• 1

Vreme čitanja: oko 6 min.

Najčešćih 10 problema sa kojima se suočavaju vlasnici pasa: I prosjačenje hrane traži prevaspitavanje

Vreme čitanja: oko 6 min.

Lajanje, žvakanje, kopanje, vršenje nužde na nedozvoljenim mestima samo su deo neprikladnog ponašanja ljubimca, ali se mogu lako promeniti

  • 1
Problemi vlasnika sa psima Foto: Shutterstock/thamkc

Vlasnik psa često pogrešno razume ponašanje svog ljubimca i ne rešava ga pre nego što postane problematično.

Možda prvi put imate psa, razmišljate da ga nabavite ili samo želite da pomognete ljubimcu koji se suočava sa nekim problemom? Razumevanje najčešćih problema u ponašanju psa je prvi korak ka njihovom rešavanju i prevenciji.

Ovo je 10 najčešćih problema sa kojima se suočavaju vlasnici pasa.

1. Lajanje

Problemi vlasnika sa psima Foto: Pixabay/balouriarajesh

Većina pasa laje glasnije ili tiše, češće ili ređe, ali se oglašavaju i cviljenjem, zavijanjem i drugim zvucima. Preterano lajanje uvek se smatra problemom u ponašanju psa.

Pre nego što poželite da ispravite prekomerno lajanje, utvrdite razloge ove pojave. Pas najčešće laje radi: upozorenja, zato što je razigran ili uzbuđen, traži pažnju, ispoljava anksioznost, reaguje na druge pse ili mu je dosadno.

Naučite da kontrolišete prekomerno lajanje psa i naučite ga komandama za tiho oglašavanje. Budite dosledni i strpljivi i pozabavite se razlozima koji psa primoravaju da laje češće.

2. Žvakanje

Problemi vlasnika sa psima Foto: Pixabay/iknowcaleb

Žvakanje je prirodno i upražnjavaju ga svi ljubimci, ali je ono ponekad prekomerno i postaje problem, pogotovo ako pas uništava stvari u domu. Najčešći razlozi zbog kojih psi ispoljavaju ovaj problem su: ispadanje mlečnih zuba,  dosađivanje, višak energije, anksioznost, radoznalost.

Podstaknite psa da grize i žvaće odgovarajuće igračke, a lične stvari držite podalje od njega. Kada niste kod kuće, ograničite mu kretanje. Ako vidite psa da žvaće nešto što ne bi trebalo, odvratite ga jakim zvukom: grdnjom, vikom i sličnim, a zatim zamenite taj predmet igračkom. Pas mora da upražnjava dovoljno aktivnosti kako bi istrošio energiju i bio stimulisan da na taj način troši snagu umesto da uništava stvari u domu.

3. Kopanje

Problemi vlasnika sa psima Foto: Pixabay/Sabbracadabra

Ako im se pruži prilika, većina pasa će se baciti na kopanje, jer je to stvar instinkta. Određene rase, poput terijera, sklonije su kopanju zbog lovačkih gena.

Većina pas kopa iz sledećih razloga: imaju višak energije ili im je dosadno, osećaju anksioznost ili strah, javlja im se lovački instinkt, traže udobno mesto (zbog koćenja ili rashlađivanja), žele da sakriju stvari (poput kostiju ili igračaka) ili žele da pobegnu.

Može biti prilično frustrirajuće ako pas voli da prekopava dvorište. Pokušajte da utvrdite uzrok kopanja, a zatim se pozabavite uklanjanjem razloga. Neka pas bude aktivniji, provedite više kvalitetnog vremena s njim i radite na dodatnoj obuci. Ako se kopanje čini neizbežnim, odredite neko mesto na kome pas može slobodno da kopa i naučite ga da koristi samo taj prostor za svoju aktivnost.

4. Separaciona anksioznost

Problemi vlasnika sa psima Foto: Pixabay/dramitkarkare

Anksioznost zbog odvajanja jedan je od najčešćih problema ponašanja pasa. Manifestacije uključuju lajanje, cviljenje, režanje, žvakanje predmeta, obavljanje nužde na nedozvoljenim mestima, i druge oblike destrukcije.

Nabrojane radnje nisu uvek rezultat anksioznosti odvajanja, ali znaci prave anksioznosti uključuju: uznemirenost psa kada se vlasnik sprema da ode iz kuće, loše ponašanje koje se ispoljava u prvih 15 do 45 minuta nakon odlaska vlasnika, praćenje vlasnika i dodirivanje u svakoj prilici... Prava anksioznost odvajanja zahteva obuku, modifikaciju ponašanja i vežbe desenzibilizacije, a u ekstremnim slučajevima se preporučuju i lekovi.

5. Neprikladno obavljanje nužde

Problemi vlasnika sa psima Foto: Shutterstock/Pixel Shot

Neprikladno mokrenje i defekacija su među najproblematičnijim ponašanjima psa, jer mogu da oštete delove kuće i učine psa nepoželjnim na javnim mestima ili u domovima drugih ljudi. Ako ne postoji medicinski uzrok ovom ponašanju, pokušajte da utvrdite razlog. Ovaj problem se ispoljava u: pokornom uriniranju (ili pas obavlja nuždu kad je uzbuđen), teritorijalnom obeležavanju, anksioznosti...

Ovo ponašanje je normalno kod štenaca, posebno pre 12 nedelja starosti. Stariji psi su druga priča i ovakvo ponašanje zahteva ozbiljno prevaspitavanje kako bi se oslobodili loše navike.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Драгољуб

    15. septembar 2023. | 13:32

    Најчешћи проблем оних који немају кућне љубимце су запишани и усрани (умокрени и уфекаљени) улази у стамбене обхекте!! Да ли владници паса дозвоњсвају да њихов љубимац врши нижду на капији зграде у којој ОНИ живе? Наравно НЕ!! Па, ЗАШТО онда обавезно ПРАЗНЕ своје љубимце на туђим капијама?? Нико од нас не иде да мокри на увазна врата стана људи који имају кућне љубимце! Зашто онда дозвољсвају да њихови љубимци врше нижду ка туђим капијама??