Stručnjak za ponašanje pasa tvrdi da je ovih 5 rasa najlakše obučiti: Da li je i vaš ljubimac među njima?

B. P.
Vreme čitanja: oko 3 min.

Među rasama koji važe za najpametnije predstavnik jedne smatra se Ajnštajnom među psima

Foto: Pixabay/Counselling

Želite da vaš pas dočekuje goste tako što će im "baciti pet" i da se, po vašoj komandi, odmah vrati na svoje mesto? Ako pucnete prstima, vaš pas će odmah skočiti na noge lagane, popeti se na zadnje nožice i zavrteti repom? Sve to može, ali zavisi... i to od nasleđa psa.

Budući da u svetu postoji mnogo rasa, više od 350 njih, prepoznavanje prave rase koja će se slagati sa vlasnikom i njegovim načinom života gotovo da predstavlja premiju, posebno ako želite da ljubimcu obezbedite najbolji mogući dom.

Stručnjakinja za pse Lorna Vinter, vlasnicima pasa - sadašnjim, ali i budućim - podelila je savet o tome kojih pet rasa pasa su najbolje kad je reč o lakoći treniranja.

Mnogi budući vlasnici ljubimaca neće biti oduševljeni činjenicom da će, u slučaju da propuste obuku i trening psa, možda zauvek morati da se bore sa nedostatkom sna i pocepanim jastucima.

1. Border koli - Ajnštajn u svetu pasa

Na vrhu liste pasa koji najbolje usvajaju obuku nalazi se border koli. Energičan i pametan, border koli je jedna od nanjinteligentnijih rasa pasa što znači da brzo uči i ekspresno shvata nove trikove i lekcije, tvrdi Lorna. Međutim, energična priroda ovih pasa znači da vlasnici moraju imati dovoljno vremena da se posvete njihovom obučavanju, jer border koli nije za pasivne ljude.

Ovaj pas je veoma dobar u primanju instrukcija i čekanju uputstava i radno je etičan. Zato, ako želite da vam drugi vlasnici pasa pomalo zavide, jer imate superposlušnog psa koji fanatično obavlja vežbe agilnosti i poslušnosti, nabavite border kolija.

2. Nemački ovčar - pas radoholičar

Foto: Pixabay

Nemački ovčar je poznat po tome što uživa u aktivnostima koje stimulišu mozak i ima neverovatnu radnu etiku. Ovi nežni divovi su takođe poznati po radu sa ljudima, po poslušnosti i oštrom reagovanju, pa su često članovi timova hitnih službi, policije i vojske.

Nemačke ovčare lako je obučiti, jer su željni da rade i ne vole da upadnu u nevolju. Nemački ovčar je, prema rečima stručnjaka, savršen "student": uživa u učenju novih trikova, voli aktivnosti koje ga mentalno stimulišu i slobodno se može reći da je to pas sa čvrstim radnim i životinjskim moralom.

3. Labrador retriver - uvek lojalan ljubimac

Foto: Shutterstock/Srdjan Randjelovic

Labrador retrivera lakim za obučavanje čini to što je neverovatno proždrljiv i "lakom" na hranu i poslastice, tvrdi Lorna i dodaje da će ovaj pas učiniti sve što se od njega traži, pod uslovom da mu pokažete poslastice (ali ih nemojte nagomilavati, jer je veoma sklon gojaznosti).

Labrador retriver je i neverovatno društven, uvek spreman da udovolji vlasniku i porodici. On postiže sjajne rezultate u podučavanju koje ide "kao po loju" ako ima direktan pogled na svoju nagradu.

4. Pudla - nekadašnja cirkuska zvezda

Pudla Foto: Shutterstock/Anton Maltsev

Prošlost pudle kao jedne od čestih cirkuskih zvezda može se objasniti njenom spretnošću u obuci. Ipak, pre ovog života punog "šljokica i resica", pudle su radile kao lovački psi, što znači da su veoma inteligentne.

I današnje pudle, iako redovno posećuju grumere i vole da budu ušuškane u mekane jastuke, vole izazovne složene zadatke na treninzima, od trikova do kognitivnih testova i odlične su u prepoznavanju objekata po imenu.

5. Stafordski bul terijer - omiljen porodični pas

Foto: Pixabay/Lindasay

Stafordski bul terijer orijentisan je na porodicu sa kojom živi i poznat je po lojalnosti, što znači da će uspostaviti veoma blisku vezu sa svojim vlasnikom. Dve najomiljenije aktivnosti ovog psa su maženje i trening, kaže Lorna.

Uprkos njegovom pomalo zastrašujućem izgledu, stafordski bul terijer je osetljiva rasa koja žudi za pažnjom i naklonošću, što znači da voli obuku i učenje novih trikova, jer želi da bude uključen u porodični život. Poslušnošću koju pokazuje u trenucima obuke ovaj pas samo želi da "kaže" da mu je veoma stalo da udovolji vlasniku.

(Dailymail/Telegraf.rs)