• 0
 ≫ 

Poslastice za ptice: Devet namirnica umesto deserta

 ≫ 

Sveže voće i povrće, mahunarke i orašasti plodovi, žitarice, klice i kokice samo su deo namirnica koje treba dodavati u ptičiji jelovnik

  • 0
Ptice i njihove poslastice Foto: Pixabay

Imate kućnog ljubimca pticu?

Da li ste sigurni da je njena hrana dobro izbalansirana i da sadrži sve potrebne gradivne materije, vitamine i minerale? I znate li da će vašem pernatom prijatelju zdravstveno stanje biti narušeno ako ih ne dobija u dovoljnim količinama? Zdrava ishrana ptice, bez obzira na vrstu koju imate u domu, ne iziskuje mnogo novca. Kad poželite da joj ponudite posebnu poslasticu, pun pogodak će biti jedna od namirnica sa liste koju objavljuje Thesprucepets.

Voće

Ptice i njihove poslastice Foto: Pixabay

Mango, šipak, banane, dinja, jabuke... izbor je vaš. Ptici ponudite sve vrste voća, pa će ona izabrati omiljeno u mnoštvu ukusa. Ne zaboravite da uklonite ostatke voća koje ptica ne pojede, jer ćete tako sprečiti bujanje bakterija u kavezu. Ako vaš ptičiji drugar voli grožđe, dozirajte porciju: grožđe je puno šećera koji u velikim količinama nije dobar za pticu.

Mahunarke

Ptice i njihove poslastice Foto: Pixabay

Pasulj je odličan izvor biljnih proteina i vlakana: zahvaljujući njima ptičiji probavni sistem radi kao sat. Skuvajte 15-ak zrna pasulja, bez začina i drugih dodataka, ohladite i ponudite ptici. Sigurni smo da će joj se ovaj obrok dopasti i postati omiljena poslastica.

Nemojte davati sirovi pasulj, jer ako se ne skuva, može imati toksično dejstvo.

Klice

Ptice i njihove poslastice Foto: Pixabay

Ako volite da dodate klice u salatu, verujemo da će se one dopasti i vašoj ptici. Klice u “home mejd” varijanti nisu nikakva nauka, a i zdravije su i jeftinije su od kupovnih. Uvek ih dobro operite, pogotovo ako ih kupujete, jer su možda došle u dodir sa pesticidima.

Povrće

Ptice i njihove poslastice Foto: Pixabay

Divlje ptice se hrane raznovrsnim biljkama i plodovima iz prirode, a povrće obožavaju. Isto važi i za ptice u zarobljeništvu: ponudite im sveže i dobro oprano povrće: brokoli, žute ili zelene tikvice, kelj, grašak, šargarepu i drugo korenasto povrće.

Testenina

Ptice i njihove poslastice Foto: Pixabay

Bez obzira na to da li je kuvana ili ne, testenina je obrok koji ptica rado jede. Puna je ugljenih hidrata koji povećavaju energiju, pa se preporučuje kuvana testenina, recimo u obliku mašnica, u kombinaciji sa povrćem. Ako ptica više uživa u hrskavoj pasti, napunite nekoliko sirovih komada testenine maslacem od orašastih plodova.

Kokice

Ptice i njihove poslastice Foto: Pixabay

Verovali ili ne, mnoge ptice uživaju u grickanju kokica. Ptici možete ponuditi sirova, malo prokuvana zrna kukuruza kokičara ili već gotove kokice. Nikad nemojte davati kokice koje se pripremaju u mikrotalasnoj pećnici. One imaju visok udeo masti i soli, što je štetno po zdravlje ptice.

Žitarice

Ratari se često žale da se jata divljih ptica spuštaju na njihove useve i desetkuju rod. Gladno jato za kratko vreme može obrstiti čitavo polje! Žitarice su hranljive i veoma dobre za kućne ptice, zbog nutritivnih vrednosti koje druge namirnice nemaju mogu. Cela zrna su odličan izvor proteina i važnih ugljenih hidrata. Ponudite ptici zob, kinou i ostala žita i bićete oduševljeni njenim apetitom!

Orašasti plodovi

Ptice i njihove poslastice Foto: Pixabay

Orašasti plodovi su izuzetno zdravi za pticu. Orasi imaju mnoge nutritivne prednosti kojih nema u drugim orašastim plodovima. Osim toga, oni su i ukusni, pa ih ptice cene kao posebne poslastice. Mnoge ptice će se zabavljati otvaranjem ljuski ovog voća. U slučaju da im to ne pođe za “kljunom”, razbijte orah i pomozite da dođu do ukusnog jezgra. Ptici dajte čiste i neslane plodove oraha ili drugog orašastog voća. Na pojedinim vrstama mogu se pojaviti gljivice, pa orašaste plodove zamrznite kako biste duže sačuvali njihovu svežinu.

Ljute paprike

Da li ste znali da ptice vole ljute paprike? Iako mnogi ljudi imaju problema kad ih jedu, ptice se mogu “pohvaliti” izdržljivošću u jedenju ljutih paprika. Budući da im nedostaju receptori za ljuto, ponudite pticama svežu čili, “bananu” ili drugu papriku i gledajte kako je grize kako bi došla do unutrašnjosti i semenki.

Kako izgleda kad papagaji "navale" na "ljuti" desert, pogledajte u video snimku!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari