• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ponestalo vam je hrane za mačku: Evo koje namirnice iz frižidera možete da ponudite kao "hitnu pomoć"

B. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ako niste sigurni kakav obrok da pripremite ljubimcu dok ne odete u nabavku, konsultujte se sa veterinarom

  • 0
Mačka i tunjevina Foto: Shutterstock/Svetlana Rey

Svakom vlasniku kućnog ljubimca desi se da u popodnevnim časovima vikenda (obično u nedelju), shvati da u kutiji sa mačijom hranom nije ostala nijedna granula, niti se u ostavi krije koja zaturena konzerva mačije paštetice ili druge poslastice. Na sreću, svako ima frižider sa hranom, a kada je u pitanju hitna varijanta obroka za gladnu mačku, treba da znate čime smete da je nahranite.

Mačke su mesojedi i njima su neophodni životinjski proteini, pa biljna varijanta proteina ne dolazi u obzir, jer nema hranljive materije koje su potrebne mački da ostane zdrava.

Hitne alternative mačijeg obroka su supersveže sirovo pileće ili ćureće meso i konzervisana tunjevina koja je visokokvalitetni i lako svarljivi izvor proteina. Držite se tunjevine u vodi, nikad tune u ulju. Ovo može da bude hitan obrok dok ne nabavite uobičajenu hranu koju dajete mački, ali može da bude i povremena poslastica.

Bez obzira na to šta ćete odabrati kada vam ponestane hrane za mačku, uvek se prvo konsultujte sa veterinarom.

Šta se dešava kad mački ponestane hrane

Da li znate čime da nahranite mačku kad ponestane njene uobičajene hrane?

Mačija hrana Foto: Shutterstock/Yarkovoy

Svi vlasnici mačaka znaju koliko je važno da se njihov krzneni kućni prijatelj dobro i zdravo hrani. Kad mački ponestane hrane, dok ne nabavite novu zalihu, postoji mnogo dostupnih opcija, a jedna od njih je spremanje brzog obroka sa kuvanom piletinom i pirinčem. Ovo je odličan način da u mačiji jelovnika unesete dodatne namirnice, a da ne kupujete bez potrebe skuplju hranu iz prodavnice. Piletina mora da bude dobro skuvana, a uz nju možete dodati pirinač i malo povrća za dodatne vitamine i minerale.

Druga opcija su alternativni izvori proteina - konzervisana tunjevina ili tvrdo kuvana jaja koje mačke vole da jedu. Nemojte davati sve namirnice odjednom, jer će poremetiti varenje. Izbegavajte hranu bogatu mastima ili šećerom, jer mogu samo da naškode mački. U ishranu ljubimca možete da dodate domaće poslastice od prirodnih sastojaka kao što su zob i pire od jabuke.

Jedan od najboljih domaćih mačijih obroka je sledeći: kuvanu piletinu (bez kostiju i kože), ili lososa skuvajte i iseckajte što sitnije. Skuvajte jednu šolju belog pirinča i ohladite, pa u blenderu pomešajte sve sastojke, uz dodatak jedne ili dve kašike vode. Poslužite mački odmah ili stavite u frižider, gde ova pasta može da stoji do tri dana. Umesto kuvanog mesta možete iskoristiti konzervisanu tunjevinu, jer mačke obožavaju ribu.

Mačka jede povrće Foto:Shutterstock/IRINA ORLOVA

Koje namirnice ne treba davati mački

Ove namirnice ne treba da dajete mački, jer one nisu dobra alternativa mačijoj komercijalnoj hrani i mogu da izazovu tegobe sa stomakom.

Mleko i mlečni proizvodi: mačke su netolerantne na laktozu, pa mleko i mlečni proizvodi mogu izazvati probleme sa varenjem i pojave kao što je povraćanje ili dijareja. Mačku hidrirajte vodom!

Sirova jaja, meso i riba: ove namirnice moraju biti skuvane pre nego što ih date mački, ili veoma sveže. Sirova jaja sadrže enzim avidin koji blokira apsorpciju biotina (vitamina B), a sirovo meso i riba sumnjivog porekla ili ako nisu potpuno sveži mogu da sadrže štetne bakterije kao što su salmonela ili E. coli, koje mogu da razbole vašu mačku.

Voće i povrće: Oni su zdrava alternativa za ljude, ali ne obezbeđuju dovoljno hranljivih materija mačkama i mogu da izazovu nedostatke u ishrani tokom vremena.

Prerađena hrana: Grickalice poput čipsa, slatkiša ili sladoleda nisu dobri za mačke, pogotovo ne za redovne obroke. Mnogi ljudski obroci sadrže beli i crni luk koji su toksični za mačke!

Ako niste sigurni koje su poslastice bezbedne za vašeg krznenog prijatelja, konsultujte se sa veterinarom.

Zalihe mačije hrane Foto: Shutterstock/MayZVZ

Kako da izbegnete da ostanete bez hrane za mačke

Evo nekoliko saveta kako da vaša mačka ne ostane bez hrane.

1. Držite zalihe za hitne slučajeve u ostavi ili ormanu: na ovaj način, ako se ikada nađete u nevolji i brzo vam zatreba još granula, imaćete nešto pri ruci do sledećeg odlaska u prodavnicu.

2. Kupujte hranu za mačke na veliko ili kada je na rasprodaji: mnoge prodavnice kućnih ljubimaca nude popuste za velike količine određenih brendova, što uvek možete da iskoristite. Kupovina velikih pakovanja će vam uštedeti novac i pružiti bezbrižnost.

3. Uvek možete da naručite dostavu mačije hrane: na ovu uslugu možete i da se pretplatite, pa ne morate da razmišljate o obnavljanju zaliha, jer će hrana stizati na vašu adresu svakog meseca!

Pored toga, mnoge kompanije koje se bave prodajom hrane za kućne ljubimce nude popuste za registraciju kao i opcije besplatne dostave.

(Catvills/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ova maca ima 34. godine i trenutno je najstarija živa mačka na svetu, a bilo je i straijih

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari