• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Saluki, pripadnik najčistokrvnije rase i zvanično najbrži pas na svetu

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Tanušnog tela koje kao da je na granici neuhranjenosti, toplog i vernog pogleda i divnog temperamenta, ovaj skupi hrt se, prema bliskoistočnoj tradiciji, ne može kupiti ili prodati, već samo pokloniti u znak poštovanja

  • 0
Saluki

Foto: Shutterstock

Saluki (persijski hrt, hazi ili persijska gazela) je jedna od najstarijih i najčistokrvnijih rasa na svetu.

On je poznat po tankom, ali mišićavom telu, kao stvorenom za brzinu i izdržljivost, što mu je obezbedilo mesto zvanično najbržeg psa u Ginisovoj knjizi rekorda.

Hiljadama godina je bio lovac na imanjima kraljevskih porodica.

Danas je to brz i okretan sprinter koji voli trčanje i lutanje otvorenim prostranstvom. Istovremeno, saluki je nežan i odan kućni pas toplog i vernog pogleda, besmrtno veran svojoj porodici.

Saluki je pod brojem 269 zaveden u FCI standardu u X grupi (hrtovi). Njegova visina je od 58,5 do 71 cm, a težina od 18 do 30 kilograma. Ovaj tanušni, verni pas živi od 10 do 17 godina.

Istorija salukija

Kinolozi smatraju da koreni salukija sežu čak do 7.000 godina pre nove ere.

To je najstarija rasa pasa na svetu, o čemu svedoče i predstave psa sličnog njemu na egipatskim grobnicama od pre 4.000 godina, kao i rezbarije iz Sumerskog carstva.

Saluki je bio omiljeni kućni ljubimac kraljeva, faraona i značajnih ličnosti. Neki istoričari veruju da je dobio ime po drevnom gradu Saluku u Jemenu ili po gradu Seleukiji u Siriji.

Prema bliskoistočnoj tradiciji, saluki se ne može kupiti ili prodati, već samo pokloniti u znak poštovanja.

Saluki

Foto: Pixabay

Prvo poznato prisustvo salukija u Engleskoj datira iz 1840. Rasa nije bila poznata do posle Prvog svetskog rata kada su se mnogi britanski oficiri vratili sa Bliskog istoka sa ovim psima. Britanski standard iz 1923. godine bio je prvi zvanični evropski standard za saluki rasu i napisan je sa ciljem da obuhvati sve originalne varijetete rase koju je zvanično priznao Američki kinološki savez (AKC) 1927. godine.

Saluki: izgled, osobine, temperament

Kod ove rase postoje mnogi varijeteti koji su poželjni i za nju karakteristični.

U odnosu na dlaku postoje dva varijeteta: dugodlaki ("paperjasti") i kratkodlaki. Dugodlaki ima svetlo krzno na zadnjem delu nogu i butina gde je dlaka gušća i duža, a kratkodlaki je prekriven kraćom ravnomerno raspoređenom i svilenkastom dlakom. Viđa se u beloj, krem, srnastoj, zlatnocrvenoj, grizli, srebrno grizli, jelenje crveno grizli boji, trobojnoj (bela, crna sa plamenom bojom), crna sa plamenom (“tan“) i kombinaciji ovih boja (srnasta sa crnim resama, crvena sa crnim resama).

Saluki je oprezan prema nepoznatim ljudima i veoma privržen vlasniku i porodici. Iako nije preterano zahtevan, stvara duboke veze sa svojim ljudima i podložan je anksioznosti odvajanja ako dugo ostaje sam.

Ovaj pas pas divne i blage naravi će se od prvog dolaska u dom vezati samo za jednu osobu. Veoma je osećajan, nežan, domišljat i miran. Ukoliko je pravilno socijalizovan, možete ga ostaviti i sa malom decom koju će obožavati. Nije preporučljivo da ga ostavite u blizini hrčkova, zečeva i malih životinja, jer će izazvati kod njega prirodan lovački nagon.

Salukiju neće biti sasvim komforno u stanu, jer ima veliku potrebu za aktivnostima. Šetnje, trčanje na otvorenom i igra su njegovi imperativi. Zahvaljujući brzini i prirodnoj sklonosti da juri i lovi male životinje i divljač, neophodni su mu jak povodac, pažljiv vlasnik i bezbedna ograđena mesta za lutanje na otvorenom. Saluki je idealan za aktivne vlasnike i porodice. Životni prostor koji će mu najviše odgovarati je kuća sa velikim, bezbedno ograđenim dvorištem.

Pripazite na njegovu mentalnu stimulaciju: mnogo igre i igračaka, glodalica i žvakalica će ga zaokupiti: u suprotnom će pobeći ili postati destruktivan.

Nega i obuka salukija

Salukiju je potrebno nedeljno četkanje, iako se linja manje od drugih rasa. To je izvanredno čist pas bez tipičnog psećeg mirisa kome nije neophodno često kupanje.

Vlasnik treba da povede računa o nezi njegovih dugih ušiju i repa. Dok jede, treba mu vezati uši. Svakodnevno mu pregledajte rep.

Ova nezavisna i ponekad povučena rasa će se pokazati pomalo teškm za dresuru. Saluki voli da misli svojom glavom i možda će mu biti potrebno više ubeđivanja. Međutim, kao i većina pasa, saluki će verovatno dobro reagovati na pozitivna pojačanja poput poslastica i pohvala.

Zdravlje i ishrana salukiija

Saluki ne boluje od uobičajenih genetskih bolesti i generalno je zdrav pas koji uživa u aktivnom životu do starosti. Međutim, postoji nekoliko specifičnih oboljenja koja se povremeno pojavljuju u rasi: aritmija i uvećano srce, autoimuna i krvna stanja, karcinomi (osteosarkom i karcinom dojke kada nije na vreme sterilisan), limfomi, uvrtanje želuca, progresivna atrofija mrežnjače...

Saluki

Foto: Shutterstock

Visokokvalitetna izbalansirana hrana prija salukiju, ali su neki psi izbirljivi u jelu. Vlasnici salukija sa povećanim apetitom treba da vode računa o prekomernom hranjenju kako bi sprečili povećanje telesne težine i probleme koji s tim dolaze.

Ipak, saluki nije preterani ljubitelj hrane i često jede veoma malo. Možda će izgledati mršavo, pa čak i neuhranjeno, ali ga nikad ne terajte da jede na silu.

Sveža voda uvek mu mora biti dostupna.

Iako nije skup za održavanje, imajte na umu da je nabavka psa ove rase poprilična finansijska investicija.

Uživajte u pokretnim slikama, sa salukijem u glavnoj ulozi!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari