• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sve što treba da znate o crvenouhoj kornjači, najčešćem stanovniku kućnog akvarijuma

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Crvenouhe kornjače su ozbiljna obaveza, jer mogu da žive 20 godina u zatočeništvu i traže svakodnevnu pravilnu negu da bi bile zdrave i srećne.

  • 0
Crvenouha kornjača Foto: Pixabay/Camera-man

Crvenouha kornjača je veoma popularan vodeni gmizavac. Ona zahteva posebno osvetljenje, ishranu zasnovanu na životinjama i biljkama, kao i kontinuirano čišćenje i održavanje prostora u kome boravi.

Crvenouhe kornjače su ozbiljna obaveza vlasnika, jer mogu da žive i do 20 godina u zatočeništvu i potrebno im je pravilno održavanje da bi bile zdrave i srećne.

Ako dobijete jednu od ovih "beba" veličine novčića, njihovo čuvanje isprva će delovati lako, ali kako budu rasle, biće im potreban veći akvarijum i mnogo svakodnevne nege.

1. Crvenouha kornjača je ozbiljna obaveza

Kornjače sa crvenim ušima zahtevaju više nege nego što mnogi misle.

S vremenom one toliko porastu da im je potreban veliki prostor. Veliki akvarijum, posebno osvetljenje za gmizavce i odgovarajuća ishrana su samo neke od obaveznih potreba crvenouhe kornjače. Životni vek crvenouhe kornjače u zarobljeništvu može da bude duži od dve decenije.

Crvenouha kornjača Foto: Pixabay/raymondhal

2. Izbor zdrave crvenouhe kornjače

Pre nego što donesete u dom kornjaču crvenih ušiju, još u pet šopu proverite da li je zdrava.

Dobro joj pogledajte oči, oklop, osmotrite kako pliva i da li je aktivna ili "tavori". Postoje i drugi ključni pokazatelji zdrave kornjače, koji će pomoći da utvrdite da li je zdrava ili ne, o čemu treba da se raspitate kod veterinara.

Crvenouha kornjača Foto: Pixabay/22537878

3. Gde da smestite crvenouhu kornjaču

Mali akvarijum je dobar izbor za mladu crvenouhu kornjaču, ali kako bude rasla, biće joj potreban prostor za najmanje 50 litara vode. Proverite ponudu akvarijuma za kornjače u prodavnicama opreme za kućne ljubimce, a ako imate ograđeno dvorište, napravite letnju varijantu smeštaja za malog gmizavca crvenih ušiju.

Voda i njeni parametri moraju biti prilagođeni kornjači, bez obzira na to gde se nalazi njen akvarijum. Osim toga, obezbedite dodatnu toplotu i UVB osvetljenje. Postavljanje akvarijuma je najteži deo, ali kada se akvarijum formira, održavanje će biti lakši deo posla.

4. Ishrana crvenouhe kornjače

Iako se jelovnik i apetit crvenouhe kornjače menjaju s godinama, treba joj nuditi široku paletu namirnica životinjskog i biljnog porekla. Komercijalna hrana za kornjače je dobra osnova, ali ishranu kornjače treba dopuniti i namirnicama iz kućne kuhinje.

Neke kornjače vole da jedu van akvarijuma, što će vlasnika poštedeti čišćenja. Treba izbegavati preterano hranjenje kornjače i tako izbeći gojenje i prekomerno odbacivanje otpadnih materija.

Crvenouha kornjača Foto: Pixabay/Leo_65

5. Ponašanje crvenouhe kornjače

Kornjače sa crvenim ušima vole da plivaju u akvarijumu gde provode gotovo sve vreme, pa im treba obezbediti najbolje moguće uslove. Budite obavešteni o tome šta rade ove životinje i napravite im uslove slične onima koje imaju u prirodi. Obratite pažnju na pojavu odbijanja ulaska u vodu: ponekad kornjača pravi posebne pokrete kandžicama i pokazuje otpor prema vodi, pa potražite savet od stručnjaka.

6. Zdravlje crvenouhe kornjače

Neodgovarajući životni uslovi i loša ishrana su najčešći razlozi zdravstvenih problema kod crvenouhih kornjača. Bolesti kao što su metabolička bolest kostiju i nedostatak vitamina A najčešće su kod mnogih gmizavaca, pa i crvenouhih kornjača.

Crvenouha kornjača Foto: Pixabay/Zoosnow

7. Pol i razmnožavanje crvenouhe kornjače

Mužjaci crvenouhe klizače imaju duži rep i duge prednje kandže, dok odrasle ženke imaju kratke prednje kandže i kratke repove.

Neki vlasnici ne znaju imaju li ženku ili mužjaka crvenouhe kornjače dok ona ne počne da polaže jaja (ženke će položiti neplodna jaja bez prisustva mužjaka). One će jaja ispustiti u vodu, a neke će ih zadržati, iako nemaju gnezdo i vezaće se za njih, što može da bude problematično.

8. Crvenouha kornjača i salmonela

U medijima se povremeno objavljuju tekstovi o mogućnosti zaraze vlasnika salmonelom, a njeni nosioci mogu biti i crvenouhe kornjače. Iako rizik od prenošenja salmonele postoji, vlasnici lako mogu da se zaštite.

Mnoge vrste kućnih ljubimaca (uključujući gmizavce, vodozemce, ježeve...) imaju u sebi salmonelu, ali uz mere predostrožnosti i pravilno održavanje higijene vlasnici ne bi trebalo da imaju probleme. Jednostavno pranje ruku je sve što je potrebno da drastično smanjite rizik od zaražavanja salmonelom koju bi mogla da prenese crvenouha kornjača.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari