• 1
 ≫ 

Da li vaša mačka jede jaja?

 ≫ 

Neke mace vole njihov ukus i teksturu i uživaju u njima kao poslastici: budući da su mesojedi, da li im je uopšte potreban unos dodatnih proteina iz najpopularnije namirnice na svetu?

  • 1
Jaja u ishrani mačke Foto: Shutterstock

Jaja se smatraju osnovnom ljudskom namirnicom, posebno kad je reč o najvažnijem obroku - doručku.

Pripremaju se na na bezbroj načina, ali znate li koji je od njih najzdraviji izbor za vašu mačku, pita se Thesprucepets?

Treba li mačka da jede sirova jaja? Da li ih prvo treba obariti?

Proteini i vitamini

Istražujući zdravstvene vrednosti ove namirnice, čini se da ne postoji prepreka da mačka s vremena na vreme pojede jaje. Mačke vole ukus i teksturu jaja i uživaju u njima kao zdravoj užini.

Jaja su puna riboflavina, selena i proteina. Neki veterinari preporučuju kuvana jaja za mačke sa gastrointestinalnim poremećajima. Ona su i izvanredan izvor proteina koji je mačkama od velike nutritivne važnosti. Žumance poboljšava kvalitet dlake ljubimca. Međutim, ako vaša mačka često jede jaja, može se pojaviti deficit biotina. Reč je o vitaminu B kompleksa (B7), koji je bitan za funkcionisanje organizma, uključujući i sintezu keratina, proteina koji se nalazi u dlakama, noktima i koži. Previše proteina avidina iz sirovog jajeta koji se vezuje za vitamin B7, može izazvati lezije na koži, smanjen apetit, dijareju, proređivanje ili gubitak glake na licu i nogama. Kuvanjem jaja sprečava se dominacija avidina i samim tim ne dolazi do nedostatka biotina.

Ukoliko mački dajete celo jaje, budite u blizini u slučaju da nastupi opasnost od gušenja.

Jaja u ishrani mačke Foto: Pixabay

Količina i tekstura

Mačke su mesojedi i iz mesa dobijaju najvažnije nutritivne elemente, pre svega protein, pa im jaja nisu neophodna u ishrani. Neke mačke vole da jedu jaja, dok neke uopšte nisu zainteresovane da ih probaju. Ako odlučite da dopunite mačiju ishranu jajima, preporučena količina ne sme da bude veća od osamnaestog dela jajeta do njegove četvrtine po porciji. Jaje treba da se daje kao poslastica, u količini koja ne prelazi pet posto ukupne količine obroka. Ako maca voli jaja, najbezbednije je da ga obarite i isečete na manje komade.

Mačke mogu biti alergične na jaja, ali su to retki slučajevi.

Bakterijska kontaminacija

Još jedan rizik povezan sa hranjenjem sirovim jajima je bakterijska kontaminacija. Hranjenje vaše mačke sirovim jajima dovodi ih u opasnost da progutaju žive kulture salmonele ili Ešerihije koli koje su česti neželjeni stanovnici jaja. Salmoneloza i kolibaciloza kod mačaka mogu izazvati povraćanje i dijareju, anoreksiju i gubitak težine, groznicu, letargiju, dehidraciju, abnormalnu tahikardiju (ubrzan rad srca) i otok limfnih čvorova. Ako se ne leče, oboljenja mogu da izazovu septikemiju. To je infekcija u krvotoku mačke i zahteva hitnu intervenciju.

Salmonela i E. koli u sirovim jajima nisu opasne samo za mačku, već i za vas.

Jaja u ishrani mačke Foto: Pixabay

Opasnosti od jaja

Osim navedenih potencijalnih opasnosti od sirovih jaja, postoje nedoumice o hranjenju mačke kuvanim jajima. Belance jeste puno proteina, ali žumance sadrži mnogo masnoća. Osim što može dovesti do gojaznosti, postoji mogućnosti izbijanja pankreatitisa, bolne upale pankreasa. Mačke sa dijabetesom su posebno izložene riziku od pankreatitisa.

Ako želite da mačku samo počastite jajetom, najsigurnije bi bilo da ga skuvate ili umutite bez soli ili začina. Ako je maca podložna gastrointestinalnim tegobama ili pankreatitisu, ponudite joj samo belance. U slučaju da mački dajete deo kuvanog žumanceta, činite to umereno.

U slučaju da mački niste davali jaje, a želite to da uradite, posavetujte se sa veterinarom.

Video: Da li je ovo najslađi lopov na svetu: Mačka ukrala hranu pa brže bolje pobegla

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari