• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ragamafin: Najtolerantnija mačka na svetu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prijatelj vlasniku, deci, gostima koje poznaje i ne poznaje, drugim mačkama, psima, pa čak i pticama, ova raskošna maca je pravi izbor za kućnu ljubimicu

  • 1
Ragamafin mačka Foto: Shutterstock

Ragamafin je velika maca, sa velikim očima, velikim telom i velikim srcem.

Jedna od novijih rasa, ragamafin je izuzetno spora u sazrevanju i ne dostiže punu veličinu do 4 ili 5 godina. Kada sazri, ženka teži oko 5, 5 kg, dok mužjak ima čak devet kilograma!

U srodstvu je sa regdol mačkom: ideja odgajivača bila je da regdol maci podari različitost u boji krzna, a kasnije i da proširi njen genetski potencijal.

Njen životni vek je od 12 do čak 16 godina.

Amerikanka Ana Bejker zaslužna je za nastanak i razvoj rase ragamafin.

Ova maca duge i raskošne dlake nastala je ukrštanjem regdola, persijske, himalajske i američke dugodlake mačke. Prvi put je stigla na svet 1994. godine, a međunarodno priznanje dobila je tek nedavno, 2011. godine.

Sve u vezi s njom je mekano, luksuzno, opuštajuće i umirujuće.

Njena glava liči na modifikovani klin, sa malim, šiljatim ušima i velikim, okruglim očima u nijansama plave ili zelene boje.

Ima lagano krzno, meko poput zečijeg, koje joj daje raskošan izgled. Oko vrata ima gustu dlaku koja liči na grivu, a i rep joj je sav pufnast.

Ragamafin ima dugu dlaku, koja gotovo da se ne može umrsiti: dovoljno je četkanje jedanput nedeljno.

Mačići ragamafina se rađaju potpuno beli i tek kasnije dobijaju pravu boju. Odrasli mužjaci imaju upečatljiv podvaljak i snažan vrat. Boje i dezeni krzna su izuzetno raznoliki, uključujući kornjačevinu, tabi, jednobojnu, dvobojnu, trobojnu, cimet, lila…

Umiljata i izrazito inteligentna, ova maca liči na psa po razigranosti i neumornoj energiji.

Brzo uči trikove, ne buni se protiv povoca i dočekuje goste na vratima, iako ih ne poznaje. S obzirom na to da uživa u pažnji ljudi, nije dobar izbor za one koji rade od “9 do 5”, jer će patiti.

Idealan je mezimac za porodice sa decom, jer će obožavati da se s njima mazi i igra, a uz to je i veoma tolerantna.

Ona dozvoljava da je uzimaju i nose, stavljaju u kolica i kutije, da je oblače i stavljaju u razne “ljudske” situacije.

Poštuje kućna pravila i nikad se neće penjati na zavese i uništavati nameštaj.

Budući da je nezahtevna, idealan je ljubimac za starije vlasnike ili osobe sa poteškoćama u kretanju.

Što se zdravlja tiče, vodite računa o standardnim problemima mačaka, poput bolesti bubrega i srčanih problema.

Kako bude starila, pazite na artritis i luksaciju patele, jer se njena veličina može odraziti na zglobove. Vodite računa i o njenoj ishrani, jer se lako pregoji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Isidora

    10. mart 2023. | 06:39

    Obozavam sve mace, mada vise volim divlje i neukrotive naravi, kao sto su moje. Volim i kad se "naljute" na mene, i kad me ignorisu koliko god da pokusavam da ih dozovem, a kad su raspoložene za mazenje iskoristim svaki momenat, jer takve su macke, ne mozes im nista nametnuti, sve rade po svojoj zelji. Zato kad mi leze u krilu i dopuste da ih nosim znam da to rade jer me vole i to me cini presrecnom. Samo pravi ljubitelji maca ce me razumeti♥️.