• 4
 ≫ 

Pas je obavio malu nuždu na vašem krevetu? Evo kako da odstranite miris i fleke od urina

 ≫ 

Nemojte kupovati skupocena sredstva za čišćenje da biste uklonili neprijatne posledice ove nezgode koja se često dešava: rešenje problema nalazi se u vašoj kuhinji

  • 4
Odstranjivanje fleka i mirisa pseceg urina iz kreveta

Foto: Shutterstock

Vlasništvo nad kućnim ljubimcem ima velike benefite, ali donosi i izazove.

Jedan od njih je i jak miris urina koji ostaje u vašem krevetu ukoliko pas obavi malu nuždu u njemu. Osim toga, urin ostavlja ružne tragove i dugotrajan neprijatan miris što može uticati na kvalitet vašeg sna i boravak u prostoriji. Uklanjanje mrlja od urina sa dušeka i kreveta ne mora da bude komplikovan proces koji izaziva glavobolju. Možete to učiniti i bez specijalnih proizvoda za čišćenje koji se mogu nabaviti u prodavnicama sa kućnom hemijom.

Najbolje je da uklonite tragove psećeg urina iz dušeka neposredno nakon nezgode. Na taj način ćete sprečiti da mrlja i neprijatan miris ne prodru duboko u materijal i ne ostanu u njemu. Čim otkrijete da se pas pomokrio na krevet, primenite “brzinsko” čišćenje. Potrebni su vam: belo sirće, bočica sa raspršivačem, deterdžent za veš, papirni ubrusi, soda bikarbona, usisivač i hladna voda.

Operite posteljinu

Sa kreveta odmah sklonite svu posteljinu: čaršave, prekrivače, jastuke i ćebad. Mrlje od urina brzo se suše i stvrdnu, pa ih odmah operite. Međutim, miris urina može se osetiti i u opranoj posteljini, kao što i fleka može da ostane vidljiva. Pomešajte prašak za veš sa šoljom belog sirćeta i ponovo operite posteljinu da biste odstranili uporne fleke.

Upijte urin ubrusima

Papirnim ubrusima brzo obrišite zaprljano područje, a potom upijte urin. Nemojte ribati, jer će taj postupak još dublje potisnuti tečnost. Što dublje tečnost ode u dušek, teže ćete ga očistiti.

Napravite rastvor sa sirćetom

Sirće je jedno od najboljih sredstava za čišćenje, bez obzira na to koliko su jake fleke ili miris koje treba ukloniti. U bocu sa raspršivačem sipajte dve šolje hladne vode, dodajte šolju belog sirćeta i dve do tri kašike deterdženta za veš. Dobro promešajte sadržaj, ali nemojte mućkati bocu, da ne bi eksplodirala. Obilno poprskajte dušek rastvorom, od mrlje do ivica i dobro ga natopite tečnošću. Rastvor ostavite da deluje najmanje 15 minuta. Čistom krpom ili papirnim ubrusima upijte suvišnu tečnost. Time ćete iz dubine dušeka pokrenuti preostalu količinu urina koja će izbiti na površinu.

Pospite dušek sodom bikarbonom

Zaprljani dušek obilno pospite sodom bikarbonom i ostavite da odstoji 8 do 10 sati. Za to vreme držite ljubimca dalje od spavaće sobe. Soda bikarbona je jedno od najefikasnijih sredstava za čišćenje i uklanjanje mirisa iz tkanina. Sa dušeka uklonite višak sode bikarbone, ali samo ako je sasvim suva. Usisavanjem vlažne sode može se zapušiti usisivač, pa vodite računa o tome.

Otklanjanje mirisa i fleka od pseceg urina

Foto: Shitterstock

 

Ponovite postupak

Ako niste zadovoljni rezultatom, ponovo natopite dušek rastvorom. Detaljno pregledajte dušek kako biste utvrdili da li se miris urina još oseća i ima li fleka. Ako je miris i dalje prisutan, uzmite aparat za prečišćavanje vazduha ili osveživač prostorija.

U većini slučajeva, opisani postupak obično rešava problem, pod uslovom da čišćenju pristupite odmah. Ako vaš pas ima problema sa zadržavanjem urina, držite ga podalje od spavaće sobe i kreveta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаргамел

    6. septembar 2022. | 10:41

    Пас је у дворишту а кревет је у кући ...

  • Rola

    6. septembar 2022. | 12:43

    Kućni ljubimac mora imati svoju kuću gde će spavati a ja avoju. U moj krevet sigurno nebi moglo pa da je zlatno a ja nebi u njegov. Kuče se voli i mazi ali u dvirištu ko ima stan on nebi trebao ni da čuva životinje. Baš zbog toga sam prodao stan jer na mom ulazu imalo 17 stanova a 15 držalo po kuče ili dva. Zamislite noći lajanje i zavijanje a tek kada ih vode u šetnju to je buka kao da su u čoporu. Tek priblem nastaje čim se pojave na izlazna vrata sledi mala nužda a vlasnik to mirno gleda izlaz ili ulaz smrdi kao da čuvaš sto koza. Iz tog razloga bi zabranio ljubimce po stanove ko hoće da čuva miže ali samo u svojoj kući gde nikom ne smeta.

  • Gaga

    6. septembar 2022. | 10:53

    To bi mu bilo zadnje!