• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Patuljasta žaba ima čudnu naviku vezanu za gravitaciju i zbog nepažnje vlasnika može da pojede deo svog tela

B. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Mala zairska žaba sa kandžama traži minimalnu interakciju sa vlasnikom čije su glavne (i jedine) dužnosti hranjenje i zamena vode

  • 0
Patuljasta žaba Foto: Shutterstock

Patuljaste kandžaste žabe su vodozemci smeđe ili zagasitozelene boje, sa tamnijim mrljama: imaju tri prsta sa kandžama na zadnjim nogama. One žive u ribnjacima i rekama u jugoistočnom delu podsaharske Afrike, od Nigerije i Sudana do Južne Afrike. Ove vodene žabe vole uslove koji su slični tropskim slatkovodnim akvarijumima. Ipak, njihov akvarijum zahteva izuzetnu higijenu, a vlasnicima se preporučuje da ih što manje drže u rukama.

Patuljasta žaba poznata je i kao zairska žaba sa kandžama: njena veličina je ekstremno mala i iznosi 2, 5 do 4 centimetra.

Životni vek patuljaste žabe obično traje 5 godina.

Ponašanje i temperament patuljaste žabe

Patuljaste žabe nisu kao drugi kućni ljubimci vodozemci, jer je poželjno da ih niko ne dira. Pune su vode i navikle su na bestežinsko okruženje, pa imaju probleme kad su izložene gravitaciji. 

Patuljaste žabe mogu da žive u grupama, kao i u zajednici sa tropskim ribama slične veličine. Akvarijum sa žabama ne treba pretrpavati, jer ih takvi uslovi opterećuju i mogu dovesti do zdravstvenih problema.

Žabe postaju polno zrele sa oko devet meseci. Mužjaci razvijaju polne žlezde nalik malim ružičastim ili belim izbočinama iza prednjih nogu. Mužjaci će "pevušiti" kad požele da privuku partnerku koja je obično malo veća od njih i ima izraženiju izbočinu između zadnjih nogu, gde se nalazi kloaka.

Patuljaste kandžaste žabe prednjim udovima guraju hranu u usta. One su čistači nalik lešinarima i loviće sve, pa čak i organski otpad, a hranu pronalaze pomoću čula mirisa i osetljivih prstiju.

Karakteristično za patuljaste žabe je da se presvlače, i to dok su mlade. Ova pojava se odvija na nekoliko nedelja, a traje par trenutaka. Patuljasta žaba obično pojede svoju kožu, ali je pre toga treba "uloviti" i skloniti kožu iz akvarijuma.

Patuljasta žaba Foto: Shutterstock

Smeštaj patuljaste žabe

Za smeštaj patuljaste žabe potreban je akvarijum sa vrlo malo opreme, ali on mora da bude na podu ili izuzetno čvrstoj podlozi koja može da izdrži težinu vode, akvarijuma i postolja. Sistemi za filtriranje vode se mogu koristiti, ali nisu obavezni.

Patuljasta žaba živi na dnu akvarijuma, ali povremeno izlazi na površinu kako bi udahnula vazduh. Njoj ne treba ogroman ni visok akvarijum, jer povremeno izlazi na površinu. Stoga ostavite vazdušni džep između vrha vode i poklopca akvarijuma, koji treba da bude čvrst, budući da su ove žabe sklone bežanju.

Patuljaste kandžaste žabe treba držati na temperaturama u rasponu od 24 do 27 stepeni Celzijusa. One vole da se kriju, pa koristite žive biljke ili pak veštačke, a obezbedite i skrovišta u vidu komada drveta ili male saksije za biljke od terakote. Svi ukrasi, uključujući i veštačke biljke, moraju biti glatki kako ne bi oštetili delikatnu kožu žaba.

Nikad nemojte koristiti sapun ili hemikalije za čišćenje akvarijuma, ili bilo koje alate za održavanje akvarijuma. Vodozemci imaju veoma poroznu kožu i lako se mogu otrovati hemikalijama i deterdžentima.

Što manje dodirujte ove žabe, jer ulja i so iz ljudske kože mogu ozbiljno da im naškode. Ako morate da uhvatite žabu da biste je pomerili, radite to pomoću plastične posude da biste je pokupili sa malom količinom vode. Osim toga, žabu možete uzeti u ruke ukoliko na njima imate sterilne hirurške rukavice bez pudera.

Koristite samo destilovanu vodu u akvarijumu. Filtracija nije striktno neophodna ako držite samo žabe, jer će česte, delimične promene vode biti dovoljne. Ako dodate ribice u akvarijum, filter će biti potreban. Izaberite filter koji neće mnogo uzburkati vodu. Uvek pregledajte unutrašnjost akvarijuma, kako se žabe ne bi zaglavile unutar ili iza ulaza/filtera, jer se mogu lako udaviti.

Šljunak je podloga koju ove žabe imaju u prirodnom prebivalištu. Koristite pesak ili glatki šljunak koji nije preveliki, jer žabe mogu zaglaviti noge između krupnih komada kamenja. Žabe ne smeju da gutaju pesak ili šljunak dok se hrane. Ako se to događa, u akvarijum postavite mali tanjir.

Patuljasta žaba Foto: Shutterstock

Ishrana i zdravstveni problemi patuljaste žabe

Patuljaste kandžaste žabe jedu hranu sa dna akvarijuma, pa ih hranite namirnicama koje potonu. Možete davati živu ili smrznutu hranu: pijavice, tubifek crve, dafnije, škampe, crne crve i seckane gliste. Patuljaste kandžaste žabe gutaju ceo obrok i retko prihvataju hranu u listićima. Neke će prihvatiti komercijalnu hranu za žabe. Hranite ih jednom ili dva puta dnevno.

Zdrave žabe su aktivni plivači koji se često skrivaju i imaju bistre oči i glatku kožu. Međutim, ovi vodozemci su skloni dvema vrstama infekcija: bakterijskim i gljivičnim. Znaci ozbiljnijeg tipa infekcije gljivicama su bela izraslina na koži, nalik na pamuk, i promena izgleda očiju.

Žabe u zatočeništvu često dobiju vodenu bolest ili nadimanje: ovo  stanje je poznato kao edem ili hidropsija. Stručnjaci za vodozemce još ne razumeju ovu bolest, ali se smatra da je povezana sa disbalansom limfnog sistema koji uzrokuje i nemogućnost dreniranja telesnih tečnosti koje se nakupljaju u telu žabe i ona poprima izgled balona. Kvalitet vode i nivoi rastvorenih minerala u akvarijumu mogu biti povezani sa ovom bolešću.

Ako patuljasta žaba ima bakterijsku infekciju, ona može da bude znak lošeg kvaliteta vode u akvarijumu. Bakterijska infekcija žabe prepoznaje se po mutnim očima i crvenilu i ranama na koži. Oba stanja zahtevaju hitnu intervenciju: ako se žaba ne leči, infekcija će biti fatalna.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari