• 0
 ≫ 

Od dileme do zabrane: Da li mačke smeju da piju mleko?

 ≫ 

Iako slika mačijih brkova, sa kojih vise kremaste kapi, deluje neodoljivo, izbegavajte da častite ljubimicu ovom namirnicom koja će joj naneti više štete nego koristi

  • 0
Mačka i mleko

Foto: Shutterstock

Slika mačke koja sa uživanjem pije mleko pojavljuje nam se u mislima kao nešto prirodno i sasvim normalno.

Takve scene viđali smo u bezbrojnim filmovima i knjigama pa su nam verovatno zato i postale sasvim uobičajene. Međutim, da li mačke treba da konzumiraju mleko? Najjednostavniji i najtačniji odgovor na to pitanje je: NE.

Neprijatelj zvani laktoza

Dok su mačke sasvim male, potrebno im je majčino mleko, ali do određenog uzrasta, piše Apetit.rs. Kad dostignu starost od nekoliko meseci, majka ih odbacuje, pa počinju da se hrane mačijom hranom i da piju vodu. Nakon toga, mačkama nije potrebno mleko nijedne vrste. Iako mačke uživaju u njegovom nežnom ukusu, mleko, pogotovo kravlje, može biti loše po njihovo zdravlje.

Mačka i mleko

Foto: Shutterstock

Kao i većina sisara, nakon osamostaljivanja i prelaska na čvrstu hranu, mačke s vremenom izgube toleranciju na mleko, odnosno, njegov šećer poznatiji kao laktoza. Zbog nedostatka enzima laktaze, koji je zadužen za varenje laktoze, konzumacija mleka može postati neprijatno iskustvo za mačke. Iako ukus ove namirnice ostaje nepromenjeno dobar i privlačan, njegova konzumacija može izazvati mučninu, dijareju i intenzivan bol u stomaku (baš kao i kod ljudi).

Osim intolerancije, mleko može uzrokovati neuravnoteženost u ishrani. Razlog zbog kod mačke vole mleko je kremasti ukus koji nastaje zbog prisustva mlečnih masti. Iako ne deluje opasno da maci ponudimo porciju mleka, ne znači da to treba i da uradimo.

Problematična masnoća

Dodatna porcija mleka, uz uobičajenu količinu hrane koju naša ljubimica dnevno unosi u organizam, može dovesti do gojaznosti, upravo zbog masnoća u mleku. Iako možemo nabaviti mleko napravljeno specijalno za mačke, ono obično ima manji procenat laktoze ili je ona u potpunosti izbačena. Ipak, količina masti ostaje ista kao i u standardnom mleku. Zbog toga je najbolje izbegavati ovu namirnicu.

Mačka i mleko

Foto: Shutterstock

Ukoliko odgajate mače koje je prerano odvojeno od majke, mleko je nezamenjivo u njegovoj ishrani, ali ga hranite industijskim mlekom koje je namenjeno sasvim malim mačkama.

Reakcije mačaka na mleko su individualne, ali nije preporučljivo igrati se s njihovim zdravljem, ma koliko nam one delovale neodoljivo dok zaranjaju brkove u kremasti napitak. Ukoliko želite da nagradite macu, preporučljivije je da se s njom poigrate ili mazite duže nego obično. To će je više usrećiti nego tanjir toplog mleka ili neka druga poslastica.

Ipak, ne možemo da odolimo a da ne objavimo VIDEO mačkice koja pije mleko direktno iz - kravljeg vimena!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari