• 1

Vreme čitanja: oko 7 min.

Za buduće vlasnike sa dubokim džepom: 20 zvanično najskupljih rasa pasa na svetu

Vreme čitanja: oko 7 min.

Ljubiteljima pasa koji nisu ograničeni u pogledu materijalnih mogućnosti a žele da imaju ljubimca savršenog pedigrea ili pripadnika malobrojne rase, evo predloga najcenjenijih rasa za koje treba izdvojiti najviše novca

  • 1
Najskuplje rase pasa na svetu Foto: Shutterstock

Svaki pas o kome se vlasnik dobro brine je skupocen.

Ovi troškovi odnose se na hranu, igračke, krevet, račune napravljene kod veterinara…

Međutim, neke rase pasa su neverovatno skupe.

One se teško nabavljaju zbog malog broja pasa, čistoće rase ili veoma poželjnih osobina.

Koje rase pasa se smatraju najskupljim na svetu?

1 Tibetski mastif - od 2.000 dolara do par miliona!

Najskuplje rase pasa na svetu Foto: Pexels/Grisha Grishkoff

Poreklom iz Kine i Nepala, tibetski mastif je drevna rasa koja je čuvala stada i domaćinstva od vukova i leoparda. Ovi psi su među najvećim rasama pasa na svetu, čiji mužjaci mogu da teže do 80 kilograma.

Ono po čemu su najpoznatiji je krzno oko vrata i ramena, nalik lavljoj grivi.

Zahvaljujući kraljevskom izgledu i reputaciji, ovaj pas se u Kini smatra statusnim simbolom. Cena čistokrvnog šteneta tibetanskog mastifa je od 2.000 dolara do čak par miliona dolara. Jedan kineski biznismen se 2014. godine “oprostio” od 1,95 miliona dolara koje je dao za štene tibetanskog mastifa, te je ovaj mali džiin poneo titulu najskuplje plaćenog psa na svetu.

2 Čehoslovački vučiji pas - 50.000 dolara

Najskuplje rase pasa na svetu Foto: Pixabay

Ovaj pas je nacionalni pas Čehoslovačke Republike. Ova populaciono malobrojna rasa nastala je 1955. godine, kada su nemački ovčari ukrštani u radnoj liniji sa karpatskim vukovima. Cilj je bio da se stvori rasa sa inteligencijom nemačkog ovčara i mentalitetom čopora i izdržljivošću vuka.

Cena čehoslovačkog vučjeg psa je oko 50.000 dolara. Štaviše, možda ćete morati da odete u Čehoslovačku da biste nabavili štene ove rase, jer ga nije lako naći na drugim mestima.

3 Samojed - 14.000 dolara

Najskuplje rase pasa na svetu Foto: Pixabay

Prelepi samojed je drevna rasa iz Sibira. Ime je dobio po narodu Samojeda koji su ga uzgajali kako bi im pomagali u vuči sanki i čuvanju irvasa. Ovaj pufnasti beli pas nije samo skup za održavanje, već i za nabavku. Čistokrvno štene samojeda košta oko 14.000 dolara.

4 Mali lavlji pas – 12.000 dolara

Najskuplje rase pasa na svetu Foto: Pixabay

Mali lavlji pas jedan je od najpopularnijih "toj" pasa u Evropi više od 500 godina. Bio je na ivici izumiranja u ranim 70-im godinama 20. veka, kad je na svetu ostalo samo 65 jedinki. Postao je najređi pas na svetu.

Iako su napori za očuvanje rase omogućili ovom psu da se povrati, on se teško nabavlja. Stoga ne iznenađuje podatak da nabavka šteneta “lovčena” košta čak 12.000 dolara. Na sreću, rasa je veoma zahvalna kad je reč o ulaganju, jer je izuzetno zdrava i prosečno živi oko 15 godina.

5 Čau čau - 10.000 dolara

Nasjkuplje rase pasa na svetu Foto: Pexels/Anil Sharma

Poreklom iz Kine, čau čau je jedna od najstarijih i najređih rasa pasa na svetu, čije štene košta oko 11.000 dolara. Međutim, nabavna cena je samo "vrh ledenog brega", jer je ovaj pas jednako skup za održavanje.

Čau čau je podložan brojnim zdravstvenim problemima, kao što su displazija kukova i laktova, nepravilna funkcija štitne žlezde i entropija oka, što znači da treba računati i na česte veterinarske preglede.

Ovo je i "ozloglašena" tvrdoglava rasa, pa je njena obuka poprilično teška, a poznato je i da se ovi psi ponekad "okrenu" protiv svojih vlasnika. Bez obzira na sve, pod vođstvom iskusnog trenera, čau čau postaju odlični kućni ljubimci i psi čuvari.

6 Azavak - 9.500 dolara

Najskuplje rase pasa na svetu Foto: Pixabay

Azavak je gonič i u lovu se oslanja na čulo vida, umesto na njuh. Veoma je brz, tanane građe sa ogromnim grudima i sićušnim strukom. Ovaj zapadnoafrički gonič može koštati i do 9.500 dolara zbog malobrojne populacije. Njegov životni vek je 10 do 12 godina.

7 Rotvajler – 9.000 dolara

Najskuplje rase pasa na svetu Foto: Pixabay

Verovatno se pitate kako se rotvajler našao na ovoj listi, s obzirom na to koliko ih ima u svetu, ali je ovde reč o pedigreu. Čistokrvni rotvajler je zaista skupocen i može koštati do 9.000 dolara.

8 Kanadski eskimski pas – 8.750 dolara

Najskuplje rase pasa na svetu Foto: Shutterstock

Kanadski eskimski pas je među najstarijim i najređim rasama pasa na svetu. Narod Tule je ovog radnog psa doveo u Severnu Ameriku pre oko 1.000 godina iz Sibira. Nažalost, bolesti i smanjena potreba za sankama su u velikoj meri doprineli drastičnom smanjenju broja ovih pasa. Procenjuje se da je u svetu ostalo oko 300 čistokrvnih kanadskih eskimskih pasa, pa ne iznenađuje podatak da čistokrvno štene košta oko 8.750 dolara.

9 Argentinski pas – 8.000 dolara

Najskuplje rase pasa na svetu Foto: Pixabay

Argentinski pas, koga neko zove i argentinski mastif je veliki, beli, divlji pas odgajan za lov na krupnu divljač. Nažalost, smatraju se jednom od najopasnijih rasa na svetu i njihovo držanje i odgoj su zabranjeni u nekoliko zemalja. Shodno tome, njihova retkost ih čini skupocenim: štene košta čak 8.000 dolara.

10 Faraonski pas - 7.500 dolara

Najskuplje rase pasa na svetu Foto: Shutterstock

Faraonski pas ima upadljivu sličnost sa slikama pasa pronađenim u grobnicama u Starom Egiptu, ali je uvezen na Maltu, pa se smatra malteškom rasom, čak je postao nacionalni pas ove zemlje. Na Malti se zove Kelb tal-Fenek, što znači "zečji pas", zbog njegove veštine u lovu na zečeve. Ovaj prelepi pas može vas koštati oko 7.500 dolara.

11 Avganistanski hrt – 7.000 dolara

Najskuplje rase pasa na svetu Foto: Pixabay

Sa gustom, svilenkastom, glatkom dlakom koja pokriva svaki centimetar njegovog tela, osim lica, i prstenastim repom, avganistanski hrt je pravi lepotan. Ovaj gonič srednje veličine kombinuje panoramski vid i eksplozivnu brzinu da uoči i juri plen. Njegova gusta dlaka je selektivno uzgajana kako bi omogućila psu da izdrži hladne, teške uslove avganistanskih planina.

Kao i drugi hrtovi, i avganistanski je pomalo povučen, ali izuzetno odan vlasniku. Njegova cena je čak 7.000 dolara.

12 Akita – 6.500 dolara

Najskuplje rase pasa na svetu Foto: Pexels/Dmitriy_mir

Prelepa akita je oličenje čuvene replike "govori tiho i nosi veliki štap“. Ovaj veliki i moćni pas voli vlasnika i porodicu, ali može biti eksplozivan i nasilan. Akite su psi jake volje i potreban im je čvrst i dosledan vlasnik. Čistokrvno štene akite može koštati čak 6.500 dolara.

13 Francuski buldog – 6.000 dolara

Najskuplje rase pasa na svetu Foto: Pexels/Anna Shvets

Francuski buldog je još jedan pas visoke cene koju ima zbog svoje ekskluzivnosti. Ovaj pas može biti težak za gajenje, a zbog uskih kukova njegova reprodukcija je otežana, pa daje najviše tri šteneta po leglu.

Samo jedno štene francuskog buldoga može da vas košta oko 6.000 dolara.

14 Saluki - do 5.500 dolara

Najskuplje rase pasa na svetu Foto: Pexels/Chandre D Oliveira

Saluki je još jedan skupoceni pas. Prema nekim izvorima, poreklo salukija seže čak 7.000 godina pre nove ere. u stari Egipat, gde je smatran božijim poklonom. On je gonič i jedna od najstarijih i najskupljih rasa na svetu. Štene košta oko 5.500 dolara, a sreća je da saluki živi oko 15 godina i prilično je zdarva i izdržljiva rasa.

15 Portugalski pas za vodu - 5.000 dolara

Najskuplje rase pasa na svetu Foto: Pexels/Julissa Helmuth

Portugalski pas za vodu je među najpopularnijim rasama zbog hipoalergene dlake. Ova činjenica u kombinaciji sa njegovom popularnošću kod elite (bivši predsednik SAD Barak Obama je imao psa ove rase) je razlog njegove visoke cene (oko 5.000 dolara). Srećom, i ovo je dugovečna rasa.

16 Engleski buldog – 4.300 dolara

Najskuplje rase pasa na svetu Foto: Pexels/Craig Adderley

Engleski buldog, poznat i kao britanski buldog je pas srednje veličine koji je izuzetno popularan širom sveta, jer ne zahteva mnogo vežbanja, što ga čini idealnim psom za stan. Nažalost, sklon je mnogim zdravstvenim problemima. Zato ako želite ovog psa, obratite se pouzdanom i odgovornom odgajivaču. Čistokrvno štene engleskog buldoga može vas koštati oko 4.300 dolara.

17 Bedlington terijer - 4.000 dolara

Najskuplje rase pasa na svetu Foto: Pixabay

Ovaj pahuljasti pas je dobio ime po rodnom gradu Bedlingtonu u Nortamberlendu, gde je uzgajan za lov na pacove i druge štetočine. Međutim, danas se uzgaja radi druženja i izlaganja. Bedlington terijeri su odlični porodični psi, zahvaljujući dobrodušnosti. Ako imate 4.000 dolara viška, razmislite o nabavci jednog od ovih milih pasa.

18 Irski vučiji hrt - oko 3.00 dolara

Najskuplje rase pasa na svetu Foto: Pixabay

Irski vučji hrt je jedan od najviših pasa na svetu, visok do oko metar. Ovaj pas je uzgajan pre više vekova da bi bio svestran borac, kako uz čoveka u ratovima, tako i u lovu na medveda i vuka. Danas je on divan prijatelj vlasniku koji za štene ove rase treba da plati 3.000 dolara.

19 Lejkland terijer - 2.000 dolara

Najskuplje rase pasa na svetu Foto: Pixabay

Ovaj čupavi pas je poreklom iz engleskog okruga Lejk, u staroj engleskoj pokrajini Kamberlend. Lejkland terijer je sve popularniji zbog hipoalergene dlake. Veoma je zabavan kao ljubimac, a štene košta oko 2.000 dolara.

20 Pas Svetog Bernarda - 1.500 dolara

Najskuplje rase pasa na svetu Foto: Pixabay

Šta kažete na ovog lenjog diva? Odgajan je kao radni pas, za spasavanje izgubljenih turista duž snežnog i opasnog Velikog prevoja Sent Bernard između Italije i Švajcarske.

Danas je ovaj džinovski pas zadovoljan što bdi nad decom i odličan je saputnik na - kauču. Štene košta oko 1.500 dolara.

Ne može se poreći da je pas čovekov najbolji prijatelj. Ove životinje su nesebične i učiniće sve da usreće svoje vlasnike.

Ali da li biste bili voljni da se odvojite nekoliko hiljada ili desetina hiljada dolara da biste stekli dlakavog najboljeg prijatelja?

Pišite nam o tome.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Komentar

    19. april 2023. | 20:18

    Na pravim prijateljima se ne stedi vrede svaku paru sa pedigreom i bez