• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovo je čausi, ona je hibrid, ne podnosi gluten u hrani i može da doživi 15 godina

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ako ste statični i više volite izležavanje, ne pomišljajte da nabavite ovog potomka afričke močvarne mačke, jer obožava da skače uvis, voli aktivne igre, ne podnosi samoću i nije tolerantna prema maloj deci

  • 0
Čausi mačka Foto: Shutterstock/taniawild

Čausi je nova, hibridna rasa nastala ukrštanjem domaće mačke i i afričke prašumske mačke (Felis chaus).

Prijateljske je naravi, privržena i živahna, a njen karakter se još razvija putem selektivnog uzgoja. Veoma je aktivna, uporna i samouverena, odlično skače i izuzetan je lovac. Potrebno joj je mnogo vremena sa vlasnikom od koga zahteva pažnju i interaktivnu igru.

Ukrštanje ovih mačaka počelo je 60-ih godina prošlog veka.

Tada je mačka iz džungle, divlja vrsta koja živi u nekim delovima Dalekog i Bliskog istoka, uzgajana zajedno sa domaćom kratkodlakom mačkom radi stvaranja hibrida.

Afrička prašumska mačka, poznata i pod imenom močvarna, živi u barskim i šumskim područjima Egipta i južne Azije, srednjeg je rasta i može da ima od 7 do 16 kilograma.

Afrička prašumska mačka Afrička prašumska mačka Foto: Shutterstock/Andrew M Allport

Čausi je 1995. godine registrovana u Međunarodnom udruženju mačaka (TICA) i kao rasa je napredovala do statusa evaluacije 2002. godine. Njeni odgajivači trenutno rade na statusu šampiona.

Čausi mačka Foto: Shutterstock/coulanges

Izgled, osobine i boja dlake čausi mačke

Čausi je atletski građena dugonoga mačka težine do 10 kilograma. Ona je često dvostruko viša od prosečne domaće mačke, a može biti do tri puta teža. Oči su joj velike, bademastog oblika, zlatne, žute, boje lešnika, ponekad i svetlozelene, a uši velike i široke u korenu, sa čupercima na vrhu.

Dlaka je kratka, a krzno gusto, u bojama zlatno-smeđeg tufnastog tabija (boja varira od rumene (slične boji abisinske mačke) do svetlocrvenkasto-žućkastosmeđe), jednobojne crne i srebrne obojenih vrhova (pointed).

Čausi mačići često imaju pruge ili tačke, ali kako rastu, te šare nestaju i ostaje prelepo krzno sa abisinskim uzorkom, pri čemu svaka dlaka ima od tri do sedam "pruga" boje. Odrasle mačke imaju pruge na nogama. Posebna karakteristika čausi mačke je kratak rep (tri četvrtine uobičajene dužine repa domaće mačke) koji se pruža samo malo ispod skočnog zgloba zadnje noge. Za tu je karakteristiku odgovoran recesivan gen, pa naknadno "skraćivanje" repa nije dopušteno za tu rasu.

Čausi mačka Foto: Shutterstock//Anastasiia Chystokoliana

Razmnožavanje i ukrštanje čausi mačke

Legla koja nastaju ukrštanjem obeležavaju se sa F1, F2, F3 i F4, u zavisnosti od stepena zastupljenosti gena divljeg pretka. Mužjaci u pokoljenjima od F1 do F4 su uglavnom sterilni, pa ne treba planirati potomstvo. Tek nakon 4 do 5 generacija se može težiti razmnožavanju čausi potomaka.

Temperament čausi mačke

Uprkos divljem poreklu, čausi je nežna, društvena i voli ljude. Neustrašiva je i to je dovodi u nevolje kad je na otvorenom. Brza je i okretna: može da skoči uvis do dva metra, a njene duge zadnje noge omogćavaju joj da razvije veliku brzinu!

Čausi mačka Foto: Shutterstock//Anastasiia Chystokoliana

Ne voli da bude sama i ne preporučuje se porodici sa malom decom, kao ni vlasnicima koji nemaju iskustva sa mačkama.

Mnogi vlasnici porede je sa psom, jer je odana i privržena, veoma inteligentna i voli da donosi igračke kad ih bacite. Ipak, čausi je mačka i veoma je radoznala, uživa u penjanju po nameštaju, sedenju na policama i ležanju na toplim mestima, pogotovo na kompjuteru.

Zdravlje, nega i ishrana čausi mačke

Čausi je generalno zdrava rasa, ali povremeno ima probleme sa digestivnim traktom. Neke jedinke nisu tolerantne na gluten, pa mogu da razviju alergiju na hranu. Njihov životni vek je oko 15 godina.

Potrebno joj je četkanje jednom nedeljno kako bi se uklonila mrtva dlaka, iako se slabo linja. Da bi bila zdrava, treba da ima izbalansiranu ishrana, bez primesa glutena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari