On je duh planine i živi na Trećem polu: Snežni leopard otkriven na visini od čak 5.859 metara!
Dvadeset treći dan oktobra svake godine rezervisan je za obeležavanje dana posvećenog fascinantnoj životinji: u pitanju je snežni leopard, neuhvatljiva divlja mačka iz Azije, a današnji dan se, u njenu čast, proslavlja kao Međunarodni dan snežnog leoparda. Ova moćna i očaravajuća životinja živi u 12 različitih zemalja Centralne Azije, u visokim planinskim predelima, na nadmorskim visinama između 3.000 i 4.500 metara, a studije nekih organizacija beleže da je snežni leopard viđen na visini od čak 5.859 metara!
Malobrojan i neuhvatljiv, snežni leopard je žrtva krivolova, gubitka prebivališta, klimatskih promena i trgovine divljim životinjama. U divljini živi oko 4.000 snežnih leoparda.
Prvi Međunarodni dan snežnog leoparda obeležen je 23. oktobra 2014. godine. Dan snežnog leoparda treba da probudi svest o važnosti očuvanja ove vrste i naglašava važnost preduzimanja mera za zaustavljanje krivolova i napora u pogledu ekološke organizacije očuvanja vrste u zemljama njenog staništa.
Dan posvećen snežnim leopardima pokrenule su zemlje u kojima žive ove životinje: Uzbekistan, Tadžikistan, Rusija, Pakistan, Mongolija, Kirgistan, Kazahstan, Indija, Kina, Butan i Avganistan. One su 23. oktobra 2013. godine potpisale Biškeksku deklaraciju o očuvanju snežnog leoparda, na prvom Globalnom forumu snežnih leoparda u Biškeku, glavnom gradu Kirgistana.
Snežni leopard lovi plen koji je čak tri puta veći od njega, a njegov ogroman rep pomaže mu da održi ravnotežu i štiti ga od hladnoće, jer je dugačak bezmalo kao celo telo. Ova divlja mačka ne može da riče, pa se oglašava mjaukanjem, režanjem i urlanjem. Krzno na njegovom stomaku je gotovo pet centimetara debelo i pomaže mu da preživi u oštroj i hladnoj planinskoj klimi. Ove životinje se često nazivaju „duhovima” planine, jer se retko viđaju i većinu života provode u samoći.
Snežni leopard je jedina velika divlja mačka koja živi u hladnim azijskim pustinjama. Ove sušne regije ponekad se zovu Trećim polom, jer imaju ledena polja sa najvećim rezervama slatke vode.
(Telegraf.rs)