• 0
 ≫ 

Problematično ponašanje kućnih ptica

 ≫ 

Naši pernati prijatelji skloni su mnogobrojnim “ispadima”: neki se lako rešavaju, dok je za prevazilaženje drugih potrebna pomoć specijaliste

  • 0
Kućne ptice i problematično ponašanje Foto: Shutterstock

Baš kao mačke, psi, ali i drugi kućni ljubimci, ptice koje žive u domu ponekad razvijaju probleme u ponašanju.

Ptice su sklone brojnim “ispadima”, ali se neki problemi javljaju češće. Većina se rešava jednostavno, pod uslovom da je vlasnik spreman da ptici posveti više vremena, dok je za druge potrebna pomoć specijaliste.

Ugrizi i bučno oglašavanje

Kućne ptice i problematično ponašanje Foto: Shutterstock

Ovo je jedan od najčešće prijavljivanih problema u ponašanju ptice u domu. Ugriz našeg pernatog ljubimca i te kako ume da zaboli. Srećom, ovo se može lako ispraviti.

Lako je suzbiti ujede ako znate šta ih izaziva. Ako vas je ptica ugrizla, zapitajte se šta je moglo da je motiviše da to učini. Možda je u pitanju strah, hormonske promene ili ptica samo pokušava da se igra s vama.  Kada budete shvatili uzrok takvog ponašanja, možete preduzeti korake kako biste je sprečili da ponovi ispad.

Nesnosna galama je još jedno nepoželjno ponašanje koje mnogi vlasnici ptica prijavljuju. Sve zdrave ptice se pristojno oglase tokom dana. Problematično oglašavanje može da bude posledica dosade, depresije ili nekog drugog stresa. Ako ste uzeli u obzir sve faktore i konsultovali se sa veterinarom da biste isključili zdravstvene probleme, možda ćete poželeti da razgovarate sa stručnjakom koji se bavi ponašanjem ptica i korigovanjem problema.

Znaci destrukcije

Kućne ptice i problematično ponašanje Foto: Shutterstock

Ovo je često znak da ptica ima problem sa okolinom ili nema dovoljno mentalne stimulacije. Ptice su veoma inteligentne i potrebno im je dosta pažnje i zabave kako se ne bi dosađivale. Ako vaša ptica pokaže znake destrukcije: grize kavez, udara glavom o žice i slično, zapitajte se da li joj posvećujete dovoljno vremena. Preduzmite korake kako biste svog pernatog ljubimca više uključili u svoju svakodnevicu. To može značajno smanjiti njene destruktivne tendencije.

Teritorijalni problemi

Kućne ptice i problematično ponašanje Foto: Shutterstock

Ptice koje iznenada postanu teritorijalne verovatno imaju hormonske probleme zbog početka sezone parenja. Ipak, teritorijalnost može imati i druge okidače koji su znak da vaša ptica nije baš srećna. Da biste obuzdali teritorijalnost i slično ponašanje, vežbajte tehnike povezivanja sa svojim pernatim prijateljem. Poboljšanje vašeg odnosa može doprineti rešavanju problema u ponašanju ptice. Ako otkrijete da se situacija pogoršava, obratite se veterinaru ili specijalisti koji se bavi ponašanjem ptica.

Čupanje perja

Kućne ptice i problematično ponašanje Foto: Shutterstock

Ovo je još jedna manifestacija problematičnog ponašanja ptice i ispoljava se kada su ptice depresivne i nemirne. Ako primetite da vaša ptica čupa sebi perje, odmah se konsultujte sa specijalistom veterine kako biste isključili zdravstvene probleme, poput psitacinske bolesti kljuna i perja (PBFD). Ukoliko su medicinski uzroci čupanja perja isključeni, preispitajte način na koji pticu držite, hranite i komunicirate sa njom.

Premalen ili prljav kavez, obroci bez hranljivih materija i odsustvo pažnje prema ptici mogu izazvati depresiju zbog koje će ptica početi da samu sebe “čerupa”.

Pomozite svojoj ptici da bude zdrava i srećna tako što ćete joj pružiti najbolju negu, hranu i pažnju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari