Mužjak ili ženka: Spisak karakternih osobina i zdravstvenih prednosti koje utiču na izbor ljubimca

B. P.
Vreme čitanja: oko 6 min.

Da li su psihofizičke razlike između mužjaka i ženki kriterijumi koji budućem vlasniku pomažu prilikom odabira psa

Foto: Shutterstock/Willeecole Photography

Postoji nekoliko veoma bitnih stvari o kojima treba razmišljati pre nabavke kućnog ljubimca psa. Želite određeno ponašanje, veličinu, starost, potrebe za negom i nivo aktivnosti psa. Ali, šta je sa polom ljubimca? Da li želite mužjaka ili ženku i da li vam je uopšte bitan pol životinje? Šta o ovom pitanju kažu veterinari?

Stručnjaci za zdravlje i ponašanje životinja tvrde da su se mnogi psi uglavnom prilagodili rodnim stereotipima, ali ima i onih koji nisu. I druga uvređena mišljenja često bivaju "pobijena", poput onih da su mužjaci dobroćudniji od ženki ili da mužjaci više vole da skitaju, piše Rd.

Šta istraživanja i anegdote kažu o polovima pasa, njihovoj razlici i važnim osobinama zbog kojih se naposletku budući vlasnici odlučuju za ženku odnosno mužjaka?

Da li je pol psa bitan

Pol budućeg kućnog ljubimca jeste važan, ali ne i presudan, tvdre stručnjaci. Naučna istraživanja otkrila su značajne razlike između mužjaka i ženki, ali takvi rezultati postaju gotovo besmisleni ako ste zainteresovani za karakteristike određenog psa. Na primer, sterilizacija ženki ponekad izaziva pojačanu agresiju, ali sterilisano žensko štene koje ugledate u azilu može biti najslađa životinja ikada i morate daje udomite!

Zaključak je da su karakteristike psa mnogo važnije od opštih informacija o njegovom polu. Kvalitet vremena koje provedete sa psom biće najbolji način da saznate da li vam njegov karakter odgovara.

Karakterne razlike mužjaka i ženke psa

Polni hormoni mogu igrati određenu ulogu u oblikovanju karaktera i ponašanja psa: ako je sterilizacija odnosno kastracija izvršena ranije, pas će bez obzira na pol biti mirniji u odnosu na ljubimce oba pola koji se bore sa polnim nagonima.

Foto: Shutterstock/xkunclova

Karakter mužjaka

Mužjaci koji nisu kastrirani imaju visok nivo hormona testosterona, a upravo je on povezan sa problematičnim ponašanjima koja se najčešće uočavaju kod mužjaka. Inače, testosteron ima i dobre uloge u životu mužjaka.

Mužjaci vole da lutaju: divlji preci pasa su često bili u pokretu, a mužjaci su morali da odlaze na velike udaljenosti da bi pronašli ženku i branili svoju teritoriju. Želja za izlascima i istraživanjem često je najočiglednija kod nekastriranih mužjaka i može dovesti do problema kao što su ulazak u borbe i povrede. Mužjaci mogu da budu i agresivni: u potrazi za partnerkom, oni se često bore protiv drugih mužjaka, a takve agresivne tendencije mogu se preliti u druge segmente njihovih života, uključujući i interakcije s ljudima. Nekoliko studija pokazalo je da je agresija češća kod mužjaka nego ženki.

Naskakanje je tipična pojava kod mužjaka, ali nije uvek obavezan uvod u polni čin. To je često samo način komunikacije ili privlačenja pažnje, ili znak emocionalnog uzbuđenja. Međutim, mužjaci imaju tendenciju da često naskaču na druge pse, ljude, pa čak i nežive predmete.

I teritorijalnost je izražajnija kod mužjaka koji uriniraju na objekte u okruženju kako bi obeležili svoju teritoriju. Zato budući vlasnik psa mužjaka treba da bude spreman da se u šetnji zaustavi na više desetina mesta koje njegov ljubimac želi da obeleži. Ova navika usporava i frustrira vlasnika, pogotovo ako je pas upražnjava i u zatvorenom prostoru.

Mužjaci su često više prijateljski raspoloženi od ženki, ali nema istraživanja koja to dokazuju. Mnogi vlasnici pasa tvrde da su njihovi mužjaci aktivniji i razigraniji od ženki.

Foto: Shutterstock/jucadima

Karakter ženki

Hormoni estrogen, progesteron i oksitocin su najvažniji i najizražajniji tokom perioda razmnožavanja i imaju veliku ulogu u formiranju nekih osobina i ponašanja tipičnim za ženke.

Ženke pasa su mirnije od mužjaka

Iako nije bilo naučnih studija o ovoj temi, za ženske pse se često kaže da su mirniji od mužjaka. Možda odgajanje štenaca zahteva određeni stepen smirenosti, a ona nije potrebna mužjacima koji nisu uključeni u vaspitavanje svog potomstva.

Ženke je lakše obučavati

Jedna studija iz 2017. godine otkrila je da su ženke pasa postigle više rezultata od mužjaka na časovima poslušnosti i obuke.

Nesterilisane ženke su brižnije prema vlasniku

Nakon što ženka prođe kroz ciklus u kome ne ostane skotna, ona može da se ponaša kao da će imati potomstvo: možda će praviti leglo i nositi u zubima mekane igračke, ili čak pokazivati empatiju prema vlasniku u trenucima kad je neraspoložen.

Lojalnost je osobina koja se češće povezuje sa ženkama

I mužjaci i ženke pokazuju lojalnost vlasniku, ali ženke imaju veći nivo oksitocina koji promoviše vezu između majke i njenog potomstva, što objašnjava jaku lojalnost prema vlasniku.

Foto: Shutterstock/Sophiecat

Zdravstvene razlike mužjaka i ženke psa

Mužjaci ne moraju da budu nužno zdraviji od ženki i obratno, ali određeni zdravstveni problemi su češći kod mužjaka: uslovi koji utiču na zdravlje reproduktivnog trakta se razlikuju, ali postoje i neka ustaljena stanja, kao što je češća pojava dilatacije želuca i volvulusa (potencijalno fatalnog uvrtanja stomaka) kod pasa muškog pola.

Zdravlje mužjaka

Mužjaci su skloni određenim zdravstvenim problemima zbog anatomije i hormona. Tumori testisa mogu se razviti kada mužjaci nisu sterilisani, a kastracija je najbolje prevencija. Osim tumora, kod mužjaka su česte bolesti prostate i žlezda, pogotovo kod starijih pasa, kao i infekcije, ciste i rak. Najčešći pokazatelji problema sa prostatom kod psa su uvećanje žlezda i otežano vršenje male i velike nužde.

Tumori oko anusa takođe su češći kod mužjaka, većinom su benigni ali bi trebalo da se uklone. Mužjaci takođe imaju više naslednih problema sa zglobovima, ali se to dešava i zbog bržeg rasta. Displazija lakta je češća kod mužjaka, a displazija kuka, koja podjednako pogađa oba pola, napreduje brže kod mužjaka. Mužjaci češće obolevaju od artritisa u mlađem uzrastu.

Zdravlje ženke

Zdravstveni problemi koji utiču na jajnike i matericu ženke su verovatniji ako ona nije sterilisana ili je sterilisana kasnije. Tumori mlečnih žlezda su česti kod nesterilanih ženki. Zbog efekata estrogena, i benigni i maligni rak dojki je češći kod ženki. Sterilizacija ženke pre prolaska kroz prvi ciklus estrusa gotovo eliminiše rizik od tumora dojke. Infekcije materice mogu biti smrtonosne (ovo stanje se naziva piometra, a razvija se zbog hormonskih promena kroz koje psi prolaze nakon svakog toplotnog ciklusa). Sterilizacija ženke će blokirati hormonske promene i sprečiti piometru: statistika tvrdi da oko 25 posto nesterilisanih ženki razvije ovo stanje tokom života. Konačno, brojna oboljenja reproduktivnih organa kod pasa muškog i ženksom bola mogu se sprečiti sterilizacijom odnosno kastracijom.

Ženke pasa mogu razviti i rak jajnika koji može da bude benigni ili maligni. Sterilizacija ženke uključuje uklanjanje jajnika čime se eliminiše rizik od pojave raka jajnika. I problemi sa urinarnim traktom su češći kod ženki.

Foto: Shutterstock/hannamariah

Zanimljivosti o mužjacima i ženkama psima

Da li su muški psi dobrodušniji od ženki

Mužjaci pasa su više prijateljski raspoloženi od ženki, mada ima mnogo dobrodušnih ženki, kao i mužjaka koji vole da budu sami! Pas je individua i ovakvi zaključci ne mogu se primeniti generalno. Čak i neke rase pasa su boljeg karaktera od drugih.

Da li ženke pasa preferiraju ženske vlasnike

Ovo ne mora da bude nužno, jer i ženke i mužjaci pasa vole vlasnike sa kojima su imali pozitivna iskustva u prošlosti.

Da li su mužjaci ili ženke bolji izbor za emocionalnu podršku vlasniku

I ženke i mužjaci mogu biti divni psi za emocionalnu podršku: ženke mogu biti smirenije i lojalnije, dok mužjaci mogu biti privrženiji, ali i ovo ne treba generalizovati.

Da li su ženke manje agresivne

Studije su pokazale da su ženke manje agresivne od mužjaka, međutim, svaki pas može da pokaže agresiju kada je uplašen ili oseti pretnju.

Da li su ženke lojalnije

I mužjaci i ženke mogu biti neverovatno lojalni: ličnost svakog psa i način ophođenja prema vlasniku su mnogo važniji od njihovog pola.

Da li je mužjake teže naučiti higijenskim navikama

Nema velike razlike kada je u pitanju obuka za higijenske navike mužjaka ili ženke: oba pola zahtevaju praćenje, česte izlaske napolje i mnogo nagrađivanja. Ipak, teritorijalno obeležavanje urinom može da bude navika koja se teško prevaspitava i češća je kod mužjaka.

Da li psi više vole muške ili ženske vlasnike

Čini se da neki psi više vole žene u odnosu na muškarce, verovatno zato što su osobine koje su tipičnije za žene (na primer, viši glas) manje preteće i deluju privlačnije. Međutim, drugi psi više vole muškarce, posebno u pogledu iskustava sa obučavanjem i socijalizacijom.

(Telegraf.rs)