• 0
 ≫ 

Da li je čau čau najverniji pas?

 ≫ 

Kada bismo pokušali da nađemo rasu koja je bezrezervno odana vlasniku, tu titulu verovatno bi poneo ovaj kućni ljubimac lavovskog izgleda

  • 0
Da li je čau čau najlojalniji pas Foto: Pixabay

Pseća vernost se često upotrebljava za poređenje osećanja kome treba da stremi i čovek.

Jasno je da se kroz frazu “pseća lojalnost” opisuje ogromna količina privrženosti. Međutim, pomalo je teško objasniti i shvatiti kako je moguće da jedno stvorenje pokaže toliko vernosti i privrženosti prema nekome kao pas prema vlasniku.

Kada bismo pokušali da nađemo rasu koja bezrezervno voli vlasnika i potpuno mu se predaje, titulu bi verovatno poneo čau čau. Iako razlike među psima nisu velike, smatra se da je vernost ovog psa prema vlasniku najizraženija, piše Apetit.rs.

Naporna i iscrpljujuća dresura

Čau čau je možda najstarija kineska rasa i ujedno jedna od najstarijih pasmina na svetu. Pas je srednje je visine, sa dugom i čupavom dlakom. Svojim stavom i izgledom asocira na lava, a položaj njegovih usta podseća na blagi osmeh.

Ovaj pas je zatvoren prema strancima i ume da pokaže agresiju prema drugim psima, pa je važno na vreme ga socijalizovati. Izrazito je zaštitnički nastrojen što je i razlog zbog kog je korišćen kao čuvar doma i stoke. Njegov trening je prilično naporan i iscrpljujući: razlog nije manjak inteligencije, već tvrdoglavost. Zbog toga, osoba koja radi sa čau čauom mora da bude i te kako strpljiva i kreativna.

Da li čau čau voli samo jednu osobu?

Istina je da čau čau obično odabere jednog člana porodice kao ,,svoju osobu“, ali je lojalan i drugim članovima doma. Međutim, osim ,,odabrane osobe“ i ostalih sa kojima ona živi, u srcu ovog psa nema mesta ni za kog drugog. S obzirom na to da je nepoverljiv prema strancima, ne voli preterana druženja, niti ljude koji bi mu remetili mir. Radije uživa u maženju i kvalitetnom vremenu provedenom sa osobama koje voli.

Kako smo mi, ljudi, naglašeno društvena bića, ova karakteristična osobina čaua nije nešto što bi bilo primenljivo u našim životima, ali je svakako vredna divljenja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari