Da je neobično - jeste, ali da li je i prirodno: Kako vam zvuči podatak da neke ptice jedu jaja

Vreme čitanja: oko 3 min.

Iako deluje morbidno, u divljoj prirodi, pa i u zarobljeništvu, neke ptice jedu sve delove ove namirnice: osim žumanceta, mnogi vlasnici im u obroke dodaju mlevene ljuske jajeta kako bi njihov organizam obogatili kalcijumom

Foto. Shutterstock

Kako vam zvuči ideja da u obrok ptice kućnog ljubimca dodate jaje?

Ovo deluje zaista čudno, s obzirom na to da ptice polažu jaja prilikom razmnožavanja.

Ipak, nije neobično da ptice u divljini jedu jaja drugih vrsta.

Jaja su potpuno prirodna hrana i dobra su za ptice, jer nemaju ugljene hidrate i šećer.

Da li su jaja zaista dobra u ishrani ptica?

Divlje životinje i konzumiranje jaja

Jaja su hranljiva namirnica i životinje svih vrsta će ih krasti i pojesti kad god ih pronađu.

Rakuni, lisice, zmije i ježevi u njima vide izuzetnu poslasticu.

Foto. Shutterstock

Vrane su ozloglašeni kradljivci jaja, a način na koji ih jedu je veoma zanimljiv. One naprave malu rupu u ljusci, probijaju je kljunom na jednom kraju ili sa strane, a zatim ubacuju gornji deo kljuna u jaje i podižu ga, tako da se sadržaj samo izlije.

Poznato je da i galebovi jedu jaja, čak se ne trude da s njima odlete. Oni se jednostavno usele u gnezdo gde su pronašli jaje i tamo ga pojedu.

Važnost jaja u ishrani životinja

Jaja su moćna hrana za mozak ovih plahih bića. Za preživljavanje u divljini potrebna je određena količina inteligencije, tako da je obrok u vidu jajeta dobar izbor. Žumanca sadrže holin koji je odličan za mozak, jer ubrzava relejne signale u ovom organu. Holin u jajima potpomaže funkciji jetre i prenosi i distribuira hranljive materije po telu.

Foto. Shutterstock

Protein koji se nalazi u jajetu je takođe vredan sastojak aminokiselina koje pomažu rad mozga. On to čini stvaranjem neurotransmitera koji dostavljaju poruke neuronima, a oni ubrzavaju “razmišljanje” potrebno za preživljavanje u divljini.

Kokošije jaje se sastoji od oko 12 posto proteina i sadrži esencijalne aminokiseline koje telo ne može samo da proizvede. One se moraju apsorbovati isključivo konzumiranjem hrane koja ih sadrži.

Ljuska jajeta je odličan izvor kalcijuma koji je retkost u divljini. On je važan pticama, pogotovo ženkama koje treba da polože jaja, jer pomaže u formiranju jače ljuske.

Doskoro se smatralo da je jaje bogato holesterolom. Međutim, Ministarstvo poljoprivrede SAD (USDA) obelodanilo je da jaja ipak nisu tako bogata ovom voštanom supstancom. Holesterola u jajetu zapravo ima 14 posto manje u odnosu na prvobitne rezultate. Osim toga, potvrđeno je da jaja sadrže mnogo više vitamina D.

Hranjenje jajima ptica kućnih ljubimaca

Foto. Shutterstock

Jaja su jeftini oblik proteina i ptice mogu da pojedu celo jaje: belance, žumance i ljusku. Oprana i zdrobljena ljuska jajeta dostupna je na tržištu i može se nabaviti za ishranu ptica kojima je potrebno povećati nivo kalcijuma u organizmu.

Ljudi koji gaje kokoške možda su bili svedoci njihovog "kanibalizma", odnosno da su koke jele jaja, piše Wildbirdscoop.com.

One često jedu stara jaja da bi ih uklonile i tako sprečile bolesti i najezdu štetočina.

Isto tako, jedenje jaja može biti znak nedostatka kalcijuma kod kokošaka nosilja, posledica ekoloških problema, dosade...

Poznati "jajojedi" su crveni detlić, plava i siva šojka, vrana, gavran, galeb, američki crvendacć, severna ptica rugalica i druge.

Ptice u divljini ili baštenske ptice takođe ponekad jedu jaja. One su čistači i često će tražiti dostupne izvore hrane, pa čak i onu koja je deo njihove vrste.

Evo i video snimka za sve one koji žele više da saznaju o tome zašto je ljuska jaja dobra u ishrani ptica.

(Telegraf.rs)