• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Pas sa dredovima: Znate li da puli ume da “pročita” vlasnikovo raspoloženje?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Iako “star” vekovima, zadržao je instinkt čuvara i “okupljača” stada: ako u blizini nema ovaca, on ne bira, pa će budno motriti na kućne ljubimce, decu, kokoške - sve što se kreće!

  • 0
Puli

Foto: Shutterstock

Puli je pastirski pas srednje veličine, poreklom iz Mađarske.

Zajedno sa “rođakom” komondorom, prepoznatljiv je po “dredovima” koji mogu da budu toliko dugački da dosežu do zemlje: psu su noge tada potpuno sakrivene i čini se kao da lebdi, piše Thesprucepets.

Poreklo i standard

Puli je uzgajan kao čuvar ovaca u Mađarskoj, a gusta, vunasta “žičana” dlaka štitila ga je od surovih vremenskih uslova i predatora.

U FCI standardu je upisan pod brojem 55 i pripada prvoj grupi (Pastirski psi i psi terači stoke, osim švajcarskih pastirskih pasa).

Njegova visina je od 36 do 45 cm, a težina od 10 do 15 kilograma.

Puli živi od deset do 15 godina.

Ovaj pas vekovima je čuvao farme i ovce u Mađarskoj i “preživeo” je Drugi svetski rat i postao omiljeni kućni ljubimac širom naše planete.

Prirodno zaštitnički raspoložen i pažljiv, današnji puli zadržao je instinkt čuvara i “okupljača” stada. Ako nema ovaca u blizini, puli nije izbirljiv: on će čuvati kućne ljubimce, decu, kokoške - sve što se kreće!

Krzno puno “pantljika”

Puli

Foto: Shutterstock

Štenci pulina imaju gustu, talasastu ili kovrdžavu dlaku koja se kasnije pretvara u pramenove i razvija u rese i vrpce. Dlaku čine oštrija pokrovna dlaka i mekša poddlaka.

“Dredovi” su najduži na slabinama i sapima i u zadnjem delu butina (20-30 cm), a najkraći na glavi i nogama (10-12 centimetara).

Boje dlake pulija je čista crna, svetlosmeđa, siva i bela.

Temperament pulija

Puli

Foto: Shutterstock

Puli je inteligentan, poslušan i odan pas. Veoma je privržen vlasniku i divan je kao porodičan ljubimac. On je nestašan, energičan i strpljiv i voli igru i zabavu, ali ume da “pročita” vlasnikovo raspoloženje i zna kad treba da se povuče.

Aktivan je i razigran sve do starijih godina. Dobro se slaže sa drugim psima i voli da se igra sa decom, sve dok se lepo ponašaju prema njemu.

Vežbanje i obuka

Ispod ogromne količine dlake, puli je atletski i energičan pas koji traži mnogo istrčavanja, svakodnevne vežbe i mentalne stimulacije da bi bio srećan i zdrav. Prijaju mu duge šetnje i igre donošenja predmeta, ali je bolje priuštiti mu igre poslušnosti, agiliti i čuvanje stada. Ovom pastirskom psu je potrebno veliko ograđeno dvorište da bi trčao i trošio energiju.

Puli je veoma inteligentan i lako se obučava, a uz pozitivne metode (poslastice i druge nagrade) može da nauči mnoge zabavne trikove.

Rana socijalizacija štenaca je važna da bi se obuzdala prirodna opreznost rase prema strancima i kako bi puli postao samouveren.

Zahtevna nega

Nega je verovatno najveći izazov posedovanja pulija.

Ako ste vlasnik pulija, imate izbor da li ćete “zavezati” njegove dredove ili ga držati očetkanog ili ošišanog. Njegovi dredovi se formiraju prirodno, počev od starosti od oko devet meseci. Angažovanje vlasnika u odvajanju dredova i nezi je neophodno, a ako nemate živce za to, poverite posao profesionalcu.

Kupanje pulija zahteva posebnu tehniku i strpljenje, jer je potrebno mnogo vremena da se dredovi nakvase i potom da se sredstvo za kupanje doro ispere. Sušenje dlake je pravi izazov i može trajati satima, od ceđenja “dredova” i upijanja vlage peškirima do upotrebe fena i krpa od mikrovlakana.

Ako odlučite da pulija češljate ili ošišate, temeljno četkanje i češljanje je potrebno najmanje jedanput nedeljno. Možete ošišati dlaku iznad očiju kako bi pas bolje video.

Zdravlje i ishrana

Kao i većina rasnih pasa, puli je sklon genetskim oboljenjima.

Podrazumeva se testiranje na nasledne bolesti u slučaju uzgoja pasa ove rase. Reč je o displaziji kukova, luksaciji patele (oboljenje kolena), degenerativnoj mijelopatiji, nekim očnim i srčanim oboljenjima, tegobama sa štitnom žlezdom, a rade se i testovi čula sluha.

Pulija hranite visokokvalitetnom hranom za pse.

Povedite računa o sastavu obroka i njihovoj količini, jer puli ne sme da se pregoji, zbog predispozicije za nasledne bolesti zglobova.

Za ljubitelje ovog čupavca pronašli smo savršeni video snimak: uživajte u pogledu na stotine njegovih dredova!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari