• 13
 ≫ 

Koje pse je najteže obučavati: Deset najtvrdoglavijih rasa

 ≫ 

Odgovornim vlasnicima veoma je važno da su im kućni ljubimci poslušni i pravilno socijalizovani, ali postoje pasmine koje se teže vaspitavaju

 • 13
Pit bul

Foto: Shutterstock

Odlučili ste da nabavite psa, ali ste u dilemi koje rase će biti vaš budući kućni ljubimac.

Iako je već nabavka psa velika odluka u životu, izbor prave rase nije ništa manje važan. U svetu postoji 800 rasa pasa (što nije konačna brojka), pa je veliki izazov izabrati pasminu koja će vam najviše “ležati”.

Presudan izbor rase

Neki budući vlasnici često izaberu psa koji im se svidi “na oko”, pa se kasnije ispostavi da žive sa neposlušnim i tvrdoglavim psom. Što je još ozbiljnije, ponekad se kasno sazna da je u domu opasna životinja. Ima i onih koji ne znaju kako da pravilno vaspitaju psa i ne poznaju pravila socijalizacije, ili ih to jednostavno ne zanima.

Odgovorni vlasnici pasa i te kako su zainteresovani za ove “detalje”. Budući da je ponašanje psa u domu i u društvu veoma bitno, vlasnici će se detaljno raspitati koje rase pasa je najteže trenirati, koji su psi tvrdoglavi i skloni neposlušnosti i zahtevaju više obuke.

Bez obzira na to koliko je teško obučavati određenu rasu, posvećeni vlasnici će biti istrajni u tome da dobiju odličnog četvoronožnog pratioca.

Verovatno ćete želeti da saznate u šta se upuštate kada poželite psa “teške rase” za obuku. Ali ako imate razumna očekivanja i pravilno dresirate svog psa, dobićete fantastičnog ljubimca.

Znate li koje rase pasa se najteže obučavaju?

Na listi “teških” nalazi se deset rasa, i to: rotvajler, američki pit bul terijer, sibirski haski, bulmastif, šar-pej, avganistanski hrt, baset, bigl, buldozi i čau čau.

Rotvajler

Rotvajler

Rotvajler Foto: Pixabay

Prvi utisak koji se stiče prilikom susreta sa ovim psom je strahopoštovanje zbog njegove veličine. Ovaj korpulentan pas je lep, ali izgleda zastrašujuće. Iako ima lošu reputaciju, rotvajler je jedan od najodanijih pasa.

Nažalost, ako izostane odgovarajuća obuka, rotvajler će postati previše zaštitnički nastrojen prema svojoj porodici. Samim tim, on će napadati bez ikakvog razloga. Rotvajler može pokazati tvrdoglavost tokom igre i obično reži ako mu nešto ne odgovara i može biti neposlušan.

Američki pit bul terijer

Američki pit bul terijer

Foto: Pixabay

Javno mišljenje o pit bulu je uglavnom negativno. Ova rasa je među najagresivnijima i veoma je izazovna za obuku. I pored loše reputacije, pit bul može biti jedan od najodanijih i najdruželjubivijih pasa. On nije svestan svoje snage, što je otežavajuće prilikom obuke za “nežnu” igru. Ako uložite vreme i strpljenje da ga pravilno obučite, pit bul će se pretvoriti u mišićavog plišanog medveda.

Sibirski haski

Sibirski haski

Sibirski haski Foto: Pixabay

Iako je haski jedan od najlepših pasa, to ne znači da ćete s njim lako proći. To je izuzetno aktivan pas, još od uzrasta štenca, i zahteva izuzetno posvećenu obuku. Haski je i radni pas, što znači da mora imati zanimaciju da bi bio ispunjen i zadovoljan. Kad mu je dosadno, on će “glumiti” i upravo to ga čini teškim za prosečnog vlasnika. Dobroj socijalizaciji će pomoći ako u dom dovedete još jednog haskija, ali to, nažalost, nije garancija uspešnog vaspitavanja ovog tvrdoglavka.

Bulmastif

Bulmastif

Bulmastif Foto: Pixabay

Ako ste videli bulmastifa, znate kolika je njegova veličina i snaga, a sem toga, uz malo truda može da savlada odraslu osobu. Ipak, bulmastif je pravi dobrica: voli ljude i relativno je poslušan. Osnovni problem sa ovim psom je u tome što se ne slaže dobro sa drugim psima.

Obuka bulmastifa je teška: kad naiđete na probleme sa njegovom tvrdoglavošću, malo toga možete učiniti zbog njegove snage i veličine. Osim što ne shvata da je kućni ljubimac i da je u domu, problem će vam praviti i njegove bale koje luči u enormnoj količini.

Šar-pej

Šar pej

Šar pej Foto: Pixabay

Gledajući ovog milog, zgužvanog psa, nikada ne biste pomislili da se izuzetno teško dresira. Obično se ne smatra prijateljskom rasom i ima poteškoće u druženju. Bilo da se radi o drugim životinjama ili ljudima, društvena interakcija mu nije jača strana. Šar pej je ekstremno teritorijalan pa se ne slaže sa drugim kućnim ljubimcima, posetiocima i nepoznatima.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Zoff

  10. januar 2023. | 19:34

  Dp rase može da bude 10%, a do vlasnika 90%. Ovakvi tekstovi su šarlatanski. Bolje pozovite stručno lice da napiše tekst kad već ima iskustvo pa takav tekst treba pružiti čitaocu. Po mom mišljenju kado vlasnika pasa (ceo svoj život) to vam je kao kod dece koja mogu da budu samo malo kriva (što su deca) a roditelji i okolina su glavni krivci.

  43
  6

  Podelite komentar

 • Милан

  9. januar 2023. | 12:38

  Имам кинеског Шар пеја Ђорђа већ 12 година ни птицу ни мачку није узнемирио а поред посетилаца у кући седне Дивно створење

  39
  4

  Podelite komentar

 • Komentator

  11. januar 2023. | 19:00

  Rasa je po mom dugogodišnjem iskustvu kao vlasniku raznih pasa skroz nebitna. Bitno je vaše ponašanje i odnos prema psu! Posle dosta rasnih i ne rasnih rasa došao sam do zaključka da meni najviše svojim karakterom najviše odgovara nemački bokser verovatno što ga sada imam. Rotvajler mi je bio super dok sam ga imao. Mislim da ne postoje opasne rase već vlasnici! Svi psi su dobri, nisu zli po prirodi bili oni ma koje rase ili mešavine rasa oni su ogledalo vlasnika! Ako je vlasnik neki agresivni manijak kod njega će i pudlica biti agresivni i napadati ljude i životinje! Svakom psu treba puno pažnje i ljubavi, vas pitanja kada to imaju biće dobrice!

  38
  6

  Podelite komentar