• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Najpoznatijih 11 dugonosih rasa mačaka: Na ovom spisku su mačka sa najdužim nogama i dve orijentalke

B. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

O ovoj vidljivoj osobini ne razmišlja se često osim u trenutku kad je uočimo, a objavljena lista maca sa dugačkim nosevima samo je preliminarna

  • 0
Dugonose rase mačaka Foto: Shutterstock/Vivver

U svetu postoji više od stotinu zvanično priznatih i standardom opisanih rasa mačaka koje su specifične ne samo po izgledu, već i po karakteru. Ipak, o jednoj njihovoj fizičkoj osobini ne razmišlja se toliko često osim u trenutku kad je uočimo: reč je o najistaknutijem delu njihovog tela, i to ne o repu, već je u pitanju - nos.

Mačiji nosevi izgledaju gotovo istovetno kod svih rasa, ali pažljivim zagledanjem mogu se uočiti njuške koje su duže nego inače.

Kojih 11 rasa mačaka imaju istaknutiji nos u odnosu na ostale rase?

1. Orijentalna kratkodlaka mačka

Orijentalna kratkodlaka mačka Orijentalna kratkodlaka mačka Foto: Pixabay/Taniavdb

Orijentalna kratkodlaka mačka je jedna od najpoznatijih rasa dugonosih maca. Osim duge njuškice, ona ima prepoznatljivu klinastu glavu i dugačko, vretenasto telo sa vitkim nogama i dugim repom. Njeno krzno je kratko i sjajno, i viđa se u velikom broju boja i šara.

Vitka orijentalna kratkodlaka mačka pripada porodici sijamskih rasa mačaka i poznata je po inteligenciji, vokalizaciji i atletizmu, a njen životni vek je od 12 do 15 godina.

2. Čausi

Čausi mačka Foto: Shutterstock//Anastasiia Chystokoliana

Životnog veka od 10 do 15 godina, čausi je novija rasa mačaka, dugonoga je i stvorena za trčanje i skakanje. Njeno telo je gipko i graciozno, poput olimpijskih sportista. Ima duboki grudni koš, a nos joj je srednje dug i malo širi između očiju. Čausi je prvi hibrid između divlje i domaće mačke, poznata je po inteligenciji, radoznalosti i visokom nivou energije.

3. Orijentalna dugodlaka mačka

Orijentalna dugodlaka mačka Orijentalna dugodlaka mačka Foto: Shutterstock/Heidi Bollich

Orijentalna dugodlaka mačka, kao i njena kratkodlaka rođaka, pripada grupi sijamskih rasa elegantnog i gracioznog tela i viđa se u raznim bojama poluduge, svilenkaste dlake. Ima isti zaštitni znak kao i kratkodlaka orijentalka - klinastu glavu, a poznata je i po izraženoj vokalizaciji, aktivnosti, inteligenciji i lojalnosti vlasniku. Dugodlaka orijentalka živi od 12 do 15 godina.

4. Hajlender

Hajlender Hajlender Foto: Shutterstock/Susan Leggett

Hajlender je relativno nova rasa mačaka koja je počela da se usavršava 2004. godine. Ove velike, moćne mačke je lako uočiti zahvaljujući njihovim labavo uvijenim ušima i dugom iskošenom čelu. Nos ove mačke je širok i dug, sa većom količinom kože. Njuška, brada i nos hajlendera imaju "kutijasti" oblik. Ova mačka voli da se igra sa ljudima, relativno je tiha, ali ima mnogo energije, posebno kada su u pitanju jurnjava i lov. Životni vek hajlendera je 10 do 15 godina.

5. Sijamska mačka

Sijamska mačka Foto: Shutterstock/Esin Deniz

Sijamska mačka živi od 15 do 20 godina. Ona je mačka srednje veličine, vitka je i prefinjena. Glava joj je klinasta, a standard rase zahteva dug i ravan nos koji se nastavlja od čela, bez prekida. Sijamska mačka je veoma inteligentna i obožava jednu osobu u porodici.

6. Turska van mačka

Turska van mačka Foto: Pixabay

Životnog veka od 12 do 17 godina, turska van mačka je prelepa rasa poznata po jedinstvenom krznu: sve ove mačke su bele sa obojenim repovima i šarama na glavi. Ova mačka je dobro građena, ima široku klinastu glavu i ružičastu kožu na dugom nosu. To je prijateljski raspoložena i druželjubiva mačka kojoj treba mnogo pažnje.

7. Regdol

Ragdol - Rak Ragdol mačka - Rak Foto: Shutterstock

Regdol je jedna od najvećih rasa mačaka i jedna od onih koja najsporije sazreva: neke mace oe rase postaju zrele tek sa 4 godine! Ove umereno dugodlake, plavooke mačke imaju prepoznatljive šare. Iako njihovi nosevi nisu toliko dugački, ipak su duži u odnosu na ostale rase. Regdol je mazna i opuštena mačka koja može da živi 13 do 18 godina. Nežna je, mirna i druželjubiva i ponekad poprima pseći karakter.

8. Savana

savana Foto: Printscreen/YouTube/ViralBe

Savana živi od 12 do 20 godina i ima kratku do srednje dugačku grubu dlaku koja prekriva meku poddlaku. Visoka je i vitka, graciozna, sa tamnim i uočljivim šarama. Savana je nastala ukrštanjem afričkog servala i domaće mačke, razigrana je i odana. Voli da se igra u vodi i stvara jake veze sa porodicom. Nije dobra rasa za svakog vlasnika, jer zahteva mnogo prostora i pažnje.

9. Korniš reks

Korniš reks - Blizanci Korniš reks - Blizanci Foto: Shutterstock

Korniš reks može da živi od 11 do 15 godina. Izgled ove mačke je jedinstven: ona ima meku, talasastu dlaku i jajastu glavu, "rimski" zakrivljen nos i dugačke udove. Korniš reks je radoznala i živahna mačka koja se odlično slaže sa svima. Veoma je prijateljski raspoložena prema ljudima i traži mnogo pažnje koja je čini srećnom.

10. Abisinska mačka

Abisinska mačka Foto: Shutterstock

Abisinac je mačka srednje veličine i kraljevskog izgleda. On je gibak, čvrstog i mišićavog tela sa blago zaobljenom klinastom glavom. Ova vitka mačka egzotičnog izgleda ima dug nos koji idealno formira pravu liniju sa bradom kada se gleda iz profila. Abisinska mačka je veoma druželjubiva, radoznala je i aktivna, voli da se igra, ali se i mnogo dosađuje pa traži bogatu interakciju i stalan pristup igračkama da bi bila srećna. Životni vek abisinca je od 9 do 15 godina.

11. Ruska plava mačka

Ruska plava mačka Foto: Shutterstock

Ruska plava mačka ima životni vek od 12 do 15 godina. Ima glatku, klinastu glavu, poduži nos i velike uši sa širokom bazom. Osim dugog repa i vitkih nogu, ruska plava mačka poznata je i po širokom osmehu i dlaci raznih nijansi "plave": od svetle, svetlucave srebrne do tamne, škriljasto sive. Dlaka joj je kratka i gusta i nije polegla. Ruska plava mačka je tiha i rezervisana prema strancima. Ipak, radoznala je, mirna i prijateljski raspoložena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari