• 1

Zašto mačke vole ribu?

Ne zna se tačno kako su se mačke “navukle” na ribu, ali su “krivcima” proglašeni Egipćani koji su ih mamili ovom ukusnom hranom da bi ih zadržali kao lovce na glodare

  • 1
Zašto mačke vole ribu Foto: Pixabay

Koliko smo se puta nasmejali kada smo na TV ekranima gledali mačku kako po svaku cenu želi da se domogne ribice koja mirno pliva akvarijumom?

Ovakve scene lova, poput jurnjave psa i mačke, miša i mačke, pa i neuspešan “atentat” na akvarijum, postale su siguran put za zabavljanje publike.

Naravno da mačke nemaju cilj da nas zasmeju, već im je na umu nešto sasvim drugo.

Kako to da mačke toliko vole ribu, iako ne podnose vodu?

Ne postoje naučna objašnjenja zbog kojih mačke toliko vole da love i jedu ribu. Zato objavljujemo nekoliko najpoznatijih teorija koje pokušavaju da objasne ovu pojavu, piše Apetit.rs.

Istorija

Zašto mačke vole ribu Foto: Pexels/Büşra Şahin

Zanimljivo je da domaće mačke ljubav prema ribi verovatno nisu razvile prirodno. Smatra se da naše mačke potiču od afričkih divljih rođaka i da je njihovo pripitomljavanje počelo pre oko 10.000 godina. Kako su poreklom iz Afrike, gde su, u pustinjama, lovile zečeve, miševe, pacove, katkad i ptice i gmizavce, jasno je da nisu imale nikakve kontakte sa ribom.

Kako neki istoričari tvrde, Egipćani su odgovorni za pripitomljavanje mačaka, što je dovelo do preokreta. S obzirom na to da su želeli da zadrže mačke što bliže svojim domovima i usevima, zbog velikih šteta koje su činili glodari, veruje se da su mačkama nudili ribu kako bi ih privoleli da ostanu.

Međutim, to je bilo davno. Koji je razlog da i posle toliko vremena mačke nastave da vole ribu?

Laka hrana

Iako izgleda kao da mačka ne može da odoli ribi, ova ljubav je po svemu sudeći stečena. Mačke su hiljadama godina živele uz ljude, pa je moguće da su ribu s vremenom zavolele i prihvatile, jer im je praktično bila servirana na tacni i nisu morale ništa da rade kako bi je dobile. Uz to, moguće je da ,,pecanje“ ribe mačkama predstavlja neku vrstu zabave, jer znamo da ne mogu da odole stvarima koje se migolje.

Miris i ukus

Mačke imaju potrebu za hranom obogaćenom proteinima. U tom pogledu, riba je veoma dobra, jer je dobar izvor masti, omega-3 masnih kiselina i proteina. Takođe, jak miris ribe, koji je nekim ljudima neprijatan, dodatno privlači mačke, posebno zbog toga što mirise osećaju znatno jače nego ljudi. Mnogi veruju i u to da će mačke, baš kao i mi, radije jesti ukusnu hranu, što takođe može biti razlog zbog koga naročito vole ribu.

Da li mačkama treba davati ribu?

Riba je odličan izvor hranljivih materija i sasvim je u redu mački dati ribu s vremena na vreme. Vodite računa o tome da ishrana mačke bude raznovrsna, jer sama riba neće biti dovoljna.

Imajte na umu na neke mačke mogu biti alergične na ribu, pa i o tome povedite računa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari