• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ušata žaba, bučna kućna ljubimica sa Bornea koju treba što ređe dodirivati i držati

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

U prirodi, ušata žaba "detinjstvo" provodi u penastom gnezdu iznad vodenog bazenčića, a potom pada pored njega i tu živi dok se ne popne na drvo, a u zarobljeništvu njen životni vek je oko 5 godina

  • 0
Ušata žaba sa Bornea Ušata žaba sa Bornea Foto: Shutterstock/Natursports

Žaba sa ušima je veoma neobična vrsta vodozemca iz Bruneja, Indonezije i Malezije: ona je žutosmeđe boje i nije velika: odrasle žabe narastu do oko 7,5 centimetara, njihove uši su zapravo koštane izbočine na glavi. Ušata žaba je odličan izbor ljubimca za akvaterariste početnike: ona voli život u grupi, ali je poprilično je bučna, piše Joshfrogs.

Ova žaba živi na drveću i voli staništa sa obilnom plutajućom vegetacijom i travama: često se viđa u malim barama, jezerima, močvarama i potocima, a ponekad uskače u bazene privatnih kuća.

Ušata žaba sa Bornea je obojena kombinacijama bele, smeđe, crne i braon boje, a sa strane ima malo crno-belih tračica koje se prekrivaju kad žaba prisloni noge uz telo. Na taj način ona manje izlaže telo i sprečava isparavanje vlage sa sebe. Noću, aktivna ušata žaba poprima tamniju boju, a njene šare postaju vidljivije.

Za razliku od mnogih vodozemaca, ušata žaba kao kućni ljubimac ne zahteva veštačko grejanje. Potreban joj je veliki terarijum (najmanje 40 litara). Kad je reč o podlozi, najbolje se oseća na fino samlevenim kokosovim vlaknima, vlažnim papirnim ubrusima i sfagnum mahovini koja mora biti potpuno pljosnata, kako bi se smanjio rizik od udaraca i povređivanja. Papirna podloga treba da se menja 2-3 puta nedeljno. Borneo ušatoj žabi potrebna je sveža, čista voda u velikoj posudi: postavite posudu koja se lako čisti, jer će je žaba koristiti kao toalet.

Ušata žaba zahteva smeštaj sa umereno visokom vlažnošću, najbolje 60-70 procenata. Obezbeđivanje ventilacije je veoma važno, jer stagnirajući vlažni uslovi brzo dovode do bakterijskih infekcija kože. Izvor UV svetlosti nije joj potreban, a temperatura okoline treba da bude od 22 do 25 stepeni Celzijusa.

Uz odgovarajuću negu, ova žaba može da živi najmanje 5 godina: ima zapisa da su žabe ove vrste živele od 8 do 10 godina, a mnogi hobisti tvrde da je prosečan životni vek ušate žabe u zarobljeništvu od 4 do 5 godina.

Ušata žaba sa Bornea Ušata žaba sa Bornea Foto: Shutterstock/Opayaza12

Ušata žaba jede muve, komarce, cvrčke i druge male insekte. Ona ne bira plen po veličini, već prema nivou aktivnosti, pri čemu najčešće lovi najaktivniji plen. U kućim uslovima, ona će jesti cvrčke, kućne mušice i druge insekte koje treba poprašiti kvalitetnim vitaminsko-mineralnim dodatkom. Obavezno obezbedite žabi sve potrebne hranljive materije, kako bi napredovala i bila zdrava.

Borneo ušate žabe vole život u grupi, posebno kada su mlade. Mužjaci često nasrću na ženke radi parenja, pa ako ste odlučili da ih razmnožavate, odvojite žabe ili smanjite vlažnost.

U prirodi, ušate žabe se spuštaju na šumsko tlo u potrazi za bazenčićima vode gde će se razmnožavati. Jajašca su umotana u penasta gnezda i polažu ih na vegetaciju koja visi iznad vode. Dok se punoglavci izlegu, oni se gotovo rasprše (ponekad i nekoliko metara dalje od gnezda) pre nego što pljusnu u vodu. Punoglavci brzo rastu i napuštaju vodu za 8 do 10 nedelja i žive oko vode u kojoj su se "rodili" sve dok se ne popnu u sigurnost krošnje drveta. U zarobljeništvu se ove žabe uzgajaju u vlažnim sobama.

Sa ušatim žabama u zatočeništvu ne treba rukovati više nego što je potrebno, a kad ih uzimate u ruke, stavite rukavice!

Kako izgleda smeštaj i svakodnevica ušate žabe, pogledajte u video zapisu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari