• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Uskršnje zanimljivosti: Šest (manje-više) poznatih činjenica o jajima

Vreme čitanja: oko 3 min.

Da li znate koja ptica ima najmanje jaje, a koja najveće, čija jaja su “šiljata”, a čija okrugla? Koliko vam je poznato da neka jaja sadrže uljtraljubičastu boju, vidljivu samo pticama i zbog čega su mnoga jaja pegava?

  • 0
Jaja oblici, boje i veličine Foto: Shutterstock

Ptičija jaja su veoma različita po obliku i veličini.

Znate li koja su najveća, a koja najmanja, zbog čega su različitih oblika i zašto su ljuske drugačije obojene? pita Livescience.

Zanimljivo je da jaje ptice kivi zauzima oko 25 posto majčinog tela, što ga čini najvećim jajetom bilo koje ptice, u odnosu na veličinu tela majke, pišu istraživači iz Američkog muzeja prirodne istorije (AMNH) u Njujorku.

Ali, polaganje ogromnog jajeta ima svoje prednosti: pile je gotovo spremno da živi samostalno kada se izleže.

Evo i šest interesantnih činjenica o ptičjim jajima.

1 Jaja se viđaju u različitim oblicima

Kad zamišljamo oblik jajeta, obično pomislimo na ovalno kokošije jaje. Ipak, jaja mogu biti zaobljena ili izdužena, u zavisnosti od vrste ptice.

Jaje obične mure (Uria aalge) je kruškolikog oblika. Ova ptica se gnezdi na uskim ivicama oštrih litica, a njena jaja čuvaju sama sebe svojim - oblikom!

“Ako pokušate da gurnete to jaje, koje je teže na jednom kraju, ono će se okretati u krug“, izjavio je Pol Svit, menadžer ornitološke kolekcije u AMNH.

"Tako se ono štiti od kotrljanja sa uske ivice."

2 Jaja postoje u mnogim bojama

Ljuske jaja su uglavnom napravljene od kalcijum karbonata koji ljudskom oku izgleda belo (Knjiga o jajima: Vodič o prirodnoj veličini jaja šest stotina vrsta svetskih ptica“, Univerzitet Čikago press, 2014). Međutim, neke ljuske sadrže ultraljubičastu boju, nama nevidljivu, ali ih ptice verovatno uočavaju.

Druge ljuske jaja, kao što je blistavo plavo kod rogoz ptice (Phleocryptes melanops), imaju različite nijanse. Dva pigmenta su odgovorna za mnoštvo boja ljuske jajeta: biliverdini, koji stvaraju plavo-zelene nijanse, i protoporfirini - pigmenti koji ljusku jaja boje u žuto, crveno i smeđe.

Prema knjizi, ljuske jaja sa mrljama ili linijama imaju više protoporfirina. Mrlje, fleke, tačke i ostale oznake na jajetu pomažu u njegovom kamufliranju. Jaje ptice ljuskavice (Charadrius ​​melodus) ima smeđu pegavu ljusku koja se stapa sa peskom u kome se ptice gnezde.

3 Koje je najveće ptičije jaje?

Najveće poznato ptičije jaje pripada izumrloj ptici slonu (porodica Aepiornithidae): njena jaja su bila veličine lopte za američki fudbal (30-ak centimetara). Ova ptica bila je visoka oko tri metra i živela je na Madagaskaru sve dok je bolest i gladni mornari nisu doveli do izumiranja u 18. veku.

4 Koje ptičije jaje je najmanje?

Kolibri polažu najmanja jaja koja su teška otprilike koliko i spajalica, kaže Svit.

“Njihova jaja liče na tik tak bombonice, izdužena su i blistavo bela”, duhovito je rekao za “Live Science”.

5 Neke ljuske jaja su deblje od drugih

Većina ljuski jaja je dovoljno tanka da pile može da ih probije kada se izleže, ali i dovoljno debela da izdrži težinu embriona koji raste unutra, kao i težinu roditelja koji ga inkubiraju, piše u “Knjizi jaja“.

Neke ljuske jaja su veoma debele. Kazuar, neuhvatljiva ptica koja ne leti, poreklom sa Nove Gvineje, polaže zelena jaja sa ljuskom debljine oko 5 milimetara koja liče na avokado.

6 Kako su evoluirala jaja?

Ptičija jaja su “amnionska“, što znači da imaju porozne membrane koje omogućavaju razmenu kiseonika i ugljen-dioksida. Što je još važnije, amnionska jaja se ne suše, tako da se mogu polagati na suvom.

Prva takva jaja položile su male životinje slične gušterima, zvane “bazalni amnioti“, koje su živele pre otprilike 325 miliona godina, tokom perioda karbona, piše u “Knjizi jaja”.

S vremenom, bazalni amnioti su se podelili u dve grupe koje su činili sinapsidi (prethodnici sisara) i sauropsidi (gmizavci i ptice). Ptice su evoluirale od teropodnih dinosaurusa, grupe mesojeda u koje spada Tiranosaurus reks.

Za radoznale ljubitelje ptica, evo i video snimka o neverovatnim jajima nekih pernatih vrsta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari