• 1

Vreme čitanja: oko 4 min.

Nekim vlasnicima su divni, a drugi ne mogu očima da ih vide: "Struka" kaže da su ovo najružnije rase pasa

B. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Neuobičajen izgled pojedinih rasa uvek će privlačiti ljude koji vole da imaju posebne ljubimce, a "ćelavost, prevelika dlakavost ili komičan izgled neće umanjiti ljubav vlasnika prema ovim "ružnim lepotanima"

  • 1
Najružnije rase pasa Foto: Shutterstock/Dogboxstudio

Bilo da su niski i bucmasti, visoki i mršavi, dlakavi ili bezdlaki, svi kucovi su divni na neki način i ljubitelji pasa znaju da nema psa koji nam neće "ukrasti srce". U stvari, ponekad neuobičajen izgled rase privlači ljude koji vole da imaju bezdlakog, naboranog psa, pa čak i ljubimca toliko čupavog da ga jedva mogu negovati. Čak i psi najsmešnijeg izgleda imaju svoje "fanove" koji ih vole i smatraju ravnopravnim članovima porodice.

Koje rase pasa, prema mišljenju kinologa i drugih stručnjaka, nisu toliko lepe i ljupke?

1. Bul terijer

Bul terijer Foto: Shutterstock/Georgiy M

Iako se smatra da su neke rase pasa potisnute u drugi plan i "žive u senci", bul terijer je ipak imao sreću da bude u centru pažnje.

Neki vlasnici ga zovu tvrdoglavim "jajoglavim" psom koji i pored posebnog izgleda ima dobru dušu i veoma je razigran, tvrdi Trevis Brorsen, stručnjak za kućne ljubimce za "Animal Planet", trener pasa i voditelj My Big Fat Pet Makeover i sudija u Discovery Plus seriji "The Dog Games". On objašnjava da ovaj pas može da bude izuzetno privržen i prijateljski raspoložen.

"Kad bi bul terijer dobijao samo časove ljubavi, ne bi bilo maznijeg psa od njega.

Ako ima odgovarajuću obuku, on će biti izuzetno zabavan i dobar", kaže Brorsen.

2. Kineski ćubasti pas

Kineski ćubasti pas Foto: Pixabay

Da budemo iskreni, svi smo barem jednom u životu imali frizuru zbog koje nismo danima izlazili iz kuće. U slučaju nekih rasa pasa, ovakav izgled sasvim je uobičajen, kao što je kod kineskog ćubastog psa.

"Kinseski ćubasti pas je toj rasa poznata po nonšalantnom izgledu", kaže Džef Nekli, trener pasa i osnivač "Dog Beaches Near Me". On dodaje da su oni gotovo bezdlaki, sa svega nekoliko čuperaka na glavi, repu i nogama. Osim lude "frizure", i njihove oči su diskutabilnog izgleda: širom su otvorene i deluje kao da je pas stalno zaprepašćen". Međutim, ovi psi imaju temperament koji se samo može poželeti.

"Uprkos izgledu, oni su veoma dobri prema drugim psima i ljudima, a nedostatak dlake čini ih veoma pogodnim za ljude koji ne podnose linjanje", kaže Nekli.

3. Ruski hrt barzoj

Ruski hrt barzoj Foto: Pixabay/jeannette1980

Stara izreka kaže da je lepota u očima posmatrača, a u slučaju pasa, neke rase nisu tako lepe baš svim ljubiteljima.

"Barzoj se smatra jednom od ružnijih rasa", kaže Danijel Kohil, stručnjak za pse i suosnivač "The Dog Tale". Oni su visoki, vitki i podsećaju na superdlakave hrtove: mršavi su, imaju dugačku njušku i povučeni su što ih čini nekako nezgrapnim, ali su zbog toga još zanimljiviji.

4. Meksički golokoži pas

Meksički golokoži pas Foto: Pixabay

Meksički golokoži pas, poznat i kao ksolo, jedna je od najstarijih rasa pasa sa istorijom koja seže do astečkog carstva. Ono što ove pse čini drugačijim je nedostatak dlake", kaže dr vet. med. Džordžina Uši Filips i napominje da ksolo ipak ima tanak sloj dlake na glavi što ga čini još zanimljivijim. Ksolo možda izgleda zastrašujuće, ali je veoma odan i dobar pas.

5. Šar pej

Šar pej Foto: Shutterstock

Bore su možda čudan element ljudskog standarda lepote, ali se ljubav prema borama ponekad odnosi i na naborane rase pasa. Šar pej je divan pas mršavog lica koji zbog bora deluje pomalo komično, ali ima druge kvalitete.

"Šar pej ima mnogo jedinstvenih osobina, ali za vlasnike kućnih ljubimaca koji ne vole "lajavce" ovo je idealan pas", tvrdi Borsen.

Osim toga, šar pej je izuzetno zaštitnički nastrojen i inteligentan, a u domu je veoma miran.

6. Bedlington terijer

Bedlington terijer Foto: Shutterstock

Gusta oštra dlaka nalik vuni je prednost za vlasnike ljubitelje rasa koje se ne linjaju, a bedlington terijer je pas jedinstvenog izgleda i može se opisati kao "bul terijer" u ovčijoj koži!

"Bedlington terijer je čupav pas iz Engleske, prepoznatljivog izgleda nalik jagnjetu. On obožava da kopa rupe", kaže Nekli.

"Iako mnogi ljubitelji pasa ne vole njegov izgled, bedlington terijer je inteligentan, aktivan i pun ljubavi. Ako uspete da "progutate" njegov neobičan izgled, otkrićete da pripada jednoj od najboljih rasa pasa", dodaje on.

7. Peruanski inka pas

Najružnije rase pasa Peruanski inka pas Foto: Shutterstock/nik174

Količina dlake ili krzna na psu može varirati od prekomerno čupave do nepostojeće. "Peruanski inka pas je skoro bez dlake, ali mu je koža naborana, ima velike uši i preveliku glavu", kaže Nekli.

Ukoliko vam se sviđa ova rasa psa, pobrinite se da na bankovnom računu imate dovoljno sredstava za njegou nabavku, jer je ekstremno skup. Osim toga, biće mu potrebna posebna nega, jer ima osetljivu kožu sklonu opekotinama od sunca. ovo nije rasa za svakoga, ali vlasnici koji vole da imaju psa upečatljivog izgleda neće pogrešiti sa izborom "inke" koji je poznat i kao izuzetno privržen i druželjubiv.

8. Mađarski puli

Puli Foto: Shutterstock

Postoje ljudi koji vole da nose dugu kosu: takav stil života oni prenose i na svoje ljubimce pa im nimalo ne smeta da imaju dugodlakog psa, pa čak i rase koji imaju "dredove", poput mađarskog pulija.

Mađarski puli ima jedinstvenu dlaku koja raste u čvrstim uvojcima i on je od glave do pete prekriven dugim, raskošnim pramenovima. Ako vlasnici zanemare šišanje ovog psa, u jednom trenutku on će ličiti na gomilu isfronclanih krpa koja trči prema vama. Iako je pomalo u boho stilu, puli postiže bonus poene zahvaljujući temperamentu.

"Puli je aktivna i inteligentna rasa koja voli da se igra i treba joj dosta aktivnosti", kaže Nekli. "On može da pokaže rezervisanost prema nepoznatima zbog čega se smatra odličnim psom čuvarem."

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Anja

    1. februar 2024. | 18:44

    Imala sam bul terijerku Boni, predivnu, prelepu, prepunu ljubavi, koja je ostavila neizbrisiv trag i ulepšala i oplemenila 11,5 godina mog života. Hvala joj za svu ljubav i nezaboravno druženje. 😪