• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

One su toliko male da stanu u šoljicu za čaj i svoju ljupkost i popularnost "debelo" plaćaju zdravljem

Vreme čitanja: oko 2 min.

Čak i kad sasvim odrastu, "čajne" mačke izgledaju kao mačići. Iako potražnja za njima vrtoglavo raste, stručnjaci savetuju da ne nabavljate ove minijature koje nažalost žive samo po par godina

  • 1
Minijaturne mačke Foto: Shutterstock/Cynoclub

Internet je pun fotografija slatkih malih mačaka koje sede u šoljama za čaj.

To su uglavnom mačići koji još nisu porasli, ali znate li da ima mačaka koje ostaju ovako male i slatke i kad odrastu?

Minijaturne mačke sve su popularniji kućni ljubimci i imaju popularno ime "teacat" (čajne mačke), upravo zato što savršeno staju u šolju za čaj.

Kako izgledaju minijaturne mačke?

Mini mačke izgledaju sasvim normalno, samo su manje od običnih: njihova veličina je oko dve trećine tela normalne mačke. Odrasla domaća mačka teška je u proseku 5 kg, dok mini mačka teži samo 2,5-3 kilograma.

Ove mace nisu zasebna rasa: to su minijaturne verzije svih mogućih mačijih rasa. To znači da su njihova građa, krzno, temperament i druge osobine slične njihovoj originalnoj rasi. Možda najpopularnije od svih su minijaturne persijske mačke.

Minijaturne mačke Foto: Shutterstock/Jackson Stock Photography

Mini-mačke nisu patuljaste rase

U pogledu proporcija, ove male mačke ne razlikuju se od svoje krupnije braće i sestara. U poređenju sa trupom, noge su im normalne dužine, što ih razlikuje od mančkina koji je patuljasta rasa skraćenih nogu.

Kako se uzgajaju mini mačke?

Cilj odgajivača je da naprave što manju mačku. Da bi to postigli, pare se jedinke veličine ispod proseka, što često rezultira problemima. Iza niskog rasta mačke obično stoji urođena mana ili bolest. Neuhranjenost takođe može dovesti do nepravilnog rasta. Ove mace obično su veoma slabe, ne žive dugo i ne razmnožavaju se, a ako ih uvrste u program ukrštanja, njihovi potomci često imaju ozbiljne zdravstvene nedostatke.

Minijaturne mačke Foto: Shutterstock/Hanzi Mor

Zdravlje: Malo telo – veliki problemi

Bez obzira na rasu, minijaturne mačke često pate od problema sa zubima, imaju povrede zbog malih kostiju i zglobova, boluju od artritisa i tegoba zbog loše regulacije telesne temperature. Sve u svemu, majušne mačke nemaju dug životni vek i žive samo nekoliko godina.

Minijaturne mačke Foto: Shutterstock/Cynoclub

Najomiljenije među mini mačkama - persijanke - najpodložnije su zdravstvenim problemima u koje spadaju infekcije oka, respiratorne infekcije su gotovo najčešće usled još većeg skraćenja njuškice, česta su oštećenja funkcije vilice, a samim tim imaju poteškoće sa žvakanjem hrane. Njihovi majušni bubrezi nisu jaki i skloni su policističnoj bolesti.

Postoje i minijaturni psi, ali imaju drugačiji tretman

Kao pandan majušnim mačkama, postoje i minijaturni psi koji se ne uzgajaju masovno. Razlog tome je neverovatan: uzgoj minijaturnih pasa se smatra zlostavljanjem životinja, jer mini psi pate od zdravstvenih tegoba, baš kao i mini mačke, koje nemaju status zlostavljanih životinja!

Minijaturne mačke Foto: Shutterstock/Jackson Stock Photography

Razmišljate o kupovini mačke igračke? Dobro razmislite!

Zbog zdravstvenih problema malih mačaka, njihovi vlasnici mogu da računaju na to da će sa svojim ljubimcima češće biti kod veterinara nego što će uživati sa njima u domu.

Zato izbegnite nabavku ovakvih mačaka i dvaput razmislite o tome da li ćete podržati ovaj zabrinjavajući modni trend.

Ako baš volite male mačije rase, možete nabaviti singapuru ili abisinsku mačku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lol

    25. oktobar 2023. | 13:32

    Sramota. Ovo treba zatvorom kažnjavati, kupce i uzgajivače. Imam macora koji je patuljasti, spasen sa ulice kao mače, ima 2 kg sa 5 godina i još je zdrav. Ostao je kod mene upravo da ga ne bi udomitelj tretirao kao igračku a posle izbacio. Napolju ne bi preživeo definitivno. Srećom je još zdrav.