• 1

Vreme čitanja: oko 4 min.

Bez obuke poslušnosti, oni neće zatvarati usta ni danju ni noću: 10 rasa pasa koji važe za najveće lajavce

B. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Neki ljubimci skloni su alarmantnom lavežu, drugi mogu da se prilagode "lajanju po potrebi", a ima i onih koje će lajati ako im je dosadno

  • 1
Pas koji laje Foto: Shutterstock/Valeriy Lebedev

Vlasnici kućnih ljubimaca biraju rasu psa u zavisnosti od sopstvenog načina života ili odabir životinje odgovara njihovom temperamentu. Na ovu odluku utiču i određene osobine rase, uključujući tipično ponašanje, nivo aktivnosti, temperament, pa čak i koliko je pas tih, odnosno - da li je sklon lajanju ili su mu usta češće zatvorena.

Pojedine rase pasa su više predisponirane lajanju, jer su uzgajane da zaštite domove ljudi i stoku ili da isteraju plen iz skrovišta. Ipak, svaki pas može da laje, pa biranje ljubimca isključivo prema rasi sa očekivanjem da neće mnogo lajati nije sasvim pouzdan. Neke rase sklonije su alarmantnom lavežu, druge mogu da se prilagode "lajanju po potrebi", a ima i onih koje će lajati ako se dosađuju, posebno psi stočari i oni koji upražnjavaju pseće sportove.

Određene rase pasa su predisponirane da nesnosno laju, ukoliko vlasnik ne posveti dovoljno pažnje njihovoj obuci, odnosno vaspitavanju.

Koje rase veterinarski stručnjaci smatraju najvećim "lajavcima" među psima?

1. Patuljasti šnaucer

Patuljasti šnaucer Foto: Pixabay/shelleyknows

Zbog svoje veličine, patuljasti šnaucer je popularan izbor kućnog ljubimca, ali će pokazati svu snagu lajanja ako ga vlasnik pravilno ne vaspita. Šnauceri postaju "hronični lajavci" ako nemaju dovoljno mentalne stimulacije: pošto su odgajani da budu psi čuvari, potrebno je da ih vlasnik smiri kad počnu besomučno da laju. U suprotnom, oni će lajati na svaku, pa i najmanju zvučnu stimulaciju ili na svaku osobu koju sretnu.

2. Sibirski haski

Psi sa plavim očima Sibirski haski Foto: Pixabay

Poznat po toleranciji na ekstremnu hladnoću i svojoj istoriji psa za sanke, sibirski haski je popularan i zbog prefinjenog izgleda, ali ne i zbog velike sklonosti ka lajanju. Jer, sibirski haski je energična i pričljiva rasa koja radije zavija nego što laje. Ovaj pas je takav delimično zbog prirode rase koja je orijentisana na čopor. Srećom, zavijanje haskija nije uznemirujuće, ali je dosadno.

3. Samojed

Svetski dan samojeda 1. maj Foto: Pixabay

Duboko ukorenjeni instinkt psa da bude glasniji od drugih pripadnika čopora otelovljen je i u samojedu. Ova rasa je blisko povezana sa vukom i ovi psi će zavijati na skoro svaki zvuk. Poput vukova, oni žele da okupe svoj čopor na najmanji znak opasnosti. Samojed je "verbalna" rasa koja takođe laje i cvili kad je uzbuđen.

4. Bigl

Bigl Foto: Pixabay

Bigl je gonič male do srednje veličine i poznat je po oštrom njuhu i nepogrešivom instinktu. Iako njegov lavež nije posebno glasan, bigl i te kako ima tendenciju ka zavijanju, posebno kad oseti zanimljiv miris. Njegov lovački instinkti tera ga da laje, pa je rana obuka neophodna za kontrolu glasovnih poriva.

5. Pirinejski planinski pas

Pirinejski planinski pas Foto: Pixabay

Pripadnik veće radne rase, pirinejski planinski pas je veoma odlučan i temperamentan, ali i sklon lajanju, pa je i njemu potrebna rana obuka. On je gajen da bi grabljivce držao podalje od domaćih životinja, posebno kada vlasnici nisu u blizini. Ovi psi često noću čuvaju stoku i štite je od predatora, poput vukova, na koje će besomučno lajati dok ga vlasnik ne ućutka. Psi čuvari koji nisu pravilno socijalizovani, uvek će se uznemiriti zbog novih i nepoznatih stimulansa zbog kojih će mnogo lajati.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neletaksista

    11. maj 2024. | 10:09

    Imam haskija i uopšte nije tačna informacija. Ne laje nikada (ni ne zna), a zavija veoma retko, par puta mesečno, kada se povede za komšijskim psima,a i to traje koji minut.