• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Turska van mačka, snežnobela dama sa šarama boje pomorandže i navikom netipičnom za mačke

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Pahuljastog izgleda i gracioznog stava, ona se pretvara u pravu čigru čim joj ponudite zabavu, voli porodicu ali i svojih pet minuta, ume da se takmiči i jedna je od najzdravijih autohtonih rasa na svetu

  • 1
Tuska van mačka Foto: Shutterstock

Elegantna rasa poreklom iz istočnog dela Turske, turska van mačka ima istoriju i karakter koji su jednako upečatljivi kao njen izgled. Poznata po ljubavi prema vodi, ova velika mačka prepoznatljivog izgleda i divne guste dlake nije samo fizički specifična, već je i kulturološki značajna. "Ugrađena" u turski folklor i priče, istorija turske van mačke otkriva njeno jedinstveno putovanje od surovih anadolskih terena do srca porodica i vlasnika širom sveta, piše Catitudedaily.

Poreklo turske van mačke

Poreklom iz krševitih, planinskih regiona istočne Turske, turska van mačka ima vekovima bogatu istoriju i tradiciju i njena loza ide čak do oblasti jezera Van koje je inspiracija za ime rase. Turska van maca ima jedinstvenu dlaku koja je poluduga i specifične šare na glavi i repu koje se zovu "van obrazac". Rasa koja u imenu ima duhoviti naziv "van" (kombi), postala je još popularnija zahvaljujući dvema engleskim fotografkinjama, Lauri Lušington i Sonji Halidej, koje su postale vlasnice para ovih fascinantnih mačaka dok su bile na zadatku u Turskoj, 50-ih godina 20. veka. Kad su stigle u Veliku Britaniju, ove mace postale su osnova fokusiranog programa uzgoja koji je nastojao da sačuva njihove jedinstvene osobine.

Drevne legende kažu da su se ove mačke ukrcale na Nojevu barku i iskrcale se među prvima, a njihove šare nastale su kad ih je dodirnuo Noje. Bilo da je reč o božanskom dodiru ili prirodnoj evoluciji, neodoljivi šarm i elegantna lepota turske van mačke je realna i još traje.

Fizičke karakteristike i zdravlje turske van mačke

Turska van mačka je jedinstvena maca poludugačke dlake prošarane tipičnom "van šarom". Fascinantne su i njene oči, često različito obojene, pa se viđaju vanovi sa jednim okom boje ćilibara i drugim u boji neba. Njene široke grudi i mišićavo telo stvoreni su atipičnu mačiju osobinu - plivanje u vodi koju turska van veoma voli.

Kad je reč o zdravlju, turska van je robusna mačka gotovo idealnog zdravlja i manje-više može da pati od bolesti koje su uobičajene za sve mačke na svetu. Njeno dobro zdravlje može se pripisati tome što je autohtona rasa. Odgajivači treba da obrate pažnju na njihovu sklonost ka hipertrofičnoj kardiomiopatiji koja se povremeno javlja u rasi. Pored toga, održavanje njihovog belog, poludugog krzna zahteva redovnu negu kako bi se sprečilo prljanje i ućebavanje.

Turska van mačka nema poddlaku i uprkos bogatom krznu, ona se slabo linja.

Tuska van mačka Foto: Shutterstock

Ponašanje i temperament turske van mačke

Kad su u pitanju ponašanje i temperament turske van mačke, lako je shvatiti zašto ova rasa osvaja srca mnogih ljubitelja. Često opisane kao živahne, razigrane i inteligentne, ove mačke veoma su zabavne, ali i nezavisne. Mogu da pokažu tvrdoglavost kad nešto požele, bez obzira na to da li je reč o savladavanju pametne slagalice ili istraživanju svakog kutka i pukotine u domu. One su konstantno radoznale, vole svoje vlasnike, ali žele i sopstveni prostor i vreme.

Osim toga, turska van razbija predrasude koje važe za mačke, jer voli vodu. Poznata i kao "mačka koja pliva", ona se u vodi i zabavlja, pa spontano zaranja u kadu ili se pridruži vlasnicima pod tušem. Ovo, zajedno sa njihovom izuzetnom sposobnošću skakanja, još više ističe zanimljivost rase.

Interesantan je i njihov jedinstven način komunikacije. Iako nisu previše pričljive, one osim predenja umeju i tiho da cvrkuću, dok im je mjaukanje gotovo nepoznato. Ipak, kada žele da "kažu" nešto važno - da su gladne ili žele da se igraju - one će "podići" glas.

Tuska van mačka Foto: Shutterstock

Briga o turskoj van mački

Turska van mačka je mišićava i velika i treba joj visokokvalitetna, izbalansirana hrana kako bi bila zdrava i vitalna. Preporučuje se kontrola porcija i redovne konsultacije sa veterinarom radi praćenja težine, jer ove mačke lako postaju gojazne.

Redovna mentalna stimulacija i vežba su podjednako važni za ovu energičnu rasu. Turski van voli visoka mesta, tako da su mačije penjalice, police i bezbedni otvoreni prostor veoma poželjni. Ove mačke vole da se igraju, vole prepreke i uživaju u igračkama slagalicama, pa čak i da se takmiče sa vlasnicima, uz fizički napor i kognitivnu stimulaciju. Njihova oštra inteligencija ponekad može da se pretvori u nestašluk ako im je dosadno, pa je stimulacija ovih maca vlasnikov prioritet.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari