• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Veterinari zgroženi ponašanjem nekih vlasnika: Dovedu ljubimca na eutanaziju, pa se vrate kad sve bude gotovo

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Može li vlasnik da se izbori sa grižom savesti kad sazna da ga je ljubimac tražio pogledom dok je umirao

  • 0
Ljubimci Foto: Shutterstock/Tatyana Vyc

Život pojedinih kućnih ljubimaca ponekad mora da se okonča humanom eutanazijom. U poslednjim trenucima koji životinjama predstoje, neki vlasnici ostanu sa njima, dok neki ne mogu da podnesu ono što ih čeka i radije sede u hodniku, u veterinarskoj klinici, i čekaju da se sve završi.

Poražavajuća je pomisao da vlasnik može ostaviti ljubimca da se u poslednjim trenucima sam bori sa sobom, sa bolom, strahom, nevericom i ko zna kojim emocijama. Zato jedan veterinar deli svoja iskustva najteže prakse i šalje poruke vlasnicima koji ostavljaju svoje ljubimce same kad ih uspavaju, pozivajući ih da ostanu uz životinje, bez obzira na to koliko im je teško, piše Mirror.

U razgovoru za Reddit, jedan veterinar je rekao:

"Možda je teško reći "zbogom", ali to je pakao za ljubimce. Oni ne vole veterinara, zbunjeni su i uplašeni, tužni su i bolni, i traže baš vlasnika kada udahnu vazduh poslednji put. Mogu da im pružim ljubav i utehu, ali sam ja za njih stranac".

Veterinar je ovu poruku potkrepio primerom žene koja je ostavila svog 13-godišnjeg psa na eutanaziju i otišla, a jadni pas proveo je poslednje trenutke očajnički tražeći je pogledom. Što je još gore, žena je znala da na klinici nema nikog preko dana, jer su veterinari na terenu do 18 sati, ali je insistirala da psa ostavi u 9 ujutro. I ona je bila zauzeta da bi ostala uz svog psa, pa ga je ostavila da bude sam ceo dan pre nego što umre.

"Bio sam pored kuce veći deo dana, odveo je u kratku šetnju, kupio joj čizburger i krofne na svojoj pauzi za ručak, legao na zemlju pored nje i mazio je dok je tugovala. Poljubio sam je i rekao joj da je dobra devojka dok je prelazila u drugi svet, ali njene oči nikada nisu prestale da traže njenu porodicu".

Ljubimci Foto: Shutterstock//Zontica

"Psi znaju šta se dešava kad treba da uginu i nemojte im to raditi", savetuje veterinar. "Budite kraj njih kada "prelaze taj most". Neće vas ubiti, obećavam." Veterinar koji je podelio post izrazio je saučešće onima koji nisu mogli da ostanu na eutanaziji svojih kućnih ljubimaca tokom pandemije.

Mnogi korisnici mreže zahvalili su se veterinaru na iskrenosti, a drugi su se prisetili sopstvenih iskustava kada su morali da se oproste od voljenog ljubimca.

Jedan korisnik je rekao: "Iako je to jedna od najtežih stvari koje smo ikada morali da uradimo, to je naš poslednji poklon ljubavi prema njima, posle dugogodišnje predanosti. Svratili smo u Mekdonalds i naručio sam joj čokoladni kolačić. Odbijala je da jede dva dana uoči smrti, ali je kolačić liznula".

"Veterinar našeg ljubimca je jedan od najljubaznijih ljudi na svetu. On je došao do našeg auta i mazio je psa, postavljajući nas tako da ga možemo gledati i maziti i biti poslednji koje će videti", napisao je drugi vlasnik. "Veterinar je proveravao otkucaje srca psa i udaljio se da bismo proveli poslednje trenutke zajedno. Čuo sam ga kako je tiho plakao! Otišao je da leči sledećeg pacijenta, a kada sam bio spreman da odem, ušao sam da mu se zahvalim. Opet je plakao, plakao sam i ja. Potom me je zagrlio, a onda sam uzeo moju preminulu kucu da bih je smestio tamo gde su ležali njeni drugari".

Ljubimci Foto: Shutterstock/Soloviova Liudmyla

"Nedavno sam držao svog anđela kome je telo klonulo. Deo mene je umro tog dana, ali ona je bila okružena ljubavlju i umrla je mirno u mojim rukama, osećajući se sigurno. Ne mogu da zamislim da nisam bio tu dok je udahnula poslednji put. Mi zaista ne zaslužujemo ljubav, obožavanje i odanost pasa", napisao je treći vlasnik.

"Izgubio sam dva psa i mačku ove godine, a moja supruga i ja smo zamenili smene na poslu da bismo bili s njima pre nego što budu uspavani. Bilo je užasno, ali bili su s nama 14 i 12 godina, tako da su bili deo porodice. Ne mogu da razumem da neko ne prihvata to i pretvara se da je tu, a sedi u drugoj prostoriji. Uvek je bolje biti s njima do poslednje sekunde", zaključuje još jedan korisnik Reddita.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Mops juri vozove i brži je od njih: On nije običan pas već brzi gonzales

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari