• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Meksički golokoži pas: Njegovo drugo ime je "čičak", a vlasnici tvrde da obožava povrće

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ksolo može da poživi od 14 do 17 godina, poznat je po nepoverljivosti prema strancima i nedostatku zuba, a najveća mana mu je "usamljenička destruktivnost" zbog koje nipošto ne sme da bude zapostavljen

  • 2
Meksički golokoži pas Foto: Shutterstock

Xoloitzcuintli (izgovara se kso-lo-its-kuint-li), poznatiji kao meksički golokoži pas je živahna kratkodlaka ili bezdlaka rasa tamnog tela.

Ksolo (nadimak koji pomaže da nam se jezik ne "polomi"), prema FCI standardu, postoji u dva varijeteta.

Standardnom pripadaju mužjaci i ženke visine od 35 do 58 cm, do čak 60 cm, dok patuljasti čine psi do maksimum 35 cm visine. U matičnoj zemlji postoji čak i toj tip ksolo.

Iako je bezdlaki ksolo najpoznatiji, postoji i kratkodlaki varijetet.

Bezdlaki je sasvim go, ali ponekad mu "niknu" čuperci na vrhu glave, na nogama i poslednjoj trećini repa.

Uzgajivači se mogu fokusirati na jednu veličinu ili dužinu dlake, ali se u istom leglu mogu pojaviti sve veličine psa i tipovi dlake.

Istorija ksoloa

Meksički golokoži pas Foto: Shutterstock

Ova drevna rasa koja vuče korene iz vremena Asteka, od pre 3.500 godina. Ime rase nastalo je kombinovanjem naziva boga psa Ksolotla i astečke reči Itzcuintli, što znači pas. Ksolo je nacionalni pas Meksika.

U drevnom Meksiku, ovi psi su žrtvovani i stavljani u grobove svojih preminulih vlasnika, jer se smatralo da bezbedno odvode njihove duše u donji svet, a verovalo se i da leče razne zdravstvene tegobe.

Temperament ksoloa

Meksički golokoži pas Foto: Pixabay

Inteligentan i zaštitnički nastrojen, ksolo je odan, budan i voli svoju porodicu. Važno je da svi članovi familije učestvuju u njegovom odgajanju, obuci i hranjenju, jer se ovaj pas vezuje za jednu osobu ili one koji sve to čine.

Ksolo je veoma stara rasa poludivljih karakteristika, pa mu je potrebna ozbiljna socijalizacija i obuka u ranom uzrastu, ali i nadalje u životu, kako bi prevazišao strah i nepoverenje. Oprez prema strancima je zaštitni znak rase: ksolo je odličan čuvar i upozoriće vas na sve što mu se učini čudnim u domu i van njega. Ova rasa najbolje se vaspitava kada joj se postave jasne granice i ima doslednu rutinu.

Ksolo postaje veoma popularan u ulozi terapeuta, u agilitiju i šire. Često ga zovu "čičak" pas, jer je konstantno pored vlasnika od koga se retko kad odvaja. Budući da je pripadnik primitivne rase sa odličnim veštinama preživljavanja, ksolo neće tolerisati zlostavljanje ili nestabilno okruženje.

Ako mu je uskraćeno druženje ili se s njim nedovoljno bavite, postaće destruktivan.

Ipak, ksolo je veoma šarmantan, kako zbog izgleda, tako i zbog karaktera. Obično se dobro slaže sa decom koja ga poštuju, drugim psima i ljubimcima, čak i sa mačkom ako zajedno rastu od najranijeg uzrasta.

Izgled, dlaka, nega i obuka ksoloa

Meksički golokoži pas Foto: Shutterstock

Bezdlaki ksolo može imati malo kratke, grube dlake na vrhu glave, stopalima i kraju repa. Ksolo sa kratkom dlakom ima glatku i pripijenu dlaku tamne boje: crnu, sivo-crnu, u boji škriljca, crvenu, jetrenu (braon) ili bronzanu.

Kratkodlaki ksolo zahteva povremeno kupanje i minimalno četkanje, dok je bezdlakom varijetetu potrebno kupanje radi uklanjanja masnoće sa kože koja je debela i žilava, ali u tome ne treba preterivati. Često kupanje može lišiti kožu prirodne zaštite. Dok je pas u "pubertetu", obično tokom prve godine, na njegovoj koži se pojavljuju akne i voštane kapice. Ksolo se ne linja, ali ima dosta peruti.

Ovaj pas se lako trenira i obučava, sve dok koristite pozitivne metode i ne opterećujete ga. Socijalizacija je izuzetno važna za ovu rasu. Nekoliko dnevnih šetnji će zadovoljiti potrebe za aktivnošću kako bi ostao zdrav i u dobroj formi.

Uobičajeni zdravstveni problemi

Meksički golokoži pas Foto: Pixabay

Ksolo je veoma izdržljiva i zdrava rasa čiji je životni vek od 14 do 17 godina.

Vrhunski odgajivač će uzgajati samo pse koji imaju zdravstvene kvalitete, finu kožu i ujednačen temperament.

Pojedini bezdlaki ksoloi mogu imati nedostatak zuba (uslovljeno genom za gubitak dlake), ali to ne pravi smetnje. Odgovorni uzgajivači sprovode standardne testove, uključujući pregled na displaziju kuka i luksaciju patele, kao i na bolesti srca i oka.

Ishrana ksoloa

Meksički golokoži pas Foto: Shutterstock

Mnogi odgajivači i vlasnici ovog psa tvrde da on obožava povrće. Ksolo je podložan gojaznosti, pa ga treba hraniti visokokvalitetnom hranom u tačno propisanoj količini. Psi sa prekomernom težinom će imati probleme sa zglobovima ili kukovima i druge zdravstvene tegobe, poput dijabetesa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milka

    7. jul 2023. | 05:35

    Ajooooj znam ovog malog kerića. Baš je blesav mali

  • u meksiku a i šire

    6. jul 2023. | 19:07

    Xoloitzcuintle vrsta ovih pas zove se šoloickvintle ili šolo