Bolesti golubova: Neka oboljenja su bez simptoma, a druga imaju fatalan ishod

Zdravstvene tegobe ovih kućnih ptica su raznovrsne, od trihomonijaze, kokcidije do respiratornih infekcija koje izazivaju unutrašnji i spoljašnji paraziti, nehigijena, pa čak i stres

Foto: Pixabay

Golubovi su veoma popularni kućni ljubimci.

To su miroljubive, kratkonoge, krupne ptice koje žive skoro svuda u svetu, kako u divljini, tako i u našim domovima.

O golubovima i njihovim potrebama brinemo kao i u slučaju drugih kućnih ljubimaca. U njihove potrebe spada i lečenje uobičajenih ptičijih bolesti.

Ova oboljenja izazivaju niz simptoma, a pojedina mogu dovesti do problema sa disanjem, izazivaju dijareju, pa čak i smrt.

Uobičajene bolesti golubova su: trihomonijaza, prisustvo parazita, kokcidija, crvi, salmonela, heksamita, grinje, hlamidija, mikoplazma i respiratorne infekcije, piše Thesprucepets.

Trihomonoza

Ovu bolest izaziva parazit Trichomonas gallinae: javlja se kod papagaja i golubova, može biti masovna i često je fatalna. Protozoa izaziva probleme sa disanjem: bolest se lako prenosi sa ptice na pticu, ali van domaćina ne može živeti duže od nekoliko minuta. Oboljenje se širi među pticama koje dele činije za vodu ili dok hrane ptiće “mlekom”, polučvrstom izlučevinom sa visokim sadržajem masti i proteina.

Kako izgleda trihomonoza kod golubova pogledajte u video snimku.

Protozoa se obično nalazi u voljki, žučnim kanalima, kloaki i drugim delovima digestivnog trakta. Čvorići koji nastaju mogu se naći na trbuhu ili u sinusima. Simptomi bolesti: golub slabije jede i gubi na težini, potišten je i teško leti, perje mu je nakostrešeno, ima žuto smeđi proliv izuzetno neprijatnog mirisa, pojačanu žeđ, a  javlja se i krvarenje iz usta i kloake. Na sluznici grkljana, ždrela i jednjaka pojavljuju se žute, siraste promene, u vidu  žutih čvorića koji toliko narastu da ometaju prolazak hrane. Zbog nagomilavanja sadržaja u usnoj šupljini i jednjaku golubovi gutaju “na prazno” i kljunovi su im otvoreni. Simptomi se pogoršavaju ako se bolest ne leči, pa uginuće brzo nastupa.

Dijagnoza se postavlja mikroskopskim nalazom uzročnika iz brisa voljke ili tek uginulih golubova. Najugroženija kategorija su mladi golubovi do 20 dana starosti, kod kojih smrtnost iznosi i do 100 posto. Bolest se leči medikamentima, ali je ponekad neophodno hirurško uklanjanje čvorića.

Crvi

Foto: Shutterstock

Ponekad se u crevima golubovima nalaze razne vrste crva, kao što su gliste i trakavice. One izazivaju dijareju, slabost, podložnost drugim bolestima i probleme u izvođenju performansi kod takmičarskih golubova. Golub dobije crve ako jede insekte i guta zaraženi izmet drugih ptica. Zbog toga je veoma teško sprečiti pojavu ovih parazita. Redovni mikroskopski pregledi fecesa sprovode se radi ranog otkrivanja crva. Lečenje uključuje medikamente koji se dodaju u vodu ili daju oralno, pomoću šprica.

Kokcidija

Kokcidioza je opasna, jer se teško otkriva u ranoj fazi. Uzročnik je bakterija, pa lečenje uključuje antibakterijske lekove. Kokcidija je crevna protozoa koja izaziva dijareju, gubitak hranljivih materija, slabost i letargiju. Lako se prenosi gutanjem zaraženog izmeta i gotovo je normalna pojava u većini golubarnika. Ako se golub ponaša normalno, nema nuspojave i ima malu količinu kokcidije, lečenje se često i ne preduzima.Uprkos tome što su male količine ove protozoe prihvatljive, golub može imati rastresiti izmet (najčešći pokazatelj kokcidije) ili druge simptome, pa je lečenje neophodno.

Salmonela

To je zara­zno oboljenje koje izaziva Salmonella typhimurium. To je najčešća infektivna bolest golubova koja se prenosi i na čoveka.

Inkubacija traje tri do pet dana. Simptomi počinju naglo: letargija, gubitak apetita, uzimanje velikih količina vode, povraćanje i povišena tem­peratura. Najkarakterističniji simptom je beli proliv. Može se pojaviti i gno­jni konjuktivitis, kao i paraliza nogu i krila, nekontolisano kretanje u krug, naginjanje glave u stranu... Golub ugine posle dva do četiri dana.

Heksamita

Protozoa slična onoj koja izaziva trihomonijazu: nalazi se u digestivnom traktu goluba. Heksamita nije ozbiljno oboljenje, ali se njeno lečenje preporučuje. Ovaj organizam se može naći u fecesu i često se meša sa trihomonijazom. Izaziva povraćanje, gubitak težine i krvavu dijareju ako se uvuče u cvrevni trakt, ali obično ostaje neprimećen.

Foto: Shutterstock

Vaši, grinje i muve

Spoljni paraziti, kao što su vaške, grinje i muve, smetaju golubu jer ga ujedaju i iritiraju. Sem toga, mogu izazvati gubitak krvi ili prenošenje ozbiljnijih bolesti. Ljuskavi izgled neoperjanih delova tela goluba, sitne rupe na perju i svrab su znaci prisustva spoljnih parazita. U zavisnosti od vrste, medicinski sprejevi obično rešavaju problem.

Respiratorne infekcije

Osim trihomonoze, respiratorne infekcije su verovatno najozbiljnija oboljenja kod golubova. One su izuzetno zarazne, a najpodložnije su im i stare i mlade ptice pod stresom. Respiratorne infekcije otežavaju disanje i letenje, ptice su manje aktivne i loše se osećaju. Zbog nelečene respiratorne infekcije golub diše otežano i otvorenih usta, naduven je i obično sedi zatvorenih očiju, ne jede i na kraju ugine.

Respiratorne infekcije izazivaju gljivice, virusi, bakterije i grinje. Infekcije zahvataju pluća, vazdušne kese, sinuse i druge delove respiratornog trakta. Može se pojaviti iscedak iz nosa i usta, a golub kija i kašlje. Veterinarski pregled i pronalaženje uzroka infekcije, higijena životnog prostora i lečenje su važni u iskorenjivanju respiratorne infekcije.

Foto: Pixabay

Hlamidija

Postoji mnogo različitih sojeva hlamidije kod golubova, a neke ptice ne pokazuju simptome infekcije. Hlamidija kod goluba nije izlečiva. Respiratorne infekcije uzrokovane virusom mogu pogoršati ovo oboljenje, pa se lečenju pristupa simptomatski, uz obezbeđivanje idealnog okruženja (izbegavanje vlage i promene temperature…).

Mikoplazma

Kao uzročnik respiratornih infekcija, mikoplazma može da zarazi respiratorni sistem goluba. Simptomi su isti kao i kod hlamidije i drugih respiratornih infekcija: iscedak iz nosa, kašalj, kijanje… Stres može pogoršati bolest i pojačati njene simptome. Stoga je čisto okruženje bez stresa ključno za zdravlje vaših golubova.

(Telegraf.rs)