Nekontrolisano razmnožavanje pasa poprima razmere pandemije: Zaustavimo "štancovanje" i gomilanje lutalica

B. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Mnoge ženke se razmnožavaju dok ne uginu, a vlasnici dobijaju štence uzrasta 8 nedelja, često sa lažnim dokumentima i zanemarenim bolestima

Foto: Shutterstock/Yashkin Ilya

Dan posvećen podizanju svesti o nekontrolisanom uzgoju pasa "pada" upravo danas, 17. septembra i predstavlja priliku da se odgovorni pojedinci i institucije pozabave problemom koji postaje sve ozbiljniji u svetu, ali i u našoj zemlji.

Pojedini odgajivači pasa, željni zarade, razmnožavaju svoje pse enormnom brzinom, ugrožavajući zdravlje i život ne samo roditeljima koje pare, već i njihovim potomcima.

U komercijalnim objektima za ovakav uzgoj proizvodi se više od 2 miliona štenaca godišnje, uprkos pretrpanim azilima i prihvatilištima koji godišnje prime isto toliko napuštenih ljubimaca.

Uslovi u kojima žive ovi psi su daleko od prihvatljivih i dešava se da ih odgajivači smeštaju u kaveze za živinu i druge neadekvatne prostore.

Foto: Pixabay

Većina ženki prisiljena je da se razmnožava dok ne uginu, a štenci se šalju vlasnicima kada napune osam nedelja, često sa lažnim dokumentima i zanemarenim bolestima.

Stoga danas, na Dan svesti o nekontrolisanom razmnožavanju pasa u odgajivačnicama nesavesnih odgajivača, preduzmimo akciju da se zaustavi nekontrolisano razmnožavanje pasa i sve više odbačenih ljubimaca koji se gomilaju na ulicama gradova.

(Telegraf.rs)