• 0
 ≫ 

Stomatitis kod mačaka: Teška i bolna upala usta i desni

 ≫ 

Vaša ljubimica nema apetit, gubi u težini, ima neprijatan zadah i previše slini, izbegava da se neguje, teško guta i pokazuje letargiju? Možda boluje od ne sasvim ispitanog oralnog oboljenja

  • 0
Macka i stomatitis Foto: Shutterstock

Ako primetite da se vaša mačka neobično ponaša, ima nelagodnost u ustima i oko njih, možda ima mačiji stomatitis.

Uzrok ove bolesti je nejasan, ali faktori koji je izazivaju uključuju bolesti zuba i imunološka oboljenja. Simptomi stomatitisa su smanjen apetit, prekomerna salivacija, crvenilo desni i neuredno krzno. Iako je stomatitis bolno stanje, većina mačaka dobro reaguje na lečenje, redovnu oralnu negu i eventualne hirurške intervencije. Ako se stomatitis ne leči, može biti opasan. Ako posumnjate na to da mačka ima stomatitis, posetite veterinara.

Šta je stomatitis?

Mačiji stomatitis je teška upala usta i desni. U većini slučajeva uzrokuje stvaranje čireva i lezija koji se razvijaju na usnama i u ustima, na jeziku, desni i zadnjem delu grla. Ovo oboljenje izaziva jak bol. U nekim slučajevima, mačka ne može da otvori usta da bi jela, pa joj ponudite vlažnu hranu.

Simptomi stomatitisa

Ostali simptomi stomatitisa su: preterano slinjenje, neprijatan zadah, gubitak težine i smanjen apetit, neuredno krzno (maca ne može da se neguje jer joj lizanje dlake zadaje bol), crvene i upaljene desni, bol pri dodirivanju lica, letargija i teškoće prilikom gutanja.

Prekomerno slinjenje kod mačaka nije uobičajeno, pa je neophodan pregled. Loš zadah može biti simptom stomatitisa i posledica je upale sluzokože i nakupljanja plaka i kamenca. Gubitak težine je još jedan simptom bolesti, jer jak bol u ustima odvraća mačku od hranjenja. Čak i ako može da jede, apetit joj je smanjen. Ako primetite da maca šapama prelazi preko lica i dela oko usta, to su posledice oralne nelagodnosti. I lizanje dlake, odnosno svakodnevna nega, biće otežano i previše bolno. Ako je krzno mačke neuredno, ili se ona retko ili nimalo ne timari, uzmite u obzir oralni bol kao uzrok. Stomatitis izaziva jaku upalu i crvenilo desni, usled oštećenja sluzokože u ustima. Gingivitis ima slične simptome, pa odvedite macu veterinaru da biste saznali tačnu dijagnozu.

Maca reaguje dok joj dodirujete lice? Bol se širi na celo lice i iscrpeće mačku koja će izgubiti energiju. Osim navedenog, stomatitis izaziva i otežano gutanje.

Uzroci stomatitisa

Nažalost, ne znaju se tačni uzroci mačijeg stomatitisa. U mnogim slučajevima, pretpostavlja se da je uzrok imunološki posredovan i utiče na obolevanje oralnih tkiva, kao abnormalan odgovor na bakterije u ustima.

Razne bolesti zuba mogu doprineti razvoju stomatitisa. Na primer, parodontalna bolest je rezultat akumulacije plaka na zubima i oko njih, što uzrokuje upalu desni i potporne strukture zuba. Infektivne ili sistemske bolesti, kao što su: mačji kalcivirus, virus mačije imunodeficijencije (FIV), virus mačije leukemije (FeLV), bolesti bubrega, dijabetes i autoimune bolesti mogu doprineti razvoju stomatitisa.

Dijagnostikovanje stomatitisa

Ako mačka pokaže bilo koji od gorenavedenih simptoma, odnesite je veterinaru koji će obaviti analize krvi, kako bi isključio ozbiljnija oboljenja. Pregled usta i usne duplje može biti otežan, zbog bolova koje mačka oseća i nerado otvara usta. Diijagnoza se obično zasniva na kombinaciji kliničkih znakova i nalaza fizičkog pregleda. Stomatološki pregled i rendgenski snimci zuba će pomoći veterinaru da utvrdi stepen parodontalne bolesti. Ponekad veterinar može preporučiti uzimanje malog uzorka tkiva iz usta na biopsiju.

Lečenje i nega

Budući da se o stomatitisu kod mačaka ne zna sve, lečenje može predstavljati izazov i varirati u zavisnosti od stadijuma oboljenja, težine stanja i odgovora mačke na terapije. Redovna stomatološka nega i medicinski tretman su obično prvi potezi lečenja. Veterinar bi trebalo da obavi rendgenski snimak i rutinsko čišćenje zuba kako bi eliminisao postojanje upalnih procesa, uklonio plak i kamenac i očistio tkiva ispod linije desni. U idealnom slučaju, mački bi trebalo prati zube nakon njihovog čišćenja. Međutim, mačke sa stomatitisom osećaju jake bolove i ne tolerišu četkanje zuba. Oralno ispiranje ili gelovi mogu biti od koristi.

Cilj lečenja stomatitisa je ublažavanje bolova i smanjenje upale u ustima. Neke mačke će dobro reagovati na rutinsko čišćenje zuba pod anestezijom i ispiranje usta rastvorima ili gelovima. Ako medicinski tretman ne pomaže, veterinar može preporučiti vađenje zuba zahvaćenih problemom ili uklanjanje svih zuba pod anestezijom. Možda zvuči surovo, ali mačke se odlično snalaze bez zuba. Površine zuba pružaju mesta za pričvršćivanje bakterija. Uklanjanje zuba može pomoći u kontroli parodontalne bolesti i minimizirati bakterije koje remete imuni sistem kod stomatitisa. Mačke nastavljaju da jedu i žive srećnim životom bez zuba.

Prognoza lečenja stomatitisa

Stomatitis je izazovna (i često skupa) bolest za lečenje, ponekad teška i potencijalno opasna po život, ali većina mačaka dobro reaguju na lečenje. Ono uključuje nehirurške terapije ili češće kombinaciju operacije i lekova. Ne postoji lek za mačiji stomatitis, ali se može držati pod kontrolom.

Macka i stomatitis Foto: Shutterstock

Kako sprečiti stomatitis

Nažalost, stomatitis kod mačaka je teško sprečiti. Najefikasniji načini zaštite su redovno održavanje oralne higijene i odlazak na rutinske preglede kod veterinara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari