• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Šest najčešćih očnih oboljenja kod mačaka

Vreme čitanja: oko 4 min.

Da li je u pitanju infekcija oka, ili nešto drugo? Od iscetka do ružičastog oka, prepoznavanje znakova i simptoma uobičajenih problema sa mačijim očima je ključno za njihovo dijagnostikovanje i lečenje

  • 0
Najčešće očne bolesti kod mačaka Foto: Shutterstock/Lebedko Inna

Ništa nije slično očima naših mačaka.

Bez obzira na to da li su zadivljujuće plave ili gorski zelene, oči naše kućne ljubimice su očaravajuće. Od njenih vertikalnih zenica do fascinantnog trećeg kapka, sve u vezi sa organom čula vida mačke je neobično, pa čak i različite boje očiju.

Zbog toga se zabrinemo kad se izgled očiju naše mačke promeni i od kristalno bistrih, one postanu zamućene, suzne, imaju iscedak, mačke češće trepću ili žmirkaju, što znači da se sa njima nešto dešava.

Uvek potražite pomoć veterinara kad primetite bilo kakve promene kod mačke. Ako se ona normalno ponaša i ne menja svoju rutinu, a ima očne tegobe u vidu suza, iscetka i slično, nemojte je lečiti na svoju ruku ni pretpostavljati da li je u pitanju nešto prolazno. Mačke su veoma dobre u skrivanju nelagodnosti i često će se ponašati normalno, čak i prilikom ozbiljnih tegoba.

Kojih 6 uobičajenih očnih problema se pojavljuju kod mačaka?

1. Konjunktivitis ili "ružičasto oko"

Konjuktivitis kod mačaka Foto: Shutterstock

Ružičasto oko (konjunktivitis) kod mačaka je upala ili infekcija spoljašnjeg sloja oka ili unutrašnje površine očnih kapaka. Oko je crveno i otečeno, sa gnojavim iscetkom. U većini slučajeva, mačke se ne mogu zaraziti očnom infekcijom od ljudi, ili obrnuto, ali se one mogu preneti između mačaka.

Pregled oka, koji će obaviti veterinar, ključan je za pravilno dijagnostikovanje stanja i primenu terapije. Ako se konjuktivitis ponovo pojavi, ne treba koristiti stare kapi za oči ili druge lekove.

Veštačke suze koje se mogu nabaviti u bilo kojoj apoteci gotovo nikada neće naneti štetu mački. Ipak, nemojte doozvoliti da terapija ostane samo na tome, već odnesite mačku na pregled.

Uzroci pojave konjuktivitisa kod mačke su infekcije gornjih disajnih puteva, gljivične, virusne ili bakterijske infekcije, zatim alergeni iz životne sredine (sredstva za čišćenje i hemikalije za domaćinstvo, a ponekad i fizička povreda oka).

2. Blefaritis ili iritacija kapaka

Tehnički naziv za "upalu mačjih kapaka", blefaritis je najčešće uzrokovan entropijom, odnosno savijanjem kapka ka unutrašnjosti oka i trljanjem o njega. Neke mačke su posebno sklone ovom problemu, posebno rase sa ravnim licem i istaknutijim naborima kože (persijska, himalajska mačka...). Drugi uobičajeni uzroci blefaritisa su infekcije, urođene abnormalnosti, alergijske reakcije, tumori koji utiču na oko i upalni poremećaji.

Lečenje blefaritisa kod mačaka sastoji se od stavljanja toplih obloga i kapi za oči do imunosupresivnih lekova ili čak operacije.

3. Katarakta, zamagljen vid kod starijih mačaka

Najčešće očne bolesti kod mačaka Foto: Shutterstock/Anna Krivitskaya

Baš kao i ljudi, mačke mogu dobiti kataraktu, iako je to retko i obično se viđa kod veteranki. Sočivo u mačijem oku postaje zamućeno i svetlost teško dopire do oka, narušava se vid i ponekad izaziva slepilo.

Veterinari mogu dijagnostifikovati osnovne probleme koji izazivaju štetu i mogu da uspore ili zaustave pogoršanje katarakte. Mnogi slučajevi su uzrokovani upalom ili povredom oka, ali ponekad su mačke genetski predisponirane za to stanje. U nekim slučajevima, katarakta se može ukloniti operacijom.

4. Glaukom, previsok očni pritisak

Najčešće očne bolesti kod mačaka Foto: Shutterstock/Nataliia Yezhova

Zdravo oko pokreće tečnost (poznatu kao očna vodica) u očnom sočivu i izvan njega. Ako ona iz nekog razloga ne obavlja funkciju, povećani pritisak može izazvati oštećenje oka, što utiče na njen vid. Većina slučajeva glaukoma kod mačaka prouzrokovana je upalom ili infekcijom odvodnih kanala oka, što stvara pritisak u zahvaćenom oku. Uzrok glaukoma može biti upala, dislokacija sočiva, tumor ili oštećenje oka.

Znaci glaukoma mogu uključivati uvećano oko, zamućenu rožnjaču, crvenilo u oku, proširenu zenicu koja ne reaguje pravilno na svetlost, žmurenje, bol u oku ili suze.

Pošto glaukom može dovesti do slepila, odnesite mačku na pregled ako posumnjate na ovaj problem. Veterinar će lečiti osnovne medicinske probleme kao što je zapaljenje delova oka (uveitis). Ako se glaukom ne može kontrolisati, veterinar može preporučiti operaciju ili čak potpuno uklanjanje oka kako bi se ublažio bol povezan sa ovim stanjem.

5. Keratitis, zapaljenje rožnjače

Kao i kod većine očnih stanja, keratitis ili upala rožnjače koja prekriva iris i zenicu može biti bolna i izazvati slepilo ako se osnovni uzrok ne leči. Testiranje će pomoći da se otkrije bakterija ili virus i prepisaće lekove za ublažavanje bolova i borbu protiv bolesti. Posebno kod virusa, lečenje može potrajati, a problem je sklon recidivu.

6. Čir rožnjače i oštećenja

Znaci čira na rožnjači kod mačke pojavljuju se u vidu ogrebotina ili suza u providnom prednjem delu oka, a oko može da bude crveno sa iscetkom, a u blizini čira pojavljuje se otok. Mačka može držati oko zatvoreno ili će ono biti osetljivo na svetlost. Ulceracija (čir) rožnjače može biti uzrokovana povredom, infekcijom ili bolešću unutrašnjeg oka. Blaže manifestacije čira oka se tretiraju antibiotskim kapima i analgeticima. Dublji čirevi mogu zahtevati operaciju i mogu razviti tkivo u vidu ožiljka koje s vremena na vreme može da pukne.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari