• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Američki buli: Grubijan mekog srca i jedan od najvernijih i najposlušnijih pasa

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

On je hibrid nekoliko rasa i retko se viđa na evropskom tlu, a njegove gotovo zastrašujuće telesne osobine “kvari” temperament pun ljubavi, odanosti i privrženosti porodici

  • 0
Američki buli Foto: Shutterstock

Američki buli se razvio kao prirodni varijetet američkog pit bul terijera.

Kao i kod svake dugogodišnje rase, nekoliko tipova je evoluiralo iz iz prvobitnog APBT koji je zadržao karakterističan izgled i temperament.

Jedan varijetet poprimio je specifičnu građu i postao toliko jedinstven, da je bilo neminovno da postane predstavnik druge rase.

Priznanje hibridne rase bulija

Američki buli je isprva bio hibrid američkog stafordskog terijera i američkog pit bul terijera. Da bi se dobio njegov ujednačeniji i masivniji izgled, ukrštanje je obavljeno sa brojnim rasama. Na bulija je suptilno uticala “infuzija” koju je dobio od američkog, francuskog, engleskog i starog engleskog buldoga.

Ovaj pas se retko viđa u Evropi, a rasu je priznao “United Kennel Club” 15. jula 2013. godine.

Američki buli je vlasnikov verni pratilac životnog veka od 12 do 14 godina.

On sija samopouzdanjem i pun je poleta i entuzijazma. Uprkos zastrašujućem izgledu, ponašanje mu je nežno i prijateljsko i odličan je porodični pas.

Američki buli Foto: Shutterstock

Agresivno ponašanje prema ljudima je nekarakteristično za rasu i nepoželjno je kao osobina. Zloćudnost ili ekstremna stidljivost su diskvalifikacione mane rase.

Telesne osobine i diskvalifikacione mane

Ovo je pas kompaktne, snažne građe. Opšti balans i pravilne proporcije su odlike standarda, kao i apsolutna čvrstina i pravilan tonus mišića. Iako je veoma mišićav, on je aktivan i spretan.

Kad ga vidite, ne možete reći ništa drugo nego da je pred vama pas ogromne moći i izdržljivosti. Ove telesne osobine “kvari” temperament pun ljubavi, odanosti i privrženosti porodici.

Idealan raspon visine mužjaka je od oko 45 cm do 50 cm u grebenu, a ženke od 41 do oko 48 centimetara. Patuljasti rast i preterana visina su mane.

Oči bulija mogu biti u svim bojama osim u plavoj ili da budu različito obojene. Nepoželjne su široke uši, poput slepog miša, kao i jednostrana ili bilateralna gluvoća.

Ukoliko buli ima preširoke grudi, one će ga ometati u normalnom kretanju, pa se to smatra ozbiljnom manom, baš kao i pravo koleno, uske i veoma raširene noge.

Buli ima karakterističan rep, popularnu “ručicu”. Prihvatljiv je i prav rep, ali se šiljati smatra manom, dok se zbog uvrnutog repa pas diskvalifikuje sa takmičenja.

Dlaka američkog bulija je sjajna i glatka, polegla uz telo i umereno kruta na dodir. Ne sme da bude kovrdžava, talasasta ili retka. Dugodlakost je diskvalifikaciona mana. Dozvoljene su sve boje psa, bilo koji uzorak na dlaci i sve kombinacije boja, sem merlea i albino.

Američki buli Foto: Shutterstock

Temperament bulija

Dobro socijalizovan američki buli je prijateljski raspoložen prema ljudima i životinjama, pa čak i prema strancima. Ljubitelji rase i vlasnici opisuju ga kao mazu i psa sa velikim srcem.

On voli da bude u toku svega što se dešava. Odgovara mu život u ruralnoj sredini, ali ako je gradski pas, prilagodiće se i tome, mada neće opušteno živeti u malom stanu.

Vlasnici početnici brzo će se sprijateljiti s njim. Nije prikladna rasa za vlasnike koji impozantnim izgledom ljubimca žele da ostave utisak i da se nametnu.

Američki buli je relativno nova rasa pasa i još nije uvršćen na listing “opasnih” pasa. Ipak, zbog svoje građe i temperamenta predaka, u nekim zemljama njegovo držanje je ograničeno.

Igra i treninzi

Američki buli Foto: Shutterstock

Ako ste nabavili štene bulija, posvetite mu se s ljubavlju i maksimalnim vremenom. Igrajte se različitih igara, učite ga trikovima ili ga podučavajte da vam donosi lopticu. Buli je zabavan pas i igrom i druženjem stvorićete posebnu međusobnu vezu. Ovaj pas se blisko vezuje za vlasnika i porodicu što umnogome olakšava učenje. Ipak, tu i tamo mogu se pojaviti tvrdoglavi buliji. U ophođenju s njima najbolje je primeniti bezrezervnu ljubav. Od početka života s njim naučite ga šta sme da radi, a šta mu je strogo zabranjeno.

Treninzi za bulija su veoma poželjni, jer će pas, a i vlasnik, naučiti kako da se ponašaju prilikom susreta sa drugim ljudima i psima. Američki buli je razigran i umereno aktivan pas koji voli šetnje koje ne moraju da budu kilometarske.

Zdravlje i ishrana bulija

Kakvo je zdravlje američkog bulija, zavisi od gena koje je nasledio od predaka. Budući roditelji podvrgavaju se zdravstvenim pregledima i snimanju kukova na displaziju. Veoma masivni psi često imaju problema sa zglobovima, a oni sa pljosnatim njuškama pate od respiratornih problema i leti im je veoma teško zbog pregrevanja.

Buli je pas velikog apetita. Odgovara mu visokoproteinska vlažna ili suva hrana bez žitarica. Preporučuju se veliki suvi briketi koji će ga podstaknuti da žvaće. Ne preterujte sa davanjem poslastica i žvakalica. Bolje je da buliju ponudite kosti za žvakanje ili komadiće mesa umesto poslastica.

Možete im nabaviti i čvrste gumene igračke koje ćete napuniti poslasticama. Tako će pas dobijati mentalnu stimulaciju i dozirano će jesti.

Stav o kupiranju repa i ušiju

Kupiranje repova i podrezivanje ušiju u SAD je legalno i stvar je ličnog izbora.

Ujedinjeni kinološki klub je međunarodni registar i svestan je da je praksa sečenja i kupiranja zabranjena u nekim zemljama, pa ne kažnjava pse sa punim repom ili prirodnim ušima.

Video: Ne zna se da li je srećniji on ili beba koju čuva: Američki buldog u ulozi bebisitera

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari