• 0
 ≫ 

Da li su žabe koje žive na drvetu toksične za ljude, mačke i pse? Evo odgovora!

 ≫ 

Imate kućne ljubimce koji vole da borave u vrtu, a živite u domovini ovog crvenookog vodozemca? Dobro otvorite oči, jer "drvene" žabice i te kako umeju da zagorčaju život životinjama, pa i čoveku

  • 0
Žaba koja živi na drvetu Foto: Pixabay

Ako ste upravo naleteli na svog psa ili mačku kako se igraju sa žabom, verovatno vam je glavom protutnjala misao o problemima koje ćete imati ako taj vodozemac pripada toksičnoj vrsti.

A možda ste razmišljali o tome da proširite svoj mali kućni zoo-vrt i proširite ga još jednim stanarom - žabom. I to onom koja živi na drveću.

Crvenooke žabe koje žive na drvetu uglavnom su bezopasne za ljude, mačke i pse. Međutim, postoji nekoliko činjenica u vezi s njima koje ne biste smeli da previdite, pogotovo ako ste vlasnik mačke ili psa.

Da li su žabe sa drveta otrovne za ljude?

Ovi koloritni vodozemci nisu otrovni, ali luče toksine koji mogu da iritiraju vašu kožu. Nivo iritacije je od blage do teške, u zavisnosti od podvrste žabe. Zbog toga je neophodno da posle dodirivanja žabe temeljno operete ruke. Većina žaba koje žive na drvetu nije otrovna, ipak, njihove izlučevine mogu biti veoma iritantne za površinu vaše kože.

Neke vrste žaba koje žive na drveću u Južnoj Americi i drugim delovima sveta luče jači otrov koji ozbiljno može naškoditi ljudima i životinjama. Zato ako obilazite destinacije koje su dom ovim žabicama i naiđete na neku od njih, bolje je da ih zaobiđete.

Mačka i nevolje sa “drvenom” žabom

U nekim susretima mačaka i žaba desilo se ono što stara izreka kaže o mačijoj radoznalosti. Upravo zbog toga što ljubopitljivost ponekad zaista može da ubije mačku, pratite kretanje svoje kućne ljubimice, pogotovo ako živite u zemlji u kojoj obitava i žaba sa drveta. Pentranje mačke po drvetu, pipkanje žabe i potom lizanje šapa garantovana su uvertira u trovanje, pogotovo ako niste sigurni da li je maca naletela na zaista otrovnu vrstu ovog vodozemca. Zbog potencijalnog trovanja mačke izlučevinama sa žablje kože, ove dve životinje nikako ne bi trebalo da žive jedna blizu druge. Ako je vaša mačka lizala ili pojela žabu sa drveta, odvedite je što pre veterinaru kako bi što pre dobila terapiju.

Žaba koja živi na drvetu Foto: Shutterstock

Problemi pasa sa žabama sa drveta

Isti problemi koji mogu mučiti mačke ako “natrče” na žabe mogu napasti i pse. Iako je manje verovatno da će pas lizati žabu ili se igrati s njom, možda će mu pasti na pamet da je gricne. Ako sumnjate da je vaš pas upravo to uradio, brzinski ga odvedite veterinaru.

Potencijalno neprijateljstvo između žabe sa drveta i psa može se ispoljiti ako se vodozemac oseti ugroženim. U tom slučaju žaba ispušta toksin koji može da dospe do psećih usta. I naravno, u slučaju da pas poliže tu supstancu, on neće uginuti, ali će povraćati i dobiti dijareju za oko pola sata do sat. Simptomi trovanja žabljim izlučevinama kod psa ne traju dugo. Ukoliko se ove situacije ponavljaju, pametnije je da psa i žabu razdvojite.

Postoji velika razlika između žabe kućnog ljubimca i one koja živi u divljoj prirodi. Žabe koje žive na drvetu nemojte uzimati u obzir kao potencijalnog novog mezimca, jer u strahu može proizvesti veće količine toksina i tako izazvati zdravstvene probleme i životinjama i vama.

Pogledajte šta se dešava kad žaba pokuša da se "druži" sa mačkom.

Video: Njega su odbacili, a ona je ostala bez svojih mačića: Mačka usvojila bebu merkata

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari