• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Da li zmije spavaju zimskim snom?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Za vreme zimskog "odmora" puls i telesna temperatura zmije opadaju i potrebno joj je manje kiseonika, pa će jedva pokazivati znake života, ali neće zaspati čvrsto i budiće se da bi nešto pojela i popila vodu

  • 0
Zmije i zimski san Foto: Pixabay/Blickpixel

Iako ne hiberniraju, zmije su zimi manje aktivne i rade nešto slično: one su u brumaciji.

Brumacija je slična hibernaciji i javlja se u najhladnijim mesecima u godini. Uzrok je smanjena aktivnost zmije koja se za ovo stanje priprema na poseban način. Pošto zna da će biti u brumaciji i da će sporije reagovati, i biće više izložena napadima, zmija će otići u topliju oblast, kao što je podzemna jazbina ili neko drugo prebivalište.

Kuda idu zmije kad dođe zima i da li hiberniraju i možete li da preduzmete nešto da biste sprečili da se smeste u vašem dvorištu?

Šta je hibernacija

Hibernacija je način na koji neka živa bića preživljavaju hladnu zimu, bez potrebe da love i održavaju stabilnu temperaturu tela. Tokom zime do hrane je teško doći, a mnoge životinje se skrivaju kad spoljašnja temperatura padne ispod nule.

Za vreme hibernacije puls i telesna temperatura životinje značajno padaju, potrebno joj je manje kiseonika i jedva će pokazivati znake života. Kad temperatura ponovo poraste, životinja se budi i izlazi iz hibernacije. To je efikasan način da se izbegne uginuće tokom zime.

Zašto zmije ne hiberniraju

Toplokrvne životinje hiberniraju, jer imaju određeni stepen kontrole nad telesnom temperaturom. Hladnokrvne životinje, uključujući zmiju, ne mogu da kontrolišu svoju temperaturu, pa umesto hibernacije ulaze u slično stanje poznato kao brumacija.

Zmije i zimski san Foto: Pixabay/kapa65

Šta je brumacija

Brumacija je slična hibernaciji. Zmija je manje aktivna i njen metabolizam se usporava, pa ne mora da jede kao u regularnom delu godine. Ona će spavati nedeljama ili čak mesecima, ali će povremeno buditi da bi jela i uzela vodu. Zmije se bude kad temperatura poraste, ali se vraćaju "dremki" čim zahladni.

Gde zmije idu da brumiraju

Zmije traže bezbedno i što toplije mesto gde će prezimiti: rupe u zemlji i prebivališta drugih životinja kao što su glodari ili druge zmije. Zmije mogu da pronađu i prirodna topla mesta u deblima drveća, pećinama i sličnim mestima. Zmije koje žive u urbanim sredinama ili blizu njih takođe će tražiti jazbine u kojima će brumirati. Ovo porazumeva područja kao što su garaže i šupe, a zmije su nađene kako brumiraju u motorima automobila, ispod gomila drva i gotovo na svim mestima gde su zaštićene od hladnih vetrova i niskih temperatura.

Na kojoj temperaturi zmije postaju neaktivne

Tačna temperatura na kojoj zmija ulazi u brumaciju zavisi od mnogih faktora, uključujući vrstu i osobine zmije. Međutim, po pravilu, ključna temperatura je 15 stepeni Celzijusa. Ako temperatura nastavi da pada, zmija će ući u stanje brumacije i izaći iz nje kad se temperatura vrati na ovu tačku.

Zmije i zimski san Foto: Pixabay/Wikiimages

Da li zmije kućni ljubimci moraju da brumiraju

Zmije kućni ljubimci ne moraju da brumiraju, jer bi trebalo da imaju umerene uslove u prebivalištu tokom cele godine. Međutim, uzgajivači koji žele da obezbede zmiji prirodno životno okruženje mogu podstaći brumaciju snižavanjem temperature u terarijumu. Forsiranjem brumiranja može se podstaknuti parenje.

Kako da sprečite zmije da potraže sklonište u vašem dvorištu

Brumirajuće zmije mogu da se probude vrlo brzo, pogotovo ako su ugrožene. Nemojte se izlagati opasnosti da se nađete u blizini zmije koja se budi iz brumacije, pogotovo ako je potražila sklonište u vašem dvorištu. Ima načina da sprečite zmiju da zimuje u vašim pomoćnim zgradama, prostoru za smeštaj drva ili drugom delu imanja ili dvorišta.

Zmije i zimski san Foto: Pixabay/yancabrera

Održavajte dvorište i redovno kosite travu

Zmije će brumirati u visokoj travi koja stvara toplotu čak i po hladnom vremenu. To je ujedno i dobar zaklon malim glodarima i drugim životinjama koje zmije smatraju plenom. Trava u vašoj bašti ili dvorištu treba da bude pokošena, što će sprečiti  zmije da se sakriju u njoj.

Držite drva za ogrev u zatvorenom prostoru

Drva su omiljeno sklonište za zmije, jer obezbeđuju zaštitu od kiše, snega i potencijalnih predatora, kao i toplotu. Drva treba da budu izdignuta od zemlje, ili ih čuvajte u zatvorenom prostoru.

Popravite oštećenja i otvore u šupama

Šupe i druge pomoćne zgrade su veoma primamljive zmiji koja traži toplo mesto za skrivanje. Srećom, zmije ne mogu da pregrizu drvo niti razbijaju stakla. Ako ugledate male rupe u dnu vrata ili otvore na panelima, popravite ih pre zime i tako sprečite ulazak zmija i drugih divljih životinja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari