• 0
 ≫ 

Ishrana kućne kornjače: Namirnice iz frižidera koje će jesti sa apetitom

 ≫ 

Pre nego što ljubimici ponudite deo svog obroka, dobro proučite da li će joj prijati ostaci sa vaše trpeze i šta ne smete da ubacite u njihove činije

  • 0
Ishrana kućne kornjače: Dozvoljene i zabranjene namirnice Ishrana kućne kornjače: Dozvoljene i zabranjene namirnice Foto: Shutterstock

Možda nisu odane kao psi ili ljupke kao mačke, ali kornjače ne rade ono što je svojstveno macama i psima: ne mole za hranu svaki put kada sednete za sto.

Ipak, želja da deo obroka podelite sa svojim kućnim ljubimcem odnosi se i na druge vrste životinja, pa i kornjače. Iako su neke namirnice sa ljudske trpeze prihvatljive za kornjače, postoje i one koje im mogu ozbiljno naškoditi.

Na svetu postoji mnogo različitih vrsta kornjača i ne mogu sve da jedu iste namirnice. Iako je hrana na listi koju objavljujemo bezbedna za kornjače koje žive u domu, uvek istražite šta je bezbedno za vašu životinjicu pre nego što joj ponudite svoju večeru.

Ishrana kućne kornjače: Dozvoljene i zabranjene namirnice Ishrana kućne kornjače: Dozvoljene i zabranjene namirnice Foto: Shutterstock

Petkeen piše o nekoliko namirnica sa vašeg stola koje možete podeliti sa svojom kornjačom.

U frižideru ili ostavi uvek imate sveže voće ili povrće i vaša kornjača će ih rado grickati. Ona posebno voli lisnato zeleno povrće, poput kelja i zelja, ali se neće buniti protiv šargarepe, tikvica, graška i drugih mahunarki. Što se tiče voća, ponudite između ostalog banane, jabuke i kruške. Uvek operite namirnice, jer se na njima mogu zadržati tragovi pesticida.

Konzervisano voće i povrće

Dešava se da ne stignete da odete na zelenu pijacu kako biste nabavili sveže voće i povrće. Ne brinite, vaša kornjača će rado pojesti i konzervisane namirnice. Lista prihvatljivog konzerviranog voća i povrća je skoro ista kao i ona koja se odnosi na sveže voće i povrće, sa nekoliko izuzetaka. Kornjači nemojte davati ništa što je potopljeno u ulje i izbegavajte posoljene i kisele namirnice.

Sveža i industrijska riba

Konzervisana riba može biti odlična poslastica za vašu kornjaču, pa sa njom slobodno podelite sardine, inćune, tunu... Potrudite se da zalogaji ne budu preslani i previše nauljeni. Isperite ribu u hladnoj vodi da biste uklonili tragove soli, pesticida ili drugih štetnih ostataka.

Dok je konzervirana riba dobra za vašu kornjaču, sveža riba je još bolja (pod uslovom da je ulovljena na mestu koje nije zagađeno). Većina ribe u prodavnici nema odgovarajući balans fosfora i kalcijuma koji je potreban kornjačama. Zalogaj ili dva najčešće konzumiranog lososa, dva puta mesečno su dovoljni za vašu kornjaču. Ribu skuvajte i usitnite: kornjače ne jedu veliku ribu u divljini, a barenjem ćete uništiti eventualne bakterije ili parazite.

Ishrana kućne kornjače: Dozvoljene i zabranjene namirnice Ishrana kućne kornjače: Dozvoljene i zabranjene namirnice Foto: Shutterstock

Kuvana piletina

Kornjače nisu zavisne od piletine, što ne znači da neće uživati u povremenom zalogaju ove ptice sa roštilja. Najvažnije je da piletinu ne solite niti dodajete druge začine. Piletinu dobro skuvajte, kako biste uništiili eventualnu salmonelu u mesu.

Mlevena junetina

Iznenađujuća je činjenica da su se kornjače prilagodile konzumaciji govedine, pa ponudite zalogaj ili dva samlevenog mesa. Kao i kod piletine, uverite se da je sasvim sveža i otklonite sve što bi kornjači škodilo: so, ulje i začine. Sirova govedina nije potencijalno opasna kao sirova piletina, ali treba da budete sigurni da je dobro skuvana.

Svinjsko meso

Zvuči neverovatno, ali kornjača može da jede svinjsko meso! Kao i u slučaju ostalih mesnih obroka, uklonite začine, ulje i ostale potencijalno štetne dodatke i dobro skuvajte komad svinjskog mesa.

Mnogi stručnjaci ne odobravaju hranjenje kornjače svinjskim mesom, govedinom i piletinom, jer im se kornjače nisu evolucijom prilagodile. Oni su uglavnom u pravu, jer kornjači svinjetina nije neophodna. Međutim, lista namirnica iz ljudske ishrane neće usmrtiti vašu kornjaču, a sve dok se pridržavate uputstava, kornjača će biti zdrava i sita, pa makar se “borila” sa svinjskim kotletom.

Kuvana jaja

Iako su rezervoar proteina i gvožđa, jaja su prepuna holesterola koji nije potreban vašoj kornjači. Ukoliko joj povremeno dajete jaja, budite veoma štedljivi. Jedini prihvatljiv oblik su tvrdo kuvana, nipošto kajgana, jaja na oko i slično. Tvrdo kuvano jaje iseckajte na male komade, a prethodno uklonite žumance.

Ishrana kućne kornjače: Dozvoljene i zabranjene namirnice Ishrana kućne kornjače: Dozvoljene i zabranjene namirnice Foto: Shutterstock

Hrana koju ne treba da dajete kornjači

Ljudska kuhinja obiluje namirnicama koje kornjače mogu da jedu bez bojazni. Ali, šta je sa hranom koju ne smeju ni da liznu?

Kornjači ne bi trebalo da dajete crni i beli luk, ljutu papriku, citruse i zelenu salatu. Isto tako, one ne smeju da jedu ništa prženo na masti ili ulju. Čokolada je pravi otrov za njihov stomak, baš kao i prerađena hrana, poput slanih i slatkih poslastica sa rafinisanim šećerom. Kornjačama nedostaju enzimi neophodni za razgradnju mleka i mlečnih proizvoda, pa i ne pomišljajte da im ponudite sir, jogurt, maslac, pavlaku... Ni orasi, lešnici i drugi slični plodovi ne treba da se nađu u njihovim činijama, jer sadrže mnoštvo oksalata koji blokiraju apsorpciju kalcijuma koji je kornjačama neophodan.

Hleb i testenine nemaju hranljivu vrednost za kornjače, a i teško se vare. Iako je malo verovatno da će im izazvati zdravstvene tegobe, dugoročno konzumiranje hleba i testa je loše za njihovo zdravlje.

Kornjače jedu sve što pronađu u svom prirodnom staništu. Zato maksimalno ograničite namirnice namenjene ljudskoj ishrani (sa izuzetkom svežeg voća i povrća). Komercijalna hrana namenjena gmizavcima i nutritivno izbalansirana hraniva biće im sasvim dovoljna.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari