• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Međunarodni dan snežnog leoparda, usamljene i velike divlje mačke koja ne ume da riče

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pre deset godina, u Biškeku, glavnom gradu Kirgistana, potpisana je deklaracija o očuvanju životinje koja je često žrtva krivolova i suočava se sa gubitkom prebivališta, klimatskim promenama i ilegalnom trgovinom

  • 0
Snežni leopard Foto: Pixabay/strichpunkt

Snežnom leopardu, neuhvatljivoj divljoj mački iz Azije, posvećen je današnji dan koji se proslavlja kao Međunarodni dan snežnog leoparda.

Ova moćna i očaravajuća životinja živi u 12 različitih zemalja Centralne Azije, u visokim planinskim predelima, na nadmorskim visinama između 3.000 i 4.500 metara.

Malobrojan i neuhvatljiv, snežni leopard je žrtva krivolova, gubitka prebivališta, klimatskih promena i trgovine divljim životinjama. U divljini živi oko 4.000 snežnih leoparda.

Prvi Međunarodni dan snežnog leoparda obeležen je 23. oktobra 2014. godine. Glavna svrha dana svih snežnih leoparda je da pokaže važnost očuvanja ove vrste i podigne svest o ovoj neverovatnoj životinji. Dan takođe naglašava važnost preduzimanja mera za zaustavljanje krivolova i konsolidacije napora u pogledu ekološke organizacije očuvanja vrste u zemljama areala.

Dan posvećeni snežnim leopardima pokrenule su zemlje njihovog staništa, uključujući Uzbekistan, Tadžikistan, Rusiju, Pakistan, Mongoliju, Kirgistan, Kazahstan, Indiju, Kinu, Butan i Avganistan. Ove zemlje su 23. oktobra 2013. godine potpisale Biškeksku deklaraciju o očuvanju ove vrste, na prvom Globalnom forumu snežnih leoparda u Biškeku, glavnom gradu Kirgistana.

Snežni leopard Foto: Shutterstock/Dennis W Donohue

Snežni leopard u stanju je da lovi plen i do tri puta veći od njegove telesne težine i ima masivan rep koji mu pomaže u održavanju ravnoteže i štiti ga od hladnoće, jer je dugačak skoro kao celo telo.

Studija WWF zabeležila je podatak da su snežni leopardi viđeni i na 5.859 metara nadmorske visine. Ova mačka nije u stanju da riče, već se oglašava mjaukanjem, urlanjem i režanjem. Krzno na njegovom stomaku je gotovo pet centimetara debelo i pomaže im da prežive u oštroj i hladnoj planinskoj klimi. Ove životinje se često nazivaju "duhovima" planine, jer većinu života provode u samoći i retko se viđaju.

Još jedna činjenica je fascinantna u vezi sa snežnim leopardom: to su jedine velike mačke koje žive u hladnim azijskim pustinjama. Ove sušne regije se ponekad nazivaju trećim polom, jer imaju ledena polja sa najvećim rezervama slatke vode.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari