 1912. godine. Prvi svetski rat i bojna polja u Belgiji su skoro zbrisali rasu, pošto je korišćena u vojne svrhe. Srećom, neki psi su preživeli da bi obnovili rasu.

Flandrijski govedar Flandrijski govedar Foto: Shutterstock/Tatyana Kuznetsova

Osobine flandrijskog govedara

Flandrijski govedar je odan pas koji žudi za društvom čoveka, poznat je po prijateljskom ponašanju i ujednačenom, mirnom temperamentu prema porodici. Međutim, on nije dobar izbor za vlasnike početnike, jer je prepun energije i može postati destruktivan ako previše vremena provodi u zatvorenom. Njemu su svakodnevno neophodni mentalna i fizička vežba. Veoma voli decu i štiti svoju porodicu, ali ne slaže se sa mačkama i može biti agresivan prema drugim psima ako nisu odgajani zajedno.

U rukama pravog vlasnika, flandrijski govedar će biti sposoban i spreman za sve aktivnosti.

Flandrijski govedar Flandrijski govedar Foto: Shutterstock/Cynoclub

Obuka, aktivnost i ponašanje flandrijskog govedara

Flandrijski govedar se lako obučava i najbolje reaguje kada njegovi vlasnici koriste poslastice i nagrade, a izbegavaju metode koje uključuju kažnjavanje. Zbog visokog nivoa energije ovog psa i duge, čupave dlake, njegove potrebe za vežbanjem i negovanjem mogu biti prilično dugotrajne i detaljne. Ovaj pas deluje mirno i opušteno, ali rasa i dalje zahteva oko sat i po dnevne vežbe. Ograđeno dvorište je najbolja opcija za ovog psa koji će tako imati dovoljno prostora za trčanje, ali su mu važni igra i šetnja, akao i učešće u agilitiju.

Kao većina pastirskih pasa, flandrijski govedar ima jak nagon za plenom, pa zahteva čvrstu obuku poslušnosti i strogu disciplinu. Ovo je veoma veliki pas sa kojim može biti teško izaći na kraj. Iako može da bude divan kućni ljubimac, ne slaže se sa mačkama i manjim životinjama. Dobro će se ophoditi prema deci, ali može prema njima da oseti izuzetnu zaštitničku nastrojenost. Osim toga, može lako da obori malu decu, pa nadgledajte njihovu interakciju. Ovaj pas voli druženje sa porodicom i ne odgovara mu samoća. U suprotnom će početi da žvaće predmete u domu i da laje. Flandrijski govedar nije raspoložen za posete stranaca, pogotovo ako nije socijalizovan.

Flandrijski govedar Flandrijski govedar Foto: Shutterstock/Volofin

Nega dlake flandrijskog govedara

Ova rasa traži čestu i detaljnu negu kako bi mu dlaka bila "fit". Nedostatak odgovarajuće nege može dovesti do ozbiljnog mršenja i zamašćivanja. Neki vlasnici više vole da dlaka njhovog psa bude kratka. Iako je zahtevan u pogledu nege, ovaj pas se srećom malo linja. Prilikom izlaska u šetnju, vaš flandrijski govedar će doneti iz prirode sve što može da mu se zakači za dlaku, pa ćete svakog dana po više puta imati zadatak da očistite nečistoću sa njegovog krzna.

Zdravstveni problemi i ishrana flandrijskog govedara

Odgovorni uzgajivači nastoje da održe najviše standarde rase koje su ustanovili eminentni kinološki klubovi. Psi koji se uzgajaju prema ovim standardima imaju manje šanse da razviju nasledna genetska oboljenja, ali neki nasledni zdravstveni problemi se i dalje mogu javiti u rasi, a to su: displazija kuka, hipotireoza, glaukom i uvrtanje želuca.

Flandrijskog govedara treba hraniti sa dva obroka dnevno, visokokvalitetnom hranom za pse, ili mu davati nekoliko manjih obroka u toku dana, koristeći posudu za sporo hranjenje, kako bi se sprečilo nadimanje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari